Finnbikers

Tarinaa ja kuvia => Projektialbumit => Aiheen aloitti: Kokkonen - 20 Tammikuu 2013, 19:07:16

Otsikko: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 20 Tammikuu 2013, 19:07:16
Siperian Sputnik syntyi joskus 1968, Ukrainan Kievin kaupungin laitamilla, Kiev Motorcycle Plant (Kievski Mototsikletnyi Zavod (KMZ)) tehtaalla, jonka tuotteet tunnetaan kapitalistisessa maailmassa paremmin Dnepr nimellä. Koneekseen hän sai suuremmoisen, jaloa ja ylhäistä saksalaista sukujuurta olevan, 750cc sivuventtiilikoneen, joka tuotti huimat 26 hv. Kokonaispainon ollessa sivuvaunun kera 665kg, jää yhden hevosen kiskottavaksi vain 25,6 kg, joten 70km/h ei ole mikään suurempi ongelma alamäissä. Kävikö Sputnik joskus Siperiassa tai maata kiertävällä radalla, tarina ei kerro, mutta päätyi aikanaan Eestiin ja sieltä jokun ryyppyreissun tuliaisina Suomeen, jossa sen pomminvarma toimivuus onnistuttiin tuhoamaan krapulaisten rakentelusessioiden aikana.
Innokas työn jatkaja löytyi, (paluumuuttaja Saksasta), joka ryhtyi tarmokkaasti palauttamaan Sputnikkia ajokuntoon. Liika kiire yleensä kostautuu, joten pyörä varastoitiin puoleksitoista vuodeksi lumihankeen ja räystään alle, joissa olosuhteissa se lienee viettänyt suurimman osan elämästään tähänkin asti.

Paluumuuttaja kertoo itse:
Vihdoin ja viimein tuli kunnolla lunta ja pakkasta, joten kaivoin pyörän lumikinoksesta ja lykkäsin sen kylmään talliin. Sivuvaunu jäi vielä talvisäilytykseen:

(http://i200.photobucket.com/albums/aa232/kokkonen_photo/K750/K750_1006.jpg)
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 20 Tammikuu 2013, 19:26:22
Koneen sanotiin käyneen moitteetta vielä Suomessa ja paikallaan olleen masiinan piti tarun mukaan olla ehta vaihtokone jolla ei oltu ajettu sataakaan kilometriä. Ilmeisesti tarina oli elänyt jo vuosia ja matkan varrella merkityksettömät kolme nollaa oli tippunut loppupäästä pois, tai niitä ei oltu muistettu siihen lisätäkkään.
Kaasuttimet olivat kuitenkin alkuperäiset K301:t, joka oli kukin omistaja mieleisikseen modifioinut ja jokainen oli löytänyt niistä turhia osia ja jättänyt ne pois. Ja tietty sihdit ja seulat oli puhkottu avarammiski, jottei synny tukoksia.
Ei hätää, kaverilla oli hyllyssä samalta ilmasuunnalta kotoisin olevat De Luxe mallit, K65T-kaasuttimet. Kiinnityksissä ei ole kuin 90 asteen ero, joten valmiilla adaptereilla se ei ollut homma eikä mikään. Sainkin siis parissa - kolmessa päivässä kaasuttimet paikoilleen.

(http://i200.photobucket.com/albums/aa232/kokkonen_photo/K750/K750_1001.jpg)
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Jack - 20 Tammikuu 2013, 19:31:47
Jahas, Kokkonen aikoo ens kesänä Lättäpää ralliin, hienoa.  ;D
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 20 Tammikuu 2013, 19:48:21
Pyörä kun nyt on päässyt tänne maailman parhaiden teiden valtakuntaan ja on oletettavissa että sillä ajetaan tulevaisuudessa tuhatta ja sataa pitkin haiveita, niin öljynkiertoon pitää heti panostaa lisää, jos meinaa päästä Paimiota edemmäksi. Jyväskylän rompetorilta löytyi aktiivisen etsinnän tuloksena syvempi öljypohja ja tehokkaampi öljypumppu. Halvalla.
Pikku pakkasessa asensin ne paikalleen. Hiki ei valunut silmiin.

