Kärkisytkässä se konkka on helekutin tärkeä, kärjet ku kärjet palaa kelvottomiks kipinöinnin takia käsittämättömän nopsaan jos konkka on huono. Konkan voi laittaa myös puolan päähän johtoa jos ei ole oikein tilaa. Konkan arvoilla ei ole kärkien kaverina juurikaan merkitystä, toimivuudella sensijaan on. Konkan paino on usein hyvä mittari, mitä raskaampi, sen parempi.
Joo just näin.
Konkan on tarkoitus varautua kelan (=puola) virtapiirin katkaisun (=kärjet aukeaa) seurauksena kärkien yli nousevasta jännitepiikistä, leikaten jännitepiikin. Varaus purkautuu sitten kärkien kautta maihin, kun kärjet menee taas kiinni.
Kela on semmonen komponentti, että kun virtapiirin katkaisee, niin virta haluaa jatkaa kulkuaan, muttako ei ole minne mennä kun virtapiiri on poikki, niin siitäpä sitten aiheutuu korkea jännitepiikki sinne avoimen virtapiirin päähän, eli kärjille.
Jos tuota jännitepiikkiä ei leikata, niin se purkautuu valokaarena avautuneiden kärkien kautta ja kärjet ei sitä kauaa kestä.... tulee piikki. Saahan senkin fiilattua kärkiviilalla, timanttiviilalla, tai pienempi piikki hiomapaperilla, mutta uudenveroista siitä ei enään saa.
Valokaari aiheuttaa sytytysajankohtaan epämääräisyyttä ja käynti on sitten mitä on, varsinkin isommilla kierroksilla.
Jokatapauksessa kärjethän ei ole ikuiset. Nuorenapoikana mulla oli tapana vaihtaa kärjet autoon aina syyshuollossa.
Se ensimmäinen konkka oli mittauksessa OK ja näytti 200nF kapasitanssia. Ongelma kuitenkin oli että se löi läpi tuossa em jännitepiikissä. Eli konkan levyjen välieriste on puhki ja siellä syntyy valokaari/läpilyönti.
Tuo toinen konkka (mexico) taasen pätkii. Konkan piuhaa kun väänteli, niin välillä näytti 200nF ja välillä 0. Eli tuo piuha on irti liitoksestaan siellä konkan sisällä. Länsisaksanihme on näköjään 250nF.... Hondan vanha 200nF.
Painavampi/isompi konkka = paksummat eristeet ja enempi "rautaa" = parempi...yleensä.
Kiinalaiset ym osaa kuitenkin varmaan feikata tossakin asiassa.