Uutiset:

Onko tiedossa hyviä bileitä? Linkitä ne kalenteriimme!

Main Menu

öljünlauhdutin

Aloittaja telleri, 19 tammikuu 15, 21:14:18

« edellinen - seuraava »

Kapteeni sika

Kyl mun mielestä sitä ylimäärästä lämpöö on hyvä tuoda koneesta jäähylle öljyn avulla. Esim mun soveli ilman jäähyä yli 115c max, jäähyllä muistaakseni mitattu jotain max 93c. Ja vois sanoo että jäähy käy kuumana aina kun ajelen, poislukien alle kymppiasteen ajopäivät. Jos evolainen ei pääse ees 80 asteeseen niin ei tietty jäähyä tarvi. (sen sijaan vedenerotin öljylinjaan) Ei silti kestäähän se öljy paljon enemmän kun soveli sitä kehittää mut mä oon ymmärtänyt (jos olen) että lämpö on yksi tekijä joka näitä laitteita rikkoo, joten turha niitä on hehkuttaa. Museoikäisissä laitteissa tuskin on kahta täysin samanlaista yksilöä joten melko turhaa yleistää kaikkia härräköitä yhen perusteella.
Mä oon aina sillontällön kokeillut tuttujen öljysäiliöitä ja eroja on, kuten viineissä. Yhen säiliön kylkeen poltin näppini joten se oli ihan VITUN kuuma. :D

Eppäilys että mun laitteessa on yksi öljyä kuumentava tekijä ollut se että siinä on ollut väljät keinujen puslat jolloin sitä öljyä on ollut kuumimmissa paikoissa liiaksi asti ja se on kuumentanut leiliä tarpeettoman paljon. Saa nähä auttoiko fiksit tähän. Auttoi tai ei; jäähy pysyy.  ;) Tykkään kuitenkin ajaa  kaupungissakin vaikka ruuhka-aikaan joten termariohjatusta jäähystä ei ole ainakaan haittaa.

Jasu

115'C ei ole vielä edes huolestuttavan paljon... ::)

Sekin on totta, että yksilöitä ovat. Yksi mikä öljyjä tehokkaasti lämmittää, on männänrenkaiden ohivuoto. Tähänkin pääsi kiinni, kun tuli verrattua loppuuajettua moottoria, ei-niin-loppuunajettuun. Männänrenkaiden ollessa lopuillaan (öljyä kului reilu litra satkulle) öljyt lämpeni nätissäkin ajossa yli 120 asteeseen, kannessa olleen lämpöanturin mukaan kannet eivät olleet välttämättä edes 70 asteiset tuossa tilanteessa. Vähempi ohipuhaltava taas lämmitti kannet paljon nopeammin mutta öljyt eivät halunneet edes kesäkäytössä lämmetä lähellekään sataa astetta...

Ja joo, kyseessä ilmajäähybokseri, josta nämä kokemukset. Ja paljon muutakin, muttei tähän suoranaisesti liity. Jos joku näitä ihmettelee, ja sitäkin että talvella tulee käytettyä...

Kapteeni sika

Ei vuoda männänrenkaat, tässäkään viestiketjussa, kuten ei edellisessäkään.  :) Ja miksi siitä epäilys jos 115C ei ole juur mittää?

Toi max öljylämpö on aikalailla veteen piirretty viiva. Evolaisen alle 80 on ok mut sovelis 115 ei tunnu missään, tai siis sitä ei sais pudottaa siitä. Riippuu mistä/keltä kysytään. Sama juttu jäähyn kans juupaseipäs. Mä en jaksa enää.  ;D

Jasu

Paljon on mielipiteitäkin asiasta, ja pitääkin olla. Lisäksi uskomuksia yms, tarinoita vuosikymmenten takaa jne...

Yksi varsin yleinen käsitys on että öljyt kiehuu, kun sata astetta on lämpöinä, sekoitetaan veden kiehumispiste mukaan eikä viitsitä ajatella loppuun asti. Ihan paljon on tuota tullut kuultua tässä parin vuosikymmenen aikana...



