Uutiset:

Onko tiedossa hyviä bileitä? Linkitä ne kalenteriimme!

Main Menu

Erään lokasuojan teko..

Aloittaja tsepatti, 23 maaliskuu 14, 16:50:31

« edellinen - seuraava »

tsepatti

Päätin jakaa tälläsen lokasuojan teon, kaverin pyörään..Tä on eka tekele, mikä tulee käyttövehkeeseen, eli piti sopia, eikä olla vaan oman pään tuotetta..Pääosa työstä on tehty pullmaxilla , kutistamalla ja silotus on tolla Pettingell vasaralla..eka oikea yritys käyttää tota vasaraa..
Materiaali on 1,25 mm peltiä..


tsepatti


Tässä vaan kutistetaan pullmaxilla, eli kaikki muoto on saatu kutistamalla...materiaali pysyy keskellä koko ajan 1,25 mm:senä, ja ylimäräinen materiaali menee keskeltä reunoille, reunojen paksuuskasvaa koko ajan..

tsepatti

#2
Ja jatkoa..Ekassa kuvassa on kaikki pullmax vaiheet , tehty, ja autettu käsi shrinkkerillä, tokassa on silotettu tolla vasaralla..niinku näkyy, viel tarvii paljon kutistaa, että ollaan oikealla säteellä.4 kuvassa on taas jatkettu kutistamista, nyt materiaalin paksuus alko kiusaamaan, ja pelti oli niin paksu et ei meinannu saada pullmaxista läpi, piti löysätä välystä..

tsepatti

Nyt taas sit silotusta vasaralla.Ja reunojen trimmausta, ja vähän viellä muokattiin sädettä käsi shrinkkerillä..Sit kotona mustasin tussilla lokarin, ja hioin santapaperilla ja kapulalla , et näkee montut..

tsepatti

Tässä se on kaverin pyörässä paikassa, vähän huono kuva , kun on niin pieni..ni joutusin suurentaa, mutta todetaan, et tunteja meni ihan tarpeeksi  ;D, ja virheitäkin tuli ja pari asiaa tuli opittua..mut pääasia et kelpaa kaverille..Seuraavas olen taas vähän viisaampi..Ja saman työn pystyy tekemään Englannin pyörälla ja Pullmaxilla, ei tartte vasaraa..

Kyl jonkin sortin muotti on tehtävä,seuraavaan tekeleeseen..

Lexus

Army toiletpaper is like Clint Eastwood
- Rough and takes no Shit -

Hemuli

Kyllä vetää hiljaseks... Hienoa että tällaiset taidot ei suinkaan ole kuolemassa sukupuuttoon ja joillain riittää kärsivällisyys tehdä näin hienoja osia.
Sportsters rule - blowing away big twins since 1957

Juhoman

On se kyl hienon näköstä kun se muotoutuu.. :o

shoveltimppa

Hienot kuvat eri vaiheista. Se on hämmentävää miten suorasta pellista taiteillaan tuollaiset muodot. Vaatii varmaan aikaa, hermoja ja ennen kaikkea taitoa.

tsepatti


:)

Rehellisyyden nimissä, täytyy sanoa et muutama juttu , siihen tuli, mitkä ois voinu tehdä erilailla/korjata, mut niinku sanottu, jos se kelpaa noin, niin sillon se tekee tehtävänsä..

Aikaa sanoisin menneen about, 20-30 tuntia,varmaan likempänä tota 30 :tä,  paperikaavoineen ja mietintöineen, noista kuvista saa helpost sellasen kuvan , et äkkiä siirtyy siihen seuraavaan vaiheeseen, mut suurin aika meni kuitenkin miettiessä, itse työstö ajat, ei niin paljon vie, kun kone tekee työn..mut tässäkin tuli vähän ongelmaks, et se ei enää lopussa sopinu oikeen mihinkään koneeseen..aina tarvitaan kuitenkin käsityökaluja..

