Uutiset:

Onko tiedossa hyviä bileitä? Linkitä ne kalenteriimme!

Main Menu

sorvi munktell`s CA 40

Aloittaja rodchop, 15 helmikuu 10, 08:28:00

« edellinen - seuraava »

HileD

Ymmärrän! Nyt rupee ajaa asiaansa! Pitäs vaan näemmä käyttää enempi tuota mielikuvitusta  :D

Hemuli

Tossa vielä parempi kuva siitä navasta, en voinut vastustaa kiusausta ottaa kuva kun se oli mulla pinnattavana ;D...

Sportsters rule - blowing away big twins since 1957

rodchop

Toi on itse asiassa eri napa kun tuo edellinen kuva jossa 21" vanne, mutta sama idea. Oon vastaavia tehny kolme kappaletta, kaikki hieman erilaisia kun manuaali masana fiiliksen mukaan sorvaillu. pyrin kyllä muutenkin tekemään aina hieman erilaista ettei mee ihan toistoks
(tuskin oisin kahta täysin samanlaista osannu tehdäkkään)  ;)
HOG Forever Forever HOG

Lyytinen

#33
rodchop -- pistit aika pahan. En edes yritä mahtua satasen budjettiin. Esitän vaan listan, mitä itse hommaisin. Ensiksikin, en oikein lämpene kovametalliselle pistoterälle. Se on tarpeeksi hankalaa muutenkin. Sen takia pikateräksinen vaihtoehto, esim. rdgtoolsin osanumero 1730 eli tällainen:



HileD puhuu asiaa siinä mielessä, että muototeräthän vaatii erittäin tukevaa setuppia ettei rupea tärisemään. Samoiten jos tuollaisella rupeaa rosteria sorvaamaan, niin siinähän pitää olla syöttöä rutkasti ettei se työkarkene se pinta. Yhdistettynä noin isoon leikkuupintaan ei hyvä. Kyllä itse ostaisin ennemmin HSS-palasia ja niistä hioisin, niistä kun saa tehtyä partaveitsenteräviä niin ei ole niin vaarassa jäpettyä se rosteripulikka.

Tarkoittaako tuo 16 mm reikä lopullista reikää vai poranterällä tehtyä aloitusreikää? Nimittäin 16 mm varrella oleva reikäterä ei tasan mene noin pieneen reikään. Suositteleisin ennemmin vaikka tällaista http://cgi.ebay.de/ISO-Bohrstange-S12M-SCLCR-06-WSP-NEU-122_W0QQitemZ380200751732QQcmdZViewItemQQptZGartenbauwerkzeuge?hash=item5885bb1274. On nippanappa mahtuuko tuokaan, pitäisi tarkistaa. Mutta sitten tuo isompi setti. Ottaisin kyllä ennemmin Chronoksen osanumero XC53 eli siis tällaisia siinä:



En oikein noita pitimen mittoja älynnyt, jos pistäisit kuvaan merkinnät, että millä mitalla tarkoitat mitäkin niin voisi valjeta. Kuulostaa kuitenkin pienehkölle sorville ja luulisin, että 12 mm on oikea terävarren koko, häthätää ehkä 16 mm.

smokie -- no olisiko nyt vaan kuitenkin, ettet pääse oikeisiin kehänopeuksiin. Tuossa äsken just tein teräkseen tasan tuumaisen reiän kovametallipalalla. Viimeisen vedon leikkuusyvyytenä oli 0.6 mm ja jengaa sen tuhat. Tuli 25.43 mm ja melko kiiltävä reiän sisäpinta. Tosin sorvina oli edellä paljon parjattu kiinanpaska, millä kai ei sen pitäisi onnistua ;D Mutta tuosta karan laakerien kuumenemisesta. Ei kai sulla vaan olisi liian paksut öljyt siinä värkissä?

Edit: tuossa Glanzen setissähän näköjään on reikäteräkin.

rodchop

#34
Ok yritän selventää. Tuollainen ehdottamasi katkaisuterä tosiaan lienee meikäläiselle parempi vaihtoehto. Tuolla muototerällä 90% alumiinia tarkoitus sorvata (jääny hommat kesken) sekä tähän saakka hyvin onnistunut. Se vaan on pakko saada. Joo idea olisi tosiaan että sisäterällä saisi 16mm poranterä reikää sorvailtuu. Mielestäni sorvi on suht iso kärkiväli 90cm ja siinä mahtuu pyörimään johteiden päällä 40cm kappale. pakkakin on järjettömän kokonen. eli terä varsi voisi olla esim. 26mm paksu silloin joutuisin laittamaan sen alle sen 2mm peltilätkän. Mä vaan laskeskelin että jos tuolla Englannissa varret n. 25e kpl että saisin nuo neljä vartta. Tuossa ohessa pari kuvaa mikäli selkeyttää mun epäselvää ajatuksen juoksua sekä huonoa kirjallista ilmaisua. ::)
Kiitos ja kumarrus kyllähän tuota tietoa onneksi jaetaan.