Korostetaan nyt vielä, että nuo lämmöt mitä olen maininnut, on öljyn kannalta, ottamatta kantaa moottoriin, ja perustuu sekä omiin kokemuksiin että kilpamoottoreita virittäneen tahon kokemuksiin... Vastauksiakin pitäis lukea kokonaisuutena, yrittäen ymmärtää kokonaisuutta, eikä pelkästään yhtä esitettyä asiaa kerrallaan...

ma^ko

Melkolailla faktaksi voi todeta ettei tollanen milvaukeen v2 maatalousmoottori tarvitse meidän ilmastossa öljyjäähyä yhtään mihinkään. Ilman termostaattia voipi öljyjäähy olla moottorille haitallinenkin. Termostaatin kanssa öljyjäähy voi olla tietyissä olosuhteissa hyödyksi.

Summa summarum, jos tahtoo öljyjäähyn laittaa, laittaa myös termostaatin. Termostaattiohjatusta jäähyvtä ei ole missään oloissa haittaa, hyötyä öljyjäähystä vain poikkeustilanteissa ja silloinkaan se ei ole välttämätön.
Lähes kaiken mitä insinööri on ryssinyt, voi ihminen korjata.

telleri

Pelottaa jo ajatuskin jostain jumissa olevasta termostaatista öljykanavan jatkeena. Takasylinteri tuppaa ainakin tässä mallissa menemään soikeaksi. Eikä varmaan ole ainoa ilmajäähy twini jossa näin käy...joten siellä ainaki lämpöä riittää ja ohivirtausta syntyy mutta sallittakoon se jo näillä kilometreillä. Tuota öljynlämpöä olen pähkäillyt vaan kun ei tullut laitettua lämpömittaria, öljynpainemittarissa ainakin huomaa eron kylmillä ja lämpimillä öljyillä se nyt ei paljoa totuutta kerro...samanverran kuin kaasareiden kumiset tarvikekurkut jotka lämpötilan noustessa muituttaa enemmän bostikin liimaa. Koneen kun aukaisin oli nokka-akselien ympyrän korkeimmassa kohdassa liukupintaan tullut pistemäisiä syöpymiä ja osassa nokista oli selviä kiinnileikaumia, eli siellä on ainakin ollut öljykalvossa jotain vialla. Kaikki nämä edellämainitut löytyi kummastakin kolmesta puretusta koneesta:) kaikilla ajettu n. 50-60tkm perimätietojen mukaan.... ja näillä padoilla pitäisi mennä yli 100tkm ilman suurempia remontteja. Kyllä se nyt -30c keleillä tuntuu ettei tarvi jäähdytyksiä lisätä, mutta sitten kesällä kun on 60c lämpimämpi keli nii alkaa tuntumaan että tämä jalkojen välissä tutisija pitäisi saada viileämmäksi.

Hemuli

Vaikka nyt menee ohi alkuperäisen kysyjän aiheen niin ei sillä ole juuri merkitystä onko se motti shovel vai evo. Jos öljyt käy meidän olosuhteissa liian kuumina niin lähtisin kyllä etsimään vikaa jostain muualta kuin jäähdyttimen puutteesta. Käykö kone liian laihalla, onko öljyä mahdollisesti liikaa? Tuo jälkimmäinen konkretisoitui itselleni joitain vuosia sitten rautapään kanssa, kauheassa kiireessä lisäsin säiliöön öljyä käyttämättä moottoria ensin - seurauksena öljyä oli joka paikassa kun säiliö täyttyi yli ja lämmöt nousi niin hirmuisesti että maalit kärähti tankin kyljestä.

Subjektiivinen kokemus jalkojen välissä hehkuvasta moottorista ei vielä riitä jäähdyttimen tarpeen analysointiin. Kesäkuumalla mikä tahansa ilmajäähdytteinen motti tuntuu sulavan siihen paikkaan, ainakin alta viidenkympin nopeuksissa.
Sportsters rule - blowing away big twins since 1957

JPP

Vähän offtopic... Kattelin uudehkon volkkarin öljynlämpöjä -20C pakkasilla motarilla ja nekin oli jo 120C!

Merimies-Toni

Tollaisessa nestejäähdytetyssä moottorissa sillä ulkoilman lämmöllä on suhteessa paljon pienempi vaikutus noihin öljynlämpöihin, kuin ilmajäähdytteisessä. 120 on aivan passeli lämpö, lähtee ainakin kondenssivedet öljyn seasta.
Pikkuvikoja, heleppo korjata

ma^ko

Lainaus käyttäjältä: telleri - 22 tammikuu 15, 08:20:13
Pelottaa jo ajatuskin jostain jumissa olevasta termostaatista öljykanavan jatkeena.

Mikäs siinä pelottaa, jos linjaventtiili-tyyppinen termostaatti jumii, öljy vain kiertää sitten jatkuvasti jompaakumpaa reittiä, ei se sulkeudu.

