Uutiset:

Onko tiedossa hyviä bileitä? Linkitä ne kalenteriimme!

Main Menu

Sorvin ja jyrsimen (DIY) mittalaitteet

Aloittaja Motomatti, 28 syyskuu 11, 23:27:16

« edellinen - seuraava »

Motomatti

Rullamitta-asennusta:

Rullamitta 22â,¬, Verkkokauppa.com
Senttimetrinäyttö, desimaaliarvot millimetrejä. Napin painalluksella jalat, tuumat ja tuuman desimaalit tai 16-osa murtolukuina. Viimeisen mitan muisti.

Tavoite: tehdä todella köyhän miehen lukulaite halpisjyrsimen poikittaisyötön siirrolle. (Alunperin ei ole mitään mittavälinettä ko paikassa.) Periaatteella parempi kuin ei mitään.

Tein koeluontoisen asennuksen ja se toimii eräällä lailla. Mitan lukulaite on ilmeisesti optinen ja se lukee piiitkää viivakoodia joka on keskellä mittanauhaa. Siksi sen lukutaaajuus ei ole kovin suuri ja suunnan muutoksessa tulee iso mittavirhe hetkeksi. Samoin jos se on sammuksissa ja sen käynnistää uudelleen keskeltä mittausmatkaa niin pitää tehdä pitkä liike ennen kuin alkaa tulemaan älyllistä lukemaa.
Oletus on ollut ilmeisesti että mittanauha on sisällä kun se on sammuksissa. Käynnistettäessä siinä tilassa tulee näkyviin vain toimintasymbolit. Vasta 6 mm:n kohdalla näyttö aloittaa toimintansa.

Hyvää siinä on se että kun työsuunta on yhteen suuntaan kaikki välilukemat pitävät paikkansa. Alle kuuden mm:n matkalla tehtävät siirrot takaisinpäin eivät ole relevantteja. Mitta pitää "hakea" kauempaa. Aivan kuin sorvin asteikollakin välyksen eliminoimiseksi. Välinollausta ei ole. Harmi.

Eiköhän noista kuvista tule rakenne selväksi.
Pöydän 1 mm:n liike on mitan näytössä 2 mm johtuen välityssuhteesta. Tarkkuus siis "parani 100%". Ompelulanka sai uuden kohtalon kun tallilla ei siihen hätään ollut muuta venymätöntä ja tarpeeksi notkeaa. Kustannuspaineita ei juuri tullut. Pieniä alumiinirissoja 2 kpl + muutama M5 kierrereikä rakenteisiin.

Poikittaisliike pöydällä on vain noin 100 mm. Keskikohta löytyy 400 mm:n kohdalta ja liikkeen ääret 300 mm:n ja 500 mm:n kohdilta. Tajuamisvaikeutta ei juuri tule. Vertailun vuoksi: pitkittäisliike on n. 700 mm.

Jospa teen noita "lankarullia" lisää ja laitan langan kiertämään useamman kierroksen niin saan 1/10 -välityssuhteen. Mittailin: se edellyttää reikää pöytään (ei ongelma) ja langalle taittopyörän reiän kohdalle ja toisen lattian tasoon koska liikeradaksi tulee n. 1 metri. Houkuttavaa koska sitten desimaalillakin olisi todellista merkitystä. Tarkkuus liki kymmenkertaistuisi. Laitoin "liki" koska mekanismiin voi tulla pientä toleranssia jo moninkertaisen langan kierron vuoksi. Tarkemman mitan saa syötön veivin asteikolta. Viivajako 0,02 mm. Numerointi 0 - 75 eli kierros eli nousu on 1,5 mm. Sen lukeminen, ainakin minulle, pitkän liikkeen aikana synnyttää epävarmuutta. Nyt rullamitta antaa karkean mitan ja veivin juuresta tarkkaa perään.

Samassa yhteydessä purin koko pöydän siirtomekanismin, puhdistin ja voitelin sen uudelleen ennen kokoonpanoa. Tuntui jotenkin jämäkämmältä käyttää sen jälkeen. Tein kokeeksi jyrsimällä liukusovitteen 0,02 mm tarkkuudella pyörityspöydän avulla. Siistiä jälkeä.

mielikuva

Tämä motomatin viimeisin viesti rullamitasta on sen verran hyvä että se tarvitsisi saada omaksi aiheekseen työkalujen alle. Että kaikki lukis. tätä mittaideaa kannattaa mun mielestäni harkita myös sorviin. Edes jonkinlainen mittalaite sorvissa on todella hyvä!

Hessu

Lainaus käyttäjältä: mielikuva - 29 syyskuu 11, 17:35:08
Edes jonkinlainen mittalaite sorvissa on todella hyvä!
Tollasen rullamitan tarkkuus on sitä luokkaa, että puolustaa paikkaansa apumittana just jossain jyrsinkoneen pöydässä, kun ajetaan pikaliikkeillä ja mittarumpu on esim 5mm jaotuksella. Ei tollasella sorvissa mitään tee. Mut jokainen tavallaan. Älkääkä sanoko, että onhan siinä yhden desimaalin näyttö. Ennemmin mä laittaisin noita halpoja mittasauvoja koneeseen.  http://www.verktygsboden.se/maetskalor-till-digital/maetskala-till-digitalraeknare
Torafors http://www.torafors.com/ diilaa just tän svedu lafkan kamoja.