Edit. mielellänihän oisin tilannu kaikki samasta paikasta sekä niihin teriä. voi käydä niin ettei tahdo löytää enää varteen oikeita teriä
HOG Forever Forever HOG

Smokie

Lainaus käyttäjältä: Lyytinen - 16 helmikuu 10, 23:36:34
smokie -- no olisiko nyt vaan kuitenkin, ettet pääse oikeisiin kehänopeuksiin. Tuossa äsken just tein teräkseen tasan tuumaisen reiän kovametallipalalla. Viimeisen vedon leikkuusyvyytenä oli 0.6 mm ja jengaa sen tuhat. Tuli 25.43 mm ja melko kiiltävä reiän sisäpinta. Tosin sorvina oli edellä paljon parjattu kiinanpaska, millä kai ei sen pitäisi onnistua ;D Mutta tuosta karan laakerien kuumenemisesta. Ei kai sulla vaan olisi liian paksut öljyt siinä värkissä?

Voi olla! Ei tuota mun sorvia voi oikein hirveästi huudattaa. Tajusin myöhemmin että unohdin mainita niistä teristä höpistessä että noi palat mistä laitoin kuvaa tekee sitä hyvää pintaa ihan vahingossakin tai ainakaan mitään sen kummemmin ajattelematta. Noista arvoista sen verran että en ikinä oo laskenut yhtäkään kehänopeutta tai syöttöä... Jos rutisee ja paukkuu niin vähempi syöttöä ja jos on kiire niin enempi kierroksia ;D Pitäis vissiin kokeilla tieteilläkkin joskus. Öljyt on pääosin jotain sorvin vaihteistoöljyä. Myöhemmin jouduin lisäämään ja silloin sattui olla diesel moottoriöljyä. Sen verran vuotaa että tuppaavat tulemaan lattialle hiljalleen... Mutta turhan jäykät kyllä ovat, tai sitten paluukanavat on tukossa koska usein käy niin että öljypumppu lykkää koko säiliöllisen koneistoon ja alkaa huutamaan tyhjää. Sitä mihin ne öljyt menee ja mitä ne siellä tekee en tiedä mutta kyllä ne takaisin säiliöön putoaa  ;D

Lyytinen

rodchop -- joo nyt selkisi, onhan tuolla kokoa. Voisithan sinä toki laittaa vaikka miten paksuja varsia, mutta hinta nousee samassa suhteessa. Mutta tuo 12 mm varrella oleva Glanzen setti (Chronos XC53) varmasti riittää sinulle noin aluksi ja tuosta kun tarkemmin katsoo, niin se reikäterä mahtuu ainakin 14 mm reikään, todennäköisesti 12 - 13 mm on lähempänä. 16 millin setissä ei mahdu edes 16 millin reikään. Samassa puljussa on CG59 (6 mm) tai CG60 (8 mm) sellainen haluamasi muototerä. Alumiinilla onnistuukin varmasti, ei sen puoleen.

Pistoteräksi taas Chronoksen PT200 joka on samanlainen mitä edellä pistin kuvan rdgtoolsin sivuilta. Pikateräksisessä on se etu, että sen voi teroittaa älyttömän teräväksi ja toisekseen sitä terälehteä voi teroittaa lukemattomia kertoja jos sattuu haveri. Uudenkin saa alta kympin. Näistä tulisi veroineen sellaiset 133 puntaa ilman postikuluja. Tongin tuon ebay-linkin sen takia kun sanoit, että englanti vähän ontuu. Ajattelin, että mitenkä onnistuu noitten Chronoksen heppujen kanssa kysellä, että millä ajalla onnistuu saada tavaraa hyllyyn. Chronokselta olen aika paljon tavaraa hommannut, muutaman kerran pitänyt odottaa, että tulee hyllyyn, mutta joka kerta on homma toiminut niinkuin pitääkin. rdgtools taas aiemmin on tunnettu vähän huonommasta laadusta ja halvemmista hinnoista, mutta nykyään alkaa laatu ja hinnat olemaan Chronos-tasoa.