Lainaus käyttäjältä: telleri - 22 tammikuu 15, 08:20:13
Takasylinteri tuppaa ainakin tässä mallissa menemään soikeaksi. Eikä varmaan ole ainoa ilmajäähy twini jossa näin käy...joten siellä ainaki lämpöä riittää ja ohivirtausta syntyy mutta sallittakoon se jo näillä kilometreillä. Tuota öljynlämpöä olen pähkäillyt vaan kun ei tullut laitettua lämpömittaria, öljynpainemittarissa ainakin huomaa eron kylmillä ja lämpimillä öljyillä se nyt ei paljoa totuutta kerro...samanverran kuin kaasareiden kumiset tarvikekurkut jotka lämpötilan noustessa muituttaa enemmän bostikin liimaa. Koneen kun aukaisin oli nokka-akselien ympyrän korkeimmassa kohdassa liukupintaan tullut pistemäisiä syöpymiä ja osassa nokista oli selviä kiinnileikaumia, eli siellä on ainakin ollut öljykalvossa jotain vialla. Kaikki nämä edellämainitut löytyi kummastakin kolmesta puretusta koneesta:) kaikilla ajettu n. 50-60tkm perimätietojen mukaan.... ja näillä padoilla pitäisi mennä yli 100tkm ilman suurempia remontteja.

Pianotehtaan twinit on aina olleet hyvinkin arkoja käytetyn öljyn laadulle, ne kun on aina osanneet purskuttaa sen kuplaiseksi vaahdoksi keskimääräistä tehokkaammin. Öljyn laatu, siis nimenomaan vaahtoamisen suhteen, on kovin tärkeä juttu noissa.

Lainaus käyttäjältä: telleri - 22 tammikuu 15, 08:20:13
Kyllä se nyt -30c keleillä tuntuu ettei tarvi jäähdytyksiä lisätä, mutta sitten kesällä kun on 60c lämpimämpi keli nii alkaa tuntumaan että tämä jalkojen välissä tutisija pitäisi saada viileämmäksi.

Juurikin siitä syystä se mahdollinen öljyjäähy tulisi varustaa termostaatilla, ettei öljyjä ajeta liian kylmänä valtaosan aikaa.
Lähes kaiken mitä insinööri on ryssinyt, voi ihminen korjata.

telleri

juuri tuota öljynlaatua mietin kun 80-luvun manuaali antoi ymmärtää ettei siihen aikaan kovin monen sorttista öljyä ole ollut tarjolla ensiasennuksenakaan eikä aivan delvacia sinne viitsinyt laittaa vaikkei delvacissakaan mitään vikaa ole.Taisi olla tehdas suositus 10/40 kesäkelille ja viileämmälle 10/30. ja Laitoin sinne 10/40 perus motulit. Karburaattorien säädöt on ok, ei käy laihalla, seos käyrä oli suorempi kuin monessa ruiskukoneessa;) Männärenkaat on uudet ja sylinterit oli vielä usean satasen päässä hylkymitoista, tosin takasylinteri hiukan soikea(sekin toleranssissa). En nyt oikein jaksa uskoa sen öljyn laadun suhteen, nykyöljysissä,  niillä lämmönsiirtokyvyissä hirveästi eroja ilman ö-jäähdytintä kun reissun käynyt öljy valuu takaisin pohjaan missä on jo valmiina lämmintä tavaraa että mihin se lämpö siitä palkenee muuta kuin lohkoon. Nämä nokka akselin vauriot pisti alunperin miettimään tuota voitelupuolta, kun nyt on kunnostetut nokka akselit, ettei lähde pinta kuroutumaan niistäkin. Kansimies kertoi tarinaa myös liian löysistä ventiilinjousista, kun seuraaja pompottaa löysän jousen päällä, kolisuttaa se nokka-akselista jyrkimmän kohdan rikki kun seuratessa kovin paine eskaloituu tuohon kärkeen hienoisen tärinän kanssa....mutta se nyt ei vaikuta taas siihen öljyn lämpöön. Taidan tehdä nyt niin että teen lauhduttimen ja adapterin valmiiksi, lisään lämpömittarin pataan ja katson juhannuksena miltä ne lämmöt näyttää. Ja olihan niitä rvs vai mitä öljynlisäaineita että pystyi ajamaan taunuksellakin ilman öljyjä tsadista manseen :D