Motomatti

Sorvissa toi on tosiaan aika hutera peli.  Jollei satu olemaan viiden metrin kärkiväli ja työstettävät mitat 2 mm tarkkuudella...
Halpisdigimitan turmelin ja laitoin sen ruuveilla ja holkeilla pikkukelkan kyytiin. Siinä näkyy desimaaleja kohtuudella ja sen voi nollata mille mitalle hyvänsä ja muistikin löytyy ja liikematkaa piisaa.
Erityistä iloa tuottaa että voi tehdä tuumaperäisiä mittauksia vain nappia painamalla. Jotkut kun kantavat jotain muinaisosaa munkin tallille ja niissä on tuumamitoitettuja palikoita. Siitä sorvin veivin sadasosamillijaosta kun ei ole iloa esim tuumamitoitettujen laakeripesien teossa. Muuntolaskuissa taas voi tulla hämminkiä.

Vielä kun löytyisi sellainen tönäri jossa on irrotettava näyttö. Kas kun kelkan kääntää poikkisuuntaan niin näyttökin menee matkassa peilillä luettavaksi.

Nyt kuuluu jostain kysymys jotta mikset käytä USB-tönäriä. Kyllä sekin käy mutta sen tietokoneen asettelu siihen sorvin kupeeseen ei oikein haluta. Tullut jo tarpeeksi monta läppäriä särjettyä "hämärissä olosuhteissa".

Tietokoneeseen mulla on 60 mm:n liikevaralla varusteltu digitaalinen "heittokello". Silti tulee käytettyä useimmin analogista heittokelloa ympäristössä jossa leikkuuneste lentää ja lastut riipii.

Pari vuotta sitten mulla oli "tonnikellokin" joka mittasi tuhannesosamillin tarkkuudella. Sitten yksi urpo otti sen käteensä ja kivasti runksutteli siitä välitykset jaskaksi. Silloin otti pattiin!

mielikuva

Mulla on mittalaite sorvissa. Sanoinkin että edes jonkinlainen mittalaite olis hyvä. Taitaa digitaalinen mittanauha olla turhan horo. Tuota hessun linkkiä kun katselin niin tuli tutkittua asiaa myös ebayssä. Alkaen 300$ luokassa näyttäisivät olevan mittalaitteet kahdelle akselille. Ilmoituksissa mainittiin vain että mittausalueet pitää  itse ilmoittaa... Muuta tietoa mitta alueen laajuudesta ei ollut.

Smokie

Ainakin vanhemmissa digitönäreissä on näyttö "kaapelin" varassa, siis sitä semmoista vihreetä johdinnauhaa, sitä kyllä olis helppo jatkaa. Sitten eri juttu on kuinka kauan haluaa hakata päätä seinään virittelemällä mitä ihmeellisimpiä vempeleitä ja laskeeko itselleen mitään siitä ajasta mitä noitten kanssa viettää. Toinen tie on se että kiltisti opettelee lukemaan työstökoneen kellosta, näköjään senkin oppii. Itte opettelin sorvaamaan diginäytön kanssa ja järkytys oli suuri kun piti opetella olemaan ilman. Mitä tohon sanois, aina kun epäilyttää niin mittaa.

Motomatti

Jos sorvi tai jyrsin on hankintahinnaltaan samaa luokkaa kuin mittalaite niin panee miettimään...

No joo, on mulla oikea syykin käyttää apumittavälineitä vaikka pienen ikäni olen noita kehäasteikkoja lukenut ja niillä pärjäillyt. Toki välillä käytellyt digitaalinäytöllisiäkin manuaalikonetta. Kyllä levysepänkin pitää osata koneistaa.
Niin, on olemassa sellainen sairaus joka vie lyhytmuistin ja heikentää lähimuistiakin. Aina kun ei ole lääkitys kohdallaan niin pitää keksiä jotain keinoja.


Motomatti

Digitönäri uudessa elämässään. (Biltema 26â,¬)
Tönäri ei sammu itsekseen kuin akun loppumiseen. Kokemukseni mukaan, ainakin pöytälaatikossa, se näyttää lukemia pari vuorokautta ja alkaa sitten vilkuttamaan mittalukemaa ilmoittaakseen puhdin loppumisesta. Eli vaatii pientä huolellisuutta tai vara-akkuvaraston. 

Havaintoja virityksen valmistuksesta: Mitassa luki "Stainless Steel Hardened". Vain se osa oli kovaa ainetta jossa näin luki. Mitan runko ja siinä oleva leuka oli ihan tavallista pehmeää rautaa. Siihen oli helppo porata uppokantaruuveille reiät mutta toiseen puoliskoon, siihen jossa magneettinauha on, ei saanut kunnolla jälkeä kuin rälläkällä. Kaikki osat mitkä mitassa eivät näy ulospäin olivat kuin pienin jaloin tehtyjä.