Kuvassa alkuperäinen pumppu.

(http://i200.photobucket.com/albums/aa232/kokkonen_photo/K750/ljypumppu.jpg)

Uutuuttaan hohtava öljypohja:

(http://i200.photobucket.com/albums/aa232/kokkonen_photo/K750/K750_1002.jpg)

Sosialististen Neuvostotasavaltojen Liiton moniasteöljyt olivat kerääntyneet vanhaan öljypohjaan varsin sitkeästi, jopa niin, että epäilen mekaanikon lipsauttaneen joukkoon vaseliiniakin.

(http://i200.photobucket.com/albums/aa232/kokkonen_photo/K750/K750_1005.jpg)

Tämä havainto antoi osaltaan perusteen projektin nimeen, sillä tuo tatina antaa vahvan syyn olettaa että koneen lähtölaskenta on jo alkanut.....
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: masala - 20 Tammikuu 2013, 19:57:53
Onkos tää siviili vai sotamalli? Siis yks vai kaksvetonen? Tää rojekti pitää esitellä tallikaverille joka on
suorastaan intohimoinen dneppari harrastaja. Näitä lisää!!!
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Piese - 20 Tammikuu 2013, 20:01:02
Mikäli "ehta vaihtokone" on venäjän markkinoille tehty, niin luultavammin kannattaa pistää kone lihoiksi ja putsata. Tai ainakin laittaa polttoöljyä kone täyteen ja antaa liota enimmät öljytervat.

Aikoinaan velipoika hankki tuollaisen vaihtokoneen ja kone sisälsi metalli ainesta pari kourallista, eli kuulemma noi ulkomarkkinoille tehdyt koneet putsataan ja kotimarkkinoille jätettävät lyödään läjään sen tarkemmin putsailemati, kuten aikoinaan mossetkin imas sitä bensaa alussa 40L/100km kunnes hioutui ja jäi sitten tuonne kympin pintaan.

Kyllä noi "sputnikit" reissulaukkaa menee sen 80 − 90 km/h eli ihan riittävästi ;D
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: MaTriu - 20 Tammikuu 2013, 20:02:47
On vain aikamoista jankkia!  :D
Meinaatko pitää tuon jalon itäratsun ihan alkuperäisessä kuosissa?
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 20 Tammikuu 2013, 20:24:44
Jack: ei taida edes tuurilla valmistua vielä tämän vuoden ralliin, mutta jos eräänä suvena....

Masala: tämä lienee ihan sivarimalli, kun ei ole pakkia eikä vaunussa muuta vetoa mitä pohjan läpi tuulee.  :)

Piese: Putsattavahan se on jotenkin. Vois koittaa tuota....
Jos ne alakerran keskipakosysteemin öljyreiät ovat oleet tukossa pidempään niin pelastettavaa on vähän, mutta ajoahan se ei estä, kun ei ole venttiilit tiellä vaikka veivissä olis vähän väljääkin . Tuon olen kuullut aiemminkin, jotta uudet koneet on syytä purkaa ennen käyttöä. On noissa muissa varaosissakin vielä sorvinlastut mukana.