Noista teräpaloista sen verran, että ne sekä terävarret on standardoitu aika pitkälle. Kun katsot http://www.carbidedepot.com/DynamicLanding.aspx?CategoryID=1 niin näet minkälaisia teräpaloja ja -varsia niitä ylipäätään on. Tuossa Glanzen setissä varret on kaikki sitä mallia, että niihin käy CCMT 0602... teräpala. Niissäkin sitten on kahta standardia, tuo em. on täkäläinen kun taas Amerikan mantereella puhuttaisiin CCMT 21..... palasta. Pisteet sen takia, että noissa se viimeinen luku kertoo nirkon eli sen leikkaavan kärjen säteen. Sen sijaan tuo muototerässäsi oleva pala on jotain R..... alkuista. Että ei sitä tarvitse hätäillä, että teräpaloja ei saisi muualta kuin samasta kaupasta. Itse asiassa alumiinin sorvausta varten halunnet ehkä noita aiemmin mainitsemiani radikaalilla rintakulmalla olevia alumiinille tarkoitettuja CCGT-paloja jotka siis myös käy noihin varsiin. CCGT ei sinänsä puhu mitään mille materiaalille se on tarkoitettu saati että mikä rintakulma siinä olisi. Mutta ei siitä tähän hätään enempää ettei mene kaikki ihan sekaisin. Tuolla on muutenkin aika paljon asiaa näistä http://www.carbidedepot.com/resources.htm.

smokie -- itse kyllä hankkiutuisin eroon niistä tervoista ja laittaisin jotain notkeempaa lientä, vaikka VG32 luokan hydrauliöljyä. Varsinkin kun valitsee semmosta, että mahdollisimman vähän lisäaineita (mitä se sorvi lisäaineilla tekee) niin ei ole edes kovin kallista se öljy.

rodchop

Kiitos mielenkiinnosta ongelmaani ! Tuo PT 200 =out of stock
REF   DESCRIPTION   QUANTITY   PRICE   COST
XC38    GLANZE 16MM BORING TOOL    1
£20.83    £20.83
XC40    8MM PROFILING TOOL    1
£13.91    £13.91
MTJNL2525K16    25MM LH MTJN Turning & Profiling Tool    1
£40.83    £40.83
CG....    Profiling Tools- special offer!!    5
    Choose - Choose Size: PRTSP - Spare Tip - £2.90 (£3.40 inc vat)    5
£2.90    £14.50
Subtotal   Â£90.07
Shipping (Europe)   Â£8.95
Total inc VAT (if Appl)   Â£114.80
Muuten harkitsin hieman tälläistä en vaan löydä noita varateriä noihin muihin kuin tuohon profiiliterään. Sitäkään en tiedä mistä se koko valitaan. Voisinhan tietty hankkia isompia poranteriä taikka lisäksi tuon 12mm sisäterän. tuolla 16mm vaan pääsis syvemmälle, eikä olis tuo varsi noin rimpula. Meillä Tallilla loput jätkät vielä potenssiin kymmenen pahempia turakaisija kuin mä >:( Eli sinäänsä toi setti vois olla hyväkin niin vois ostaa osan omiksi ja jättää loput rikottavaksi.
Mutta jotenkin kyllä kiinnostaisi nuo 25mm rungolla varustetut terät ois iisimpi viritellä oikeaan korkeuteen sekä jäpäkämmät. En vaan löytänyt sarjana 20mm tai 25mm rungolla varustettuja.
Soitin just mun duunin verstaalle, niillä jokin alennus Kauppaosake yhtiöön, joka tossa himan lähellä. aattelin käydä kysymässä paljollako tuon profiiliterän sieltä saisin. koska heillä sitä
16 & 25mm rungolla. Jos lähtis hyvällä alennuksella. ni vois ottaa sen täältä ja loput enkuista
HOG Forever Forever HOG

Smokie

Muutama vuosi kun menee aikaa niin huomaat että sulla on kahdenlaisia teriä. On sellaisia millä on hyvä sorvata ja sellaisia mitkä mahtuu ahtaisiin reikiin ja koloihin ;D

Tuosta omasta pitänee kokeilla tiivistellä öölipuolta ja vaihtaa ohuempaa mehua siihen.. Samalla vois korjata vaihteiston akselin vipottavan hihnapyörän ja tiedä jos tuon vaikka oikein pulttais lattiaan. Noi kaikki hommat on venyneet jo niin kauan että en tiedä onko niitä mahdollista enää tehdäkkään ???

HileD

Joku tässä ketjussa mainitsikin jo että sorvatessa tarkempia töitä olis pakan ja leukojen oltava kunnossa eikä aivan kleksut. Oletkos aatellu hankkivan pehmeet leuat hommiis? Niillä pystyy pelastaan aika paljon jos pakka ja kovat leuat väljät. Ne on myös tarpeelliset monessa muussakin hommassa kun ne saa sorvattua ja muotoiltua haluttuun halkasiaan ja muotoon. Esim. jos sorvaat ratasta jonka hammasluku ei ole kolmella jaollinen. Pehmeet leuka aihiot itessään ei maksa ihan hirveitä (voi tehä neki ite jos omaa jyrsinkoneen), mutta kovat kiinnike osat toki on jo kalliimmat. Voi myös olla vaikee löytää määrättyihin pakkoihin?
En tie onko harrastelijoilla minkä verran noita käytössä, mutta aattelisin et kun oppii sorvaan ni soveltamisen mahdollisuus kasvaa ja voi olla äkkiäkin tarpeelliset?