Sit voi tulla takapakkia, esim, käytin tota käsi shrinkkeriä, ja kutistin liikaa pellin reunasta,eli pelti oli niissä leuoissa vaan jotain 1 cm verran, ni meni kuperaks tuo kylki, ni sit taas suoristamaan sitä suoraks takas, ja sit kutistin  tuosta 2,5 cm reunasta, eli leukojen syvyyden verran..ni meni paremmin..ja pysys suht suorana

Ja kyllä seuraava loksu, jos joskus tekee, ni varmaan laitan hitsisauman keskelle, ja teen 2 eri palasta..ja kutistan vaan tuon keskisäteen sopivaksi, ja reunoihin leikataan tuo säde sopivaksi..ei tartte tota käsi shrinkkeriä..Täs  joutus kutistaa tota reunaa tosi paljon, et sai oikean vanteen, säteen, ja sit aihio oli ekaks ehkä vähän liian iso, ni teki lisää tuota kutistamista..no harjotukset jatkuu..kutista venytä, silota, ja taas kutista tai venytä, oikeasta paikkaa, niin kauan, et haettu muoto on saatu..

Kun tietyt perus jutut oppii, ni sit tajuaa taas lisää, mut kyl viel on oppimista..ehkä se tunne, minkä siitä saa, kun sen pellin saa menemään siihen muotoon kun oli tarkotettu, on se, miks ite jaksaa tollasta vääntää..

Vaikein homma tässä oli, et sai sen loksun pysymään suorana, ja eniten taistelin noiden kylki kanttien kanssa,et ne on suorat.. sit kun se kaikki kutistettu metalli on noissa reunoissa, ni se on niin paksua, et ei helpost enää oikaista..mut on aika jäykkä..sitä tässä haettiin..

maick

Lakki nousee korkealle, taitavaa käsityötä!

Voinen sen verran lainata topiccia, että tämännäköistä jälkeä tulee kun aloittelija hinkkaa millistä peltiä noin 5 tuntia englanninpyörän läpi, välillä piti näyttää reunoja kutistajalle. Oli nimittäin paljon vaikeampaa mitä kuvittelin, vaikken sitä helpoksi kuvitellutkaan. Ei meinannut kaareutua oikealla tavalla sitten millään. Ja lopputulos olisi varmaan vieläkin erikoisempi, jos olisi yrittänyt toteuttaa lokaria vielä tiettyihin mittoihin...



Hauskaahan tuota pellinmuokkausta(kin) olisi treenata. Pitää vaan aloittaa jostain muusta kuin lokarista tai tankista...

tsepatti

Hyvältähän ton pinta näyttää, kiiltää nätisti. Kyllä topiccia saa ihan rauhassa lainata, keskustelu aiheesta on mukavaa..ja ihan suotavaa, yleensä juttua on enimmäkseen työkaluista

Nämä on nyt mun omia näkemyksiä,ja kaikilla on omat tapansa tehdä, ja ei ole väärää eikä oikeaa tapaa, jos sulla on tapa jolla saat tuloksia aikaan, silloin se on oikea sulle...  

Venyttäminen on helppoa, sen kun lyö peltiä vasaralla..mutta kutistaminen taas vaikeampaa.Pelkällä venyttämisellä ei voi saada aikaan kaikkea muotoa, ja sama tohon kutistamiseen, sillä kun ei voi silottaa..

Noiden kutistus vasteiden , joita pullmaxissa käytetään, pitäis ehkä olla nimeltään veto leuat = drawing dies, tai jotain, koska niillä just saadaan vedettyä tuo säde/ yleensä pellin reuna, haluttuun muotoon, porrastamalla nuo vedot..eli se on suuri etu..koska toi käsi shrinkkeri toimii vaan tohon reunaan, onhan niitäkin syvällä kidalla, mut sit on kappale aika täynnä niitä jälkiä..

Ja pitää muistaa että toi käsi shrinkkeri on mekaaninen kutistus, eli sehän pakottaa mekaanisesti nuo metallikiteet yhteen ja kasaan, koska ne ei pääse muualle, kun leuat estää sen..ja taas nuo pullmaxin kutistus leuat, vastaa ihan samaa asiaa, kuin tuo menetelmä tuck shrinking.

(Eli kaikki nuo yksittäiset rypyt mitkä tein pullmaxilla, vastaa yhtä käsin tehtyä ryppyä..mä käyn pajalla ens vko loppuna, niin voin koittaa näyttää miten se tehdään käsin, vasaralla..video löytyykin tältä foorumilta, muistaakseni ) Idea on vaan estää sen auki levähtäminen, ja sitä nuo videot ei oikein hyvin näytä..