MaTriu: Ainakin toistaiseksi kuosi pysyy orkkistyylisenä, kunhan vaan löydän siihen kaikki puuttuvat osat, jotta sais sen liikkeelle. Tai edes käyntiin.  :)

Sain myös alkuperäisen koneen mukaan, lie ollut verkkopainona Laatokassa jonkun vuoden, mutta jos siitäkin sais jotain...
Tämän koneen kuitenkin haluaisin käynnistää ja vähän kuulostella, mut siit vittu mitään tullu kun kipinäkin on hukassa, ja varpaatkin jääty.
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Ikone - 20 Tammikuu 2013, 21:15:02
Kuulosti niin elävästi tutulta tuo tarina paluumuuttajasta ja lumisesta varastopaikasta. Piti ihan käydä takapihalla tarkastamassa, että kaikki on tallessa. Siellä se sivuvaunu kuitenkin vielä odotteli ottajaansa kinoksen alla. Runko nojaili rauhallisesti saunan seinään ja näyttipä jo hetkeä aiemmin kylmään talliin siirretty epämääräinen kasa KIovan tehtailla taottua hienomekaniikkaa olevan tallessa.. Huh! ;)

Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 21 Tammikuu 2013, 09:29:09
Meillä näyttää olevan harrastuksen puitteissa paljonkin yhteistä.  :) Talliin olisi toive saada lämmitys tämän vuoden aikana, kun nyt ensteks sais kaikki seinätkin valmiikisi, osa on edelleen pelkkää pressua.

Laitat tuosta oman projektin foorumiin niin rakennetaan yht aikaa toinen toisellemme mitä parahimpia vinkkejä jakaen. Nämä projektit eivät ole tosikoille vaan veitikoille.
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Juvakka - 21 Tammikuu 2013, 15:10:52


Laitat tuosta oman projektin foorumiin niin rakennetaan yht aikaa toinen toisellemme mitä parahimpia vinkkejä jakaen.
Helvetti jäätyy, ennen kuin jäsen I saa boxerinsa liikkumaan ilman peräkärriä ja Karjaportin laatikoita. :) 8) ;D
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 21 Tammikuu 2013, 16:09:11
Nyt on siis jäsen I:lle tarjottu selvä yllätysmahdollisuus  :)

Minut sensijaan yllätti Sputnik lähtemällä käyntiin. Lirahti siinä vähän onnenkustakin housuihin. Keli oli Siperian kesäinen -10 astetta. Kipinä oli jäänyt jumiin kärkien väliin, josta vapautin sen hiomapaperilla, jonka jälkeen se hypähteli iloisena vapaudestaan, kirkkaana kuin neuvostotähti kremlin torneissa, siellä missä pitikin. 6V CCCP puolan vastus oli 2 ohmia, jos se ketään kiinnostaa.
Koneeseen kaadoin hyvistä itäsuhteistaan tunnetun Teb-oilin synteettiset öljyt ilman vaseliineja ja sähköpuolesta huolehti Boris Biltemanowskin toimittama patteri. Sputnikin omat sähkökytkennät lienee tehnyt moskovalainen ratikkakuski vodkahumalassa, joten käytin ulkopuolista johdotusta eikä tulipaloja syttynyt, ainakaan tässä vaiheessa. Neuvostopolttoaineletkut näyttivät sietävän huonosti länsimaalaista korkeaoktaanista, joten silläkin saralla on jatkotoimenpiteet tarpeen. Säädöissä on myös hiomista, nyt tyhjäkäntikierrokset olivat jossain 2000 - 3000 korvilla.
Ei tuota konetta rohkene sen koommin puhdistaa, alkaa vielä pitämään meteliä. Nyt mekaaniset välykset kuulostivat olevan hyvinkin toleranssien sisällä.

Piti ikuistaa tämä varsin merkittävä virstanpyväs, mutta eihän nämä kapitalistin lapsilla teettämät akut ja kamerat pelaa enää silloin kun lämpötilat laskevat alle +20 asteen.

