Uutiset:

Onko tiedossa hyviä bileitä? Linkitä ne kalenteriimme!

Main Menu

sorvi munktell`s CA 40

Aloittaja rodchop, 15 helmikuu 10, 08:28:00

« edellinen - seuraava »

rodchop

Joo tuli tuommoinen kaunokainen hankittua tallille, Ilmeisesti 50 luvulta. Löysin hieman vanhoja mainoksia tuosta pelistä. Mikäli joku tuollaista käyttänyt niin käyttökokemukset vastaan otetaan.
Myös mahdolliset osat: Teränpitimiä myöten kiinnostavat. vekotin hyvässä kuosissa kaikki syötöt yms. tuntuvat toimivan. Pitää saada äkkiä pari terää varsineen jotta pääsee testaamaan kunnolla.
Saiskohan tuohon sopimaan tuollaisen terien pikavaihto pakan jolla pystyy joka terän korkeuden
säätämään ruuvilla, ilman että pitää viritellä eri varsiile paloja alle jotta oikealla tasolla.
Jos vielä manuaali löytyis ni a´vot
HOG Forever Forever HOG

Hessu

Todennäköisesti pystyy laittaa. Varsinkin jos laitteessa on teräpidin nyt kiinni keskeltä yhdellä isolla "pultilla".

rodchop

Joo keski kiinnitys. Löysin tälläisen en kyll tiiä suomen hintoi, noiden pakkojen/teräpitimien suhteen.
Onkohan nuo suomalaiset kiinantuonti firmojen terät/pitimet ihan silsaa?
http://www.chronos.ltd.uk/acatalog/Chronos_Catalogue_Quick_Change_Toolposts_69.html

Tuossa vielä linkki mikäli vanhat sorvit jotakuta kiinnostaa.
http://www.volvo.com/NR/rdonlyres/22F8D4AA-FDA0-4AD2-A6CC-F1CAB6AF5270/0/MuSvarvar2151022612.pdf
sekä kuva teräpakasta
HOG Forever Forever HOG

Hessu

Se ei oo teräpakka vaan teränpidin. Ja se mikä tohon teränpitimeen kiinnitetään on teränvarsi. Ja se mikä teränvarteen kiinnitetään on terä. Pakka on se mikä saa kaikki hullut innostumaan, eli se pyörivä.  :)

rodchop

OK. Kiitos täsmennyksestä. On tosiaan tuokin ammattisanasto hakusessa, ei oo tullu kun parilla terällä manuaalisesti sorvailtuu. Jos siihen yrittäis nyt paremmin perehtyä kun saimme tallille tuon sorvin. Paljon ois aiheesta kysyttävää & opittavaa. Pitänee käydä kirjastosta jokin opus lainaamassa jotta pääsee alkuu.  Esim. Jengan teot, miten teroittaa katkaisuterä yms...
HOG Forever Forever HOG

Smokie

Kyllä tuon pyörivän pitimen kanssa pärjää aika pitkälle. Mun mielipide on että kannattaa ennemmin satsata laatuteriin ennenkuin hifi pikavaihto kiinnityksiin. Samaten jos pakka on kovin väljä niin suosittelen harkitsemaan edes kiinalaista kunhan on uusi. Jokunen vuosi sitten 250 millinen maksoi 330â,¬ ja vanhaa väljää en laittais takaisin enää mistään hinnasta.

Tuukka

Äärimmäisen tyylikäs kone. Ennen vanhaan on osattu panostaa ulkonäköön kaikessa, sorveista lähtien. Eihän ton näkösellä koneella saa varmaan aikaseks, kun tyylikkäitä osia!
C.O.G.

Lyytinen

Ihan ensimmäiseksi kannattaa lukea tämäkin läpi http://opensourcemachine.org/wp-content/uploads/2008/10/us-army-machinist-course-lathe-operations-od1645-ww.pdf. Itse hommasin  pikavaihtoteränpitimen täältä http://rdgtools.co.uk. Jostain kumman syystä ne löytyy sieltä pyällystyökalujen (knurling tools) alta. Kyllä minusta pikavaihtoteränpidin on lähes pakollinen sitten kun kone pysyy lapasessa noin muuten.