HileD

Nyt vasta näin jostain syystä ekaa kertaa noi sorvin fotot ni tuli mieleen et jos tuntuu et välyksiä löytyy ja on todella kevyt (suhteellinen käsite) kiertää kahvoista ni kannattaa tarkistaa koneen johteiden kiilat. Löydät ne kelkkojen päistä. Yksi kiila / yhdellä akselilla. Toiselta puolelta auki ja toiselta kiristys. Ajan saatossa voi jäädä kiristämättä ja sillon tulee välyksiä kun on kuitenkin kuluvia osia nuo kiilat.

Smokie

Pakasta kun se sisällä pyörivä spiraali menee väljäksi niin ei sitä voi oikein enää mitenkään elvytellä. Mulla oli tuollainen, jotain kun laittoi kiinni tosta vain ja mittasi niin saattoi heittää jopa 2 kymppiä. Toki kappaleen sai mätkittyä keskelle mutta sitten kun vieressä pieraisi vähän lujempaa niin heitto oli taas ihan satunnaista. Uuden pakan kans ei tuollaisia ongelmia ole ollut.

Mulla oli ne kiristyskiilat (ja johteet vähän muutenkin) tosi karheita. Kiilat kun siloitteli _varovasti_ nauhakoneella niin tuli paljon paree. Vanhoissa sorveissahan johteet on aina kuluneet eniten siitä pakan lähistöltä, eli kun siihen säätää sopivaksi niin ääriasennoissa saa veivata hampaat irvessä. Ahkera öljyäminen ja putsaaminen auttaa ihmeesti..

rodchop

#42
Joo tuntuis sorvi toimivan ;D Pistin visan vinkuu ja hain pari terää tuolta kauppaosake yhtiöstä. ko sain 30% ni noi 25mm varret meni lähes brittien hintoihin. Eli ostin 10mm muototerän 25x25mm varrella sekä kolmion muotoisen ulkoterän 25x25 varrella niin ei tarvinu kun 2mm pellin alle.
ostellaan loput briteistä. pitää nyt jotain tolla väkertää ni näkee paljon heittää mihinkin.
sit ko rahaa ni uus pienempi pakka ekana. palataan aiheeseen kun ehitään. Kiitos kiitos kiitos ;)

Edit.Jos joku homman osaava kaverii jaksais noi välykset joskus kattoo/ säätää niin kaljaa tarjotaan.
Pitää varmaan ruveta alkoholistiksi jotta saa tallille rahaa vermeisiin :P Kaikki män ja ylikin.
HOG Forever Forever HOG

mjojal

Lainaus käyttäjältä: Mauni - 16 helmikuu 10, 17:37:26
tossa todellisen aloittelijan (toista päivää koneistus kurssilla  ;D ) pikaopas niihin nopeus laskuihin..

pikateräs 6000 / kappaleen/terän halkaisija mm

kovametalli 30000 / kappaleen/terän halkaisija mm

siis passaa niin sorviin kuin poraankin ja nämä siis normi mustalleraudalle suuntaa antavia nopeuksia eihän noissa koneissakaan kovin montaa vaihdetta ole..





Tohon kovametalliin voisin aloittelioille suositella Leikkuunopeudeksi 150-200 m/min

Esim:  Halkaisia * Pii = (jotain)  Tulos jaettuna 150000 (muuta metrit milleiksi) saat kierrosnopeuden



Spöke

Onko hyviä ideoita pieniin sisäteriin? Töissä meillä oli sisäterät hiukka järeempiä, kun nuo kappaleetkin painoi aina satoja ellei tuhansia kiloja :o. Nyt himpessä pitää usein tehdä alle kakskymppisiä reikiä muutaman satkun tarkkuudella. Oon yleensä tehny pienet sisäterät pikaraudasta, mutta onko olemassa (eli ei?) värinätöntä laihavartista sisäterää? Ainakin sandviikit ja secon varret vinkuu kuin sammakko äkeen...Eikä auta, vaikka on pienisäteinen nirkkokin. Näitä, kun ei etukäteen pääse kokeilemaan. Niin, ja ei toi mun TOS:sikaan kierrä nykyratastuksellaan kuin sen tuhat/min.
Kyl määkin potkurinakseleita, mut näitä pikkukikkareita >:(
-Markku-
Pannun, parin Shovelin ja Rautapään loukussa