Sormet kohmeessa, varpaat tunnottomina sekä tippa linssissä ja nenänpäässä totesin ansainneeni työn sankarin 5. luokan mitallin, jonka tallin keskuskomitea minulle myöskin myönsi.
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Ikone - 22 Tammikuu 2013, 15:58:30
Mihin on kadonnut jäsen J:n ikuinen optimismi. Tilalle on näköjään tullut tylsääkin tylsempi realismi.. Haaste on kuitenkin otettu vastaan. Tavoiteaikataulu on kalenteriin kirjattuna ja porkkanaksi asetetun Jallun maku jo pyörii kielen päällä. Isolla Jallulla ei käsittääkseni tässä yhteydessä tarkoitettu jalkapalloilijasuuruutta eikä miesten lehden erikoispainosta.. Pitää varmaan aloittaa oma albumi, niin pääsee kaikki seuraamaan projektin edistymää/edistymättömyyttä ajantasaisesti. 8)

Onnittelut ensisavuista jäsen K! Taas on yksi itäenduro herätetty henkiin.. Olisiko pitänyt, jääköön jokaisen itsensä päätettäväksi :)
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: filtteri - 22 Tammikuu 2013, 19:59:53
hemuli tuossa taannoin jo maalaili kauhukuvia ural roikan esiinmarssista palstalla kun jotkut tahot kyselivät että olisko mahdollista saada tänne osiota esim muut pyörät,nyt se on todellisuutta ;D
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 22 Tammikuu 2013, 21:16:04
Pahimmatkin kauhukuvat tulevat osoittautumaan varsin ruusuisiksi verrattuna siihen mitä tässä todellisuudessa tulee tapahtumaan. Menemme riman yli niin matalalta kuin mahdollista ja aina kun on saumaa, livahdamme sen alta. Floppi on päivän sana.  ;D
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Ikone - 22 Tammikuu 2013, 22:52:22
Ameriikan Neuvostoliitto ja Venäjän Yhdysvallat, onko niillä eroa? Molemmissa valmistetaan luonteikkaita moottoripyöriä, jotka antavat omistajilleen pääasiassa rakentamisen ja korjaamisen iloa. Joskus taivaankappaleiden sattuessa sopivaan asemaan pääsee niillä nauttimaan myös "vauhdista" ja vapaudentunteesta..  ;D
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Redneck - 23 Tammikuu 2013, 14:18:52
On teillä Sputnikkien onnekkailla omistajilla sanan säilä hyvin teroitettu  :) Hieman kalvavaa kateutta taka-alalle siirtäen seuraan mielenkiinnolla projektin tuomaa henkistä ja aineellista hyvää  :P 
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: kimmo l - 23 Tammikuu 2013, 18:20:46
Muitakin saman tyylin harrastajia, itsellä on ventiileiden säätö just menossa ukrainanihmeeseen...

(http://img.photobucket.com/albums/v326/kimmol/temporary-13.jpg)

kuulema noilla onnistuu? ::)
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 23 Tammikuu 2013, 19:20:00
Pieni on tuo vasara, mutta noissa uusimmissa koneissa onkin vissiin hienomekaaniset säätötyökalut. ;D
Mukaan vaan, Donin kasakat ja Volgan lautturit. Näissä arojen aparaateissa näyttää itse kullakin olevan suurempi vuosihuolto työn alla. Sosialistit ovat nautiskelleet huolettomia kilometrejä ja nyt me kapitalistiriistäjät joudumme siivoamaan sotkut. Ei vitumpi homma.   :)
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Jasu - 24 Tammikuu 2013, 10:57:35
Mie oon särkeny neljä tuollasta Kimmo:n kuvasta löytyvää moottoria, kaikki vieläpä saman kesän aikana..! ;D

Lopulta sit alko kestää kun järkeili öljynkiertoa vähän uusiks, ja lisäs mukaan suodattimen öljylle...