Teristä sen verran, että siitähän jokaisella on omat mielipiteensä. Mutta jos minä yhden mieleen tulevan asian tässä sanoisin. Nimittäin vanha viisaushan on, että mitä isompi positiivinen rintakulma teräpalassa, sen vähemmän voimaa se tarvitsee. Mutta samalla palasta tulee väkisinkin heikompi. Rouhintahommia varten kyllä minusta parempia on semmonen terävarret, joissa itsessään on negatiivista rintakulmaa ja palan rintakulmalla häthätää pääsee positiivisen puolelle. Vielä kun suht pehmeää kovametallia käyttää niin kestää väärinkäyttöä aika paljon. Ja toinen mikä alan kouluja käymättömänä on pitänyt kantapään kautta oppia, että ne ilmoitetut kehänopeudet, leikkaussyvyydet ja syötöt ei ole mitään tuulesta temmattuja.

jesse

kateellisena kuvia katselen :o
tahtoo oman ::)
lukihäiriöni saattaa kirjoittamiini teksteihin iskeä.... ja välillä luetun ymmärtämiseen...

Smuige

Lainaus käyttäjältä: Lyytinen - 16 helmikuu 10, 00:20:18
Ihan ensimmäiseksi kannattaa lukea tämäkin läpi

Teristä sen verran, että siitähän jokaisella on omat mielipiteensä.

Vielä kun suht pehmeää kovametallia käyttää niin kestää väärinkäyttöä aika paljon.

Ja toinen mikä alan kouluja käymättömänä on pitänyt kantapään kautta oppia, että ne ilmoitetut kehänopeudet, leikkaussyvyydet ja syötöt ei ole mitään tuulesta temmattuja.

Mitähän on "suht pehmeä kovametalli"? Ron Jeremyn jortikka?
Kovametalli on nimensä mukaisesti kovaa, ei suht pehmeää...

Eri asia on sitten jotkut seospalat joita vaihdetaan terävarsiin ja -pitimiin.

(Kovametallin teroittamiseen tarvitaan sitten timanttilaikka, ei onnistu tavallisilla smirgelin terillä, eikä kääntöpalateriä yleensä edes teroiteta, vain erikoistapauksissa)

Noiden "kääntöpalojen" taikka kovametalliterien kanssa kannattaa sitten olla myös tarkkana, ettei pysäytä kappaletta terään kiinni. Taikka pyöräytä väärään suuntaan. Terä lohkeaa välittömästi.

Karkeita nyrkkisääntöjä aloittelijoille:
- EI HANSKOJA KÄTEEN, suojalasit
- ulkopuolinen sorvaus, terän ala-asetus
- sisäpuolen sorvaus, terän ylä-asetus
- jos jostain syystä tarttee viilata niin "vasenkätisellä otteella"

Tulee vähemmän vahinkoja kun terä tai hiha jää kiinni.

Spöke

Parikymmentä vuotta koneistusalalla touhunneena, ei voi kuin todeta, että kyllä tää Mr Beanin voittaa.
Neuvona; älä usko kaikkea, minkä luet internetistä ;D
-M-
Pannun, parin Shovelin ja Rautapään loukussa

Hessu

Näistä jutuista ei ikinä tuu valmista. Oon Smokien kanssa samaa mieltä. Noi laadukkaat teränpikavaihtopitimet on kalliita ja aika turhia näissä harrastehommissa. Terännirkon (-kärjen) oikeaan korkeuteen saaminen on nopea homma kun kerran tekee jonkun työkalun, minkä laittaa johteiden päälle. Ja siihen kohdistaa terän. Tai mä esim. oon plaanannu ton pyörivän teränpitimen niin että alatasosta keskiöön on 26mm. Eli kun käyttää näitä standardi 25mm varsia, aina millin pelti alle.

Toi Smuigen kärkikorkeudesta poikkeutus on outo. En oo tollasta ikinä käyttänyt kuin erikoistapauksissa esim. messinkiä sorvatessa. Enkä ymmärrä miks pitäiskään.
Varsinkin jos ajetaan pieniä halkaisijoita, eikä oo kärkeä tukemassa ja jos terä on poikkeutettu kärkikorkeudesta alle, niin helposti kappale yrittää nousta terän päälle ja homma on moro.