Että ei yhtään harmita se että pilkoin mittavälineen. Tuossa tehtävässä ei vaadita lujia leukoja kun niitä ei ole ensinkään.

Mittaustarkkuus työntömitassa perinteisesti on 0,05 mm vaikka näyttö näissä näyttääkin yhden sadasosan tarkkuudella. Tässä mitassa ainakin oli näyttö kovin positiivinen vaikka välystä kyllä riitti sen verran että tuo viisi satkuakin oli toiveajattelua.

Nyt ei ole välystä koska mitta liikkuu lineaarisesti ja välyksettömästi ruuvattuna valurautaan. Pääsee näyttö näyttään kykynsä. Jos siinä on sisäistä "klappia" niin sen näkee tekemällä vertailukappaleet käyttämällä sorvin omaa asteikkoa (0,02 mm) ja saman pelkän tönärin näytön varassa. Pöytälaatikosta löytyy mikrometri ja niille kalibrointisarja että kyllä satasen ja kahden virheet paljastuvat.

Sammy

Onko tullut vastaan digitönäriä joka puolittais lukeman?
Sais poikittaiskelkkaan viriteltyä tuollaisen.

Sami

Hessu

Tohon pitäis duunaa syndi päälle. Noi digitönärit sekoo helposti öljystä ja leikkuunesteestä.
Samoin on mittasauvojen kanssa.

Motomatti

Sammylle ja Hessulle:

Pyörähdyskappaleen säteeseen viitannet?
Eipä ole puolittavaa tönäriä tullut vastaan. Pitäisikö miettiä jonkin sortin välitystä. Välitys pitäisi olla lineaarinen joten vipuvälityksestä tulee aika monimutkainen. Ehkä jonkinlainen pyörä/vaijerivälitys josta jämäkkä jousi pitää välykset poissa? Silloin "näytön" sijoittelupaikalle tulee uusia vaihtoehtoja. Mielenkiintoista...

Tarkoitus olisi tuohon laittaa pikku lippa suorien roiskeiden torjuntaan. Testasin etyylialkoholilla ja asetonilla että mitan materiaalit kestävät ko aineet näyttöä lukuunottamatta. Tavallista leikkuunestettä/koneöljyä näyttö kestää ainakin vähän aikaa.
Tenua käytän alumiinin työstöön ja joskus asetonia puhdistukseen.

Toisaalta tuon "näytön" irrottaminen ei montaa minuuttia kestä. Sen hinta on kuitenkin kohtuullinen että maksaako vaivan?  Lidlissä oli taannoin kympillä. Myöhästyin tarjouksesta kaikki oli mänt.

Hessu

Emmä tarkota mitään materiaalien kestämista. Kun se lukupää siellä luistiosan sisällä kastuu, niin näyttöön tulee error tai jotain siansaksaa. Riippuu merkistä.
Ei sillä oo väliä kuinka nopeasti saat sen puhdistettua, vaan kun sekoaminen tapahtuu just sillon, kun tarkotus on sipasta viimeinen siivu. Sillon voi v...taa.

Motomatti

Totta. Noin mulle käy aina!

Ei maar. Kasatessa tönäriä, korjaan: mittasauvaa, vaikein paikka oli saada huulitiivisteet takaisin paikoilleen. Kahta puolen lukijaa on siis kumiset lerpakkeet joiden tarkoitus on siivota magneettinauhaa. Vai mikä se oli?
Pitänee huoltaa laitetta ennen ja jälkeen ja toimenpiteiden välilläkin niin ei käy ennustetulla tavalla aivan heti.

Itse lukijalaite näytti melko jämäkältä kapineelta. Ei muistuttanut kiinnityskohteensa luvalla sanoen huolimatonta työstöjälkeä. Tarkoitan siis mitan runkoa, en kiinansorvia. Vaikka on siinäkin sanomista.   

Motomatti

Nyt tuli sen verran tarkkaa työstettävää tehtäväksi että luovuin, osittain, tuolla aiemmin esittämästäni mittanauhavirityksestä. Saatan käyttää sen, sen sijaan, pystyliikkeen kontrollointiin.

Tartuin työntömittaratkaisuun. Koska liikerata poikkisuuntaan on reilut 100 mm niin tönärissä riittää pelivaraa.
Tällä kertaa rei'itin tönäriin kolme kiinnityskohtaa ja ruuvasin sen kiinni jyrsimen runkoon ja poikkisyötön pöytään. Jos työntömitan irrottaa, se toimii edelleenkin työntömittana. Mitään ei tarvinnut tuhota. Pitsi poistaa syvyysmittapuikko. Nyt käy mittojen välinollaus sekä mittaus milleinä että tuumina näppärästi. Näyttö on tarpeettoman hyvin suojassa syöttöpöydän alla. Pitää hieman kumartua nähdäkseen lukeman.