Finnbikers

 • 30 Marraskuu 2020, 16:38:28
 • Tervetuloa Vieras
Tarkempi haku  

Uutiset:

Onko tiedossa hyviä bileitä? Linkitä ne kalenteriimme!

Kirjoittaja Aihe: 2-1 putkiston kollektorin valmistus  (Luettu 5335 kertaa)

Hemuli

 • Administrator
 • ******
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 7360
 • C.T.F.S.
  • Aliens Mc
2-1 putkiston kollektorin valmistus
« : 10 Joulukuu 2013, 21:16:33 »

Tuli tuossa omaa projektia vääntäessä taltioitua työvaihekuvat aiheesta joka sopii tänne pakoputkiosastoon. Kyse on kaksi yhteen putkiston yhdyskappaleen eli virallisemmin kollektorin tekemisestä. Kappale valmistetaan kahdesta osasta jotka hitsataan lopuksi yhteen.

Joskus muistan lukeneeni jostain vanhasta nelitahtimoottorin viritysoppaasta että virtauksen optimoimiseksi kollektorin kulman olisi hyvä olla 18-20 astetta. Tiedossa on ainoastaan primääriputkien ja vaimentajalle menevän röörin halkaisijat - 44 ja 60 mm, ensimmäiseksi pitää saada selville kollektorin tuleva pituus. Itse tykkään tehdä hommat vanhanaikaisesti paperilla. Ensin piirretään keskiviiva jonka toiseen päähän paksumman putken halkaisijan pituinen poikkiviiva. Sitten tämän viivan päistä piirretään suorat viivat jotka lähtevät 9-10 asteen kulmassa ylöspäin (yhteensä tuo edellä mainittu 18-20 astetta). Lopuksi kaksi kertaa primääriputkien halkaisijan pituinen viiva joka kohtaa kartioviivat päätepisteissään - näin on kollektorin pituus selvillä.Mutta koska kyse ei ole kaksiulotteisesta osasta, tämä ei vielä riitä. Tarvitaan putkien ympärysmitat, tämähän tapahtuu kertomalla halkaisija piillä (n. 3.1416). Eli 44 mm putken kehä on 138,20 mm ja 60 millisen 188,50 mm. Näiden mittojen avulla saadaan sitten piirrettyä kollektorin lopullinen muoto oheisen kuvan mukaisesti.Eli tuossa on oikeaan reunaan piirretty viiva joka on yhtä pitkä kuin puolet isomman putken kehästä (osia tehdään siis kaksi jotka hitsataan lopuksi yhteen). Vasemman puolen mitta on sitten vähän monimutkaisempi koska sillä pitää kattaa kaksi putkea. Keskellä on ensin putken halkaisijan mitta (kuvassa esitetty halkaisijan puolikkainan molemmin puolin keskiviivaa), sen jälkeen molemmille reunoille jää neljäsosa kehämitasta. Tämä siksi että nuo reunaosat ovat ne jotka naputellaan kaareviksi. Keskellä oleva "häntä" on helpottamassa putkiston kasausta - kollektorista saa helpommin tiiviin kun putkien väliä ei tarvitse päästä hitsaamaan aivan kollektorin juuresta asti vaan tuo häntä naputellaan putkien väliin, samalla se tukee liitosta.

Sitten leikataan kaksi piirroksen mukaista kappaletta pellistä, itse käytin millipiikkistä. Oikeanpuoleisessa palassa olevat viivat ovat apuna osia muotoiltaessa, ne on vedetty putkien keskipisteiden kohdalle ja pellit pyöristetään niiden ulkopuolelta. Lopputuloksen pitäisi olla kartio joka sopii toisesta päästään kahdelle 44 mm putkelle ja toisesta yhdelle 60-milliselle.Tarvittavien työkalujen määrä ei päätä huimaa, tuli joskus tehtyä tuollainen putkialasin jonka toiseen päähän on hitsattu molemmin puolin latanpätkät jotka pitävät sen kiinni ruustukissa. Lyömävälineenä kattopeltimiehen muovivasara on ihan ehdoton, se ei jätä jälkiä kappaleeseen. Toki mikä tahansa vasara välttää.Sitten vaan hissukseen naputellaan piirretyn linjan ulkopuolelta kappale pyöreäksi.Ensimmäisen paperimallin kanssa kävi pieni ajatusvirhe ja primääripuolen linjat tuli piirrettyä väärin - sain kuitenkin korjattua asian tekemättä uusia kappaleita, siksi kaksi eriväristä viivaa. Mutta tässä nyt toinen puolisko valmiina, toinen odottaa vuoroaan.Valmis kollektori yhteen hitsattuna.Aika hyvin osuu kulmakin kohdalleen.Vähän huono kuva sovituksesta, tuli vähän kiire tässä vaiheessa enkä ehtinyt kuin heftata putken nippuun. Näkyy tuosta kuitenkin miten tuo häntä tulee ulos putkien väliin, sieltä se on helppo hitsasta tiiviiksi.

Kirjattu
Sportsters rule - blowing away big twins since 1957

-jaska-

 • Newbie
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 11
Vs: 2-1 putkiston kollektorin valmistus
« Vastaus #1 : 13 Joulukuu 2013, 17:18:37 »

Kiitos tästä! tätähän täytyy tänään hyödyntää!
itse yleensä tehny (varsinkin rosteri) ton kollektorin siihen tyyliin, että
rältsyllä halki tietystä kohtaa, pään levitys ja palaa väliin, ja sitte puristanu viilapenkis
ovaaliksi. ruma ja kovatöinen...  ;D
Kirjattu