Ainut ero, että työn tekee kone, ja tässä taas kiteet menevät sinne mihin ne pääsevät (rypyn sisällä) ja on tilaa,eli ne tavallaan pakotetaan menemään päällekkäin, koska tämä perustuu enemmän luonnollisuuteen, toisin sanoen, kutistus ei ole pakotettu mekaanisesti, eli levy ei työstökarkene ollenkaan niin paljon..työstökarkenee liikaa=jännityksiä=halkeama,  ei välttämättä heti, mutta esim pienen ajan päästä käytöstä.

Toinen tehokas tapa saada sitä muotoa tehokkaasti lisää, on musta tuo pakotus tuohon puu pölkkyyn, ja sit siihen kaveriksi englannin pyörä..musta englannin pyörä on enemmän viimeistely työkalu, vaik tiedän et jotkut osaa saada sillä myös nopeasti  muotoa, suurilla paineilla..

Kyllä Maick olet oikeassa siinä,et ei kannata koittaa heti tehdä tankkia, motivaatio vaan laskee jos homma ei suju niin ku pitäs..ja kyl jokasella löytyy romupino pajalta..sit ku onnistuu jossain, ni jaksaa taas koittaa..tä on siitä paska laji, kun ei opi kuin tekemällä.ja aikaa se todellakin vie..

Toivottavast ei menny liian pätemiseks..

PVonJerf

Joo ei taho nuista videoista oppia vaikka kuinka kattoo.. Pitäs päästä vierestä kattomaan jonku ammattimiehen tekemisiä. Ite oon hiekkasäkin päällä hakannu ja sitte enklannin pyörällä silotellu, ei taho vaan aina tajuta mitä siinä pellissä tapahtuu kun tuntuu että sitä vasaralla venyttää vaan vissiin se laidoilta kuitenkin kutistuu kun mennee laidoilta semmoselle kurtulle. Nimen ommaa lokaria tehessä.

tsepatti

#13
Niinhän se on, netti, ja kirjat ja omat kokeilut, siinä ne melkein meiän kaikkien konstit on..Ammatti miehet ei pidä kauheaa meteliä ittestään, veikkaan et niitä kyllä löytyy..Mut varmasti oppis paremmin kun joku opastais..Kyl toi Jämsän kurssi avaisi varmaan aika paljon..no ehkä joskus sitten, tai sit sitä ei enää ole, kun ittelle sopis mennä..

Mä näen asian näin..Eli metalli tottelee painetta, ja sitä luodaan lyömällä vasaralla siihen peltiin.Nyt sä venytät sitä siitä keskeltä ja reunan vierestä,ja kun metallilla eli sen kiteillä, on jatkumo, niin kun sä venytät sitä , siitä reunan vierestä, sun lyönti venyttää sitä peltiä ulospäin ja samalla se vetää materaalia sieltä sivuilta, eli se ryppy mikä syntyy, on se ylimääräinen materiaali, minkä sun lyönti sai aikaan, kun venytit sitä siitä vierestä.Se vähän niinku kertoo, että tästä kutistuu..Siihen rypyn kohtaan kun lyö ne tasaseks . ni tulee sellanen jälki. mistä näkee metallin kutistuneen..Eli kun keskusta venyy, vetää se mukanaan niitä reunoja sisäänpäin..mut kyl siinä itelläkin riittää ihmettelemistä..

Eli tavallaan se on venymisen ja kutistuksen yhdistelmä,kun lyödään pölkkyyn tai säkkiin. koska siinä tapahtuu kumpaakin..Se on se perinteinen britti tapa, enkunpyörä ja puupölkyt..ja kyl se toimii edelleen

Siinä englannin pyörässä voi kokeilla,  et sitä voi tehostaa myös painamalla ja tarttumalla,esim lokaria tehdessä, käsin niistä pellinreunoista, ja painaa koko ajan lattiaa kohti valssatessa, eli sähän saat hyvän vipuvarren siitä pellistä, ja luot lisää painetta siihen peltiin, ja tavallaan pumppaa sitä muotoa lisää valssatessa..huh huh..nyt täytyy ottaa lääkkeet  ::)

Sä voit venyttää hiekkasäkin päällä tai sillä pölkyllä, mutta musta pölkyllä on helpompi, koska säkissä sun tarttee tavallaan syrjäyttää sen hiekan massa, et saa lyöntiin vaikutuksen, joutuu lyömään vähän kovempaa..ja aina sitä peltiä saa ja täytyy ihan käsin taivuttaa ja laittaa takas muotoon, jos se lokari menee esim vähän kieroon, nit sit väännät käsin sitä takas..