Ja se on ihan pakko myöntää ettei tuollasen plunger -jousinen runko ollu mikään ihan tukevin ajettava kun vauhtia oli noin 100MPH, ja komeasti peittyy takaa näkyvyys kun siinä noppeuvessa puhkea toinen mäntä...  ::)
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 26 Tammikuu 2013, 14:52:07
Oli taas senverran lämmin aamu, -6 astetta, jotta oli todennäköistä saada jotain aikaiseksi ennen sormien kohmettumista. Bensalinjoen tiivistyksellä aloittelin, jotta pakoputkista lentävät kipinät eivät haihduttaisi kelpo projektia ja hyvällä alulla olevaa tallia savuna ilmaan.
Hana vuoti kierteistään, niissä oli varsin matalat harjanteet enää jäljellä. Kokeneemmat toverit neuvoivat, jotta hyvää tulee hampulla ja kierrepastalla, joten niitä sinne:

(http://i200.photobucket.com/albums/aa232/kokkonen_photo/K750/Hanatiivisteet.jpg)

Ja näyttää pitävän.  Letkuja ja kiristimiä repullinen paikoilleen, ainakin kiristimet näyttivät olleen Sputnikin edellisessä elämässä kortilla.
Tyhjäkäyntihän oli hieman kovalla, koska kaasuvaijerit kantoivat, niiden kuoria piti lyhentää. Se on yks homma, josta en yhtään tykkää, mutta dremelillä ja sen pikku katkaisulaikalla meni kohtuullisen helposti.
Tuo luistisysteemin kokoaminen sensijaan ei mennyt kohtuullisen helposti. Sormet loppuivat kesken, kun pitää jousta kasassa ja siten yritin saada luistin säätötangon ja kaasuvaijerin yhtäaikaa loviinsa. Etenkin vaijerin pää karkasi aina. Kymmenen kerran jousen etsimisen jälkeen teippasin vaijerin kuoren luistin kannessa olevaan säätöön, ja a vot. Sanoo nimim. "Minne vittuun se jousi TAAS lensi!!"

(http://i200.photobucket.com/albums/aa232/kokkonen_photo/K750/K65T_luisti.jpg)

Mut käyntiinlähtö oli nyt tuskallista, ja kun käy, vain niin kauan kun on bensaa kaasuttimissa. Joten tutkittavaa riittää. Pitänee laittaa ensteks ilmanputsari systeemit kondikseen.
Niin ja nämä kaasuttimet ovat ilmeisesti 650 sivuvaunulliseen Dnepriin tarkoitetut. Tätä mallia tehdas käytti jotain 1985 -1994, ja mä sain ne halvalla.....miksiköhän?  ::)
Niin, ja potkii takaisin vaikka olis sytkän säätövaijeri piukalla. Tosin Igor on vähän viilannut jakajan kannen kohdistimia, joten asentajalle jää aikamoinen haarukka sytytyshetken arpomiseen. Ja mulla kun ei ole lotossakaan tuuria.

Tässä kuitenkin savusumuinen kuva, joka todistakoon että jotain on palanut jossan.

(http://i200.photobucket.com/albums/aa232/kokkonen_photo/K750/K750_ekasavut.jpg)


edit typo
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 28 Tammikuu 2013, 14:07:39
Se käy sittenkin, vaikka oikeen pidemmänkin aikaa. Laitoin ilmanputsarin paikoilleen ja liitin kaasarit siihen väliaikaisilla Biltemanowskin taipuisilla putkilla. Väliaikainen on helposti pysyvä. Mutta kun alkuperäisissä liitännöissä on kylmäkäynnistinläpykkä ja tämä idän ihme ei lähde ryypyttämättä käyntiin kuumanakaan, jotta varmaan ei tässä ihan näin helpolla pääse. Mut nyt saa kelvata.

Vasemmistosylinterin kaasutin ei toimi kunnolla ja säätäminen ei muutenkaan onnistunut ohjeen mukaan. Näihin kaasuttimiin löytyy netistä korjausohjeita, eli mitä pitäs tehdä ennen kuin niitä edes laittaa paikalleen. Kokeilin ilman ja vissiin hävisin.
Ehkä pitäs lisäksi putsata bensatankki, näyttä tuottavan yhä töhnää linjoille, vaikka on sitruunahapolla ja suurella vaivalla kertaalleen läpikäyty. Kaiken kaikkiaan hauska harrastus. Voi olla, että ens kesänä istuttelen vaan porkkanoita.