Toi vasenkätinen viilaus olis hyvä opetella. Multa se ei onnistu. Siks pidän tärkeänä, että hanskojen lisäksi myös pitkä- ja löysähihaiset paidat on pannassa. Samoin kun raaskii ostaa "sorvarinviilan" homma on turvallisempaa. Viila maksaa kolme kertaa normiviilaa enemmän. Se on tuplasti pidempi ja paksumpi ja siinä ei ole hakkuuta sivuissa. Se sivuissa oleva hakkuun puute on yllättävän hyödyllinen. Jos viila meinaa ottaa esim. leukoihin kiinni, niin se ei pure kiinni eikä sen takia lyö sormille niin pahasti.

Onhan kovametalleja paljonkin eri kovuuksia, mutta niistä kinaaminen ja kertominen on aika pitkä juttu. Hyvä yleiskovuus on P. Ja se onkin yleisimmin käytetty.

Mutta sellanen perusjuttu kyseessä olevasta sorvista. Sen isoin ongelma on ikä. Laite on suunniteltu aikana, jolloin kovametallista ei tiedetty mitään ja pikateräskin oli uusjuttu koneistuksessa. Työkaluteräksiset terät oli normikäyttöä. Siitä johtuen ton laitteen kierroslukualue on todennäköisesti aika matala kovametalliterille. Ja se hankaloittaa hyvän pinnanlaadun aikaansaamista. Varsinkin paskarautaan. Stetsonista- 20mm taval.teräsakseli kovametallilla kaipais 2000 kierrosta. Jos tosta laitteesta edes löytyy sellasta, niin hyvä kun pysyy enää paikallaan sellasilla rundeilla. Ja meteli on melkoinen.
Kyllä sillä hommat tehtyä saa, mutta ei pidä ihmetellä, jos ei mee aina ihan putkeen.

rodchop

Tuon mainos lehtisen mukaan tuo kiertäis 1420rpm.  Silloin ollu näemmä high speed lathe
Enpä onneks ole mitää super tarkkoja juttuja väsäilemässä (lähinnä tuollaista detaljointi/holkki biittiä). Aattelin hankkia yhden pyöreän n.8? terän. Sisäsorvaus terän joka menee 16mm reikään. katkaisu terän (mikä sitten ois fiksuin halvin turata) onnistun siinä saletisti.
Yhden ulko terän oisko vaikka tuollainen ?...
Siis mitä voiko täällä netissä olla virheellistkin tietoa... Vaikea kyllä uskoa :o :o :o
Kiitokset & kumarrukset neuvoista yms... tahtoo lisää!
HOG Forever Forever HOG

Hemuli

Lainaus käyttäjältä: Spöke - 16 helmikuu 10, 08:15:47
Parikymmentä vuotta koneistusalalla touhunneena, ei voi kuin todeta, että kyllä tää Mr Beanin voittaa.
Neuvona; älä usko kaikkea, minkä luet internetistä ;D
-M-

Tämäkin kommentti olisi ollut huomattavasti hyödyllisempi jos olisit samalla kertonut mikä yllä olevista ohjeista meni pieleen. Me kaikki kun emme ole ammattikoneistajia ;D...
Sportsters rule - blowing away big twins since 1957

Smuige

Toi terän korkeusasetushomma perustuu ihan siihen, ettei se haukkaisi niin helposti.
Ja neuvo aloittelijalle.
Korkeusastushan vaikuttaa myös suoraan terän ja kappaleen väliseen rintakulmaan.

Milli on jo aika paljon...

- ulkopuolinen sorvaus, terän ala-asetus
Oikeampi on nolla-asetus, mutta jos terä on HIUKAN keskilinjan alapuolella niin haukatessa tulee tilaa eikä pureudu entistä enemmän tavaran sisään.
Sitäpaitsi silloin saa sen nirkon ottamaan siihen työstettävään kappaleeseen.
Huomattavalla ylä-asetuksella ja terän muodosta riippuen voi olla niin, ettei leikkaava osa terästä ei edes osu kappaleeseen... ;D
Huomattavan suurella ala-asetuksella rintakulma menee jo negatiiviseksi.

- sisäpuolen sorvaus, terän ylä-asetus
Siis keskilinjasta HIEMAN yläpuolella. Jos haukkaa niin, pyörimäsuuntaan tulee tilaa.
Varsinkin pitkää reikää kapealla/ohuella terävarrella sorvatessa.

Sitten kun homma on hallussa, niin onkin eri juttu.
Ja noi harrastussorvaukset on ihan eri asia kuin tuotanto.

Alumiinia varten kannattaa teroitella ne pikaterästerät aika jyrkälle (positiiviselle) rintakulmalle.
Messingille rintakulma 0.