Nyt kun kone kävi kuumaksi asti, en olekkaan varma, josko nuo mekaaniset äänet kuitenkaan kertovat oikeista välyksistä, mutta välystä kuuluu olevan. Ja saatanallinen katku.

Seuraavaksi tarttis saada kytkin pelaamaan, puuttuu ainakin yksi osa. Ehkä noille piuhojen päillekin olisi hyvä löytää kytkentäpaikat, jos vaikka pääsis ajamaan soolona pikku lenkin ja kuulostelemaan mikä vetopuolella vaatii korjaamista.

Mut nyt tulee paussi, pitää keskittyä talon korjaamiseen, jotta pysyy sillä saralla viisvuotissuunnitelmassa.

(http://i200.photobucket.com/albums/aa232/kokkonen_photo/K750/K750_3.jpg)
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Pietari - 29 Tammikuu 2013, 17:39:21
Ihan ekaks onnittelut hienosta hankinnasta, tuollasella mä oon aloittanut tämän jalon harrastuksen eli kaiken ehjän korjaamiseen käyttökelvottomaan kuntoon...Siis tuohan on K-pyörä, dnjeprit on niitä kansiventtiilikökköjä.Ihan ekaks suosittelen hakemaan 6 voltin tuplapuolan siis jos on vielä 6 voltin sähköillä ja heittämään kuikkaa pyörijällä ja jakajan kannella, tai voi sen kärkien suojuksena säilyttää.Siin on heti yks mahdollinen (lue:tuleva) vika korjattu jo etukäteen.Noista kaasareista ei oo kokemusta , ovat senverta uudempaa teknologiaa että voivat jopa toimiakkin , mulla on kokemusta vain niista vanhemmista litteäluistisista useammalta vuodelta eikä niitä ainakaan saa toimimaan kaikilla alueilla edes tyydyttävästi, tyhjäkäynti ainakin jää aina heikoksi, ja tulihan sitä kokeiltua monenlaista itäplokin tuotetta, huonolla menestyksellä.Paras käyntiinlähtö ja käynti löytyi lopulta auton vaaka-imu weperista itsetehdyn imusarjan nokassa, vaikka asiasta paremmin tietävät kertoivat sen olevan täysin sopimaton kyseiseen laitteeseen.Kaasuun vastaavuuskin oli ihan eri luokkaa ,kiihdytyspumpusta johtuen, ja käynti oli tasaisempaa kuin millään aikaisemmin kokeilluilla.Jopa tyhjäkäynti parani niin ettei tarvinnut valoissa enää jännittää... ;DJapanilaiset kaasuttimet on toinen toimiva vaihtoehto, niistä vaan yleensä joutuu maksaakin jotain...
Onpa tuollainen mopo tullut konetta ja laatikkoa myöten koluttua vuosien varrella jokuseen kertaan ,ehkäpä siitä jotain on jääny päähän jos tulee tenkkapoo.
Yleisesti ottaen vanhakin länsimaalainen osa (jännitteensäädin,laturi yms) on lähes aina parempi vaihtoehto kuin uusi venäläinen, varsinkin tasavirtalaturi on saatanan keksintö, jopa pakkauusi toimii täysin taivaankappaleiden asentojen mukaan tai sitten ei toimi (useimmiten ei) ...keulassa on sellaset paskat polkupyörämallin laakerit, niihin sopii jonkun bmw:n kartiolaakerit, stormilta löytyi ainakinmuinoin, ite hain kolmet ja joka kerta viimeiset mitä varastossa oli...
Ainakun morkataan HDeen kestävyyttä mä oon miettiny että kaikkien tarvis ekaks ajaa viis vuotta venäjänvalmisteella ennenkuin sais edes ostaa harrikkaa, ei enää rutistais jos kerran viidessä vuodessa joutuu vaihtaa akun, se on kuitennii vähempi kuin kone ja laatikkoremppa kerran kesään .
Onneks mä oon tuon helvettini jo kokenut... ;D
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: kimmo l - 29 Tammikuu 2013, 18:06:03
Pietari puhuu asiaa.. lähes kaikki mitä voi korvata länsimaisella tai japsilla on huomattava vaikutus laitteen toimintaan, tosin myös semmoisia piirejä ,missä ei suvaita parannella idän keksintöö länsiosilla.

itse rakensin tuommoisen mallin ja käyntiin lähtee polkasulla ja bensan yli lotraaminen kuumalle asfaltille aakkosaseman pihassa loppu , myös kulutus tippui tuonne 7-8l/100km.

(http://i264.photobucket.com/albums/ii165/autimies/valmis.jpg)

Ja mitä noihin sähköihin tulee , pohjanmaalla on osia myyvä kaveri, hänellä on uusia kärjettömiä sytytyslaitteita myynnissä, suosittelen.

Linkki en kehtaa laittaa , ettei mene mainostamiseksi.

Ja viimeisenä oljenkortena tulee ajettavuus ja jarrut,jotka tosin ovat vauhdinsurmat, mutta suosittelen... parantamista.

esim:

(http://i264.photobucket.com/albums/ii165/autimies/temporary-15.jpg)

Kyllä se on hd:n keula , tosin sisäpinnoilla lukee shova japan.. :o

näin se lähtee kun sekoittaa uralin ja dneprin osia..

http://s264.photobucket.com/albums/ii165/autimies/viteot/?action=view&current=SNB10800.mp4 (http://s264.photobucket.com/albums/ii165/autimies/viteot/?action=view&current=SNB10800.mp4)
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Moskari - 29 Tammikuu 2013, 18:35:01
(http://i264.photobucket.com/albums/ii165/autimies/temporary-15.jpg)

Lainaus
Kyllä se on hd:n keula , tosin sisäpinnoilla lukee shova japan.. 

Noi hd:n "tulitikkukeulat" on liian aliarvostettuja, näkyy olevan useasti varsin huokeaan hintaan myynnissä jarruineen päivineen. Pienellä vaivalla sopii melkein mihin vain  ;D  Noita näkee livenä  harvoin.
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Spöke - 29 Tammikuu 2013, 19:22:30
Toi mikään tulitikkukeula oo, ihan paksuputkinen wideglidehän tuo, ihanat makkarat ja kaikki ;D
-Spöke-
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 30 Tammikuu 2013, 16:54:09
Upeet pelit on teillä. En ole ennen tuollaisia tuplaweber sovellutuksia noteerannutkaan. Paljon olette vaivaa nähneet. Jo pelkästään noiden koneen lohkojen kiillottaminen on täytynyt olla jumalaton homma.

Käynnistyvyys on mun käsityksen mukaan Sputnikin koneessa huono, mutta kun katsoin tuon hinausvideon, niin oikeastaan se lähteekin aika helposti käyntiin. Kiitos referenssistä  :)

Noi nimet Ural ja Dnepr, en niistä lähde väittelemään, oletin vaan että KMZ tuotteet on niitä ja IMZ Uraleita.... näitä vaan joissain lähteissä kutsutaan nimellä Dnepr K-750. Mutta ei anneta tuon haitata menoa, K-750 ja kaikki tietää mistä on kyse.

Mulla on yhä 6 Voltin aluperäiset sähkövermeet, osa paikoillaan osa laatikossa, puola toimii, muista ei tietoa. Yhtä sun toista osaa puutuu, pitäs inventoida, jotta osais ettiä.

Siis terveiset täältä helvetin porteilta, sisään tungetaan vaikka varoituksen sanoja on annettu.  :)

Taloremontissa tuli tauko, joten hyödynsin sen tallissa. Nöyränä piti aloittaa kaikki alusta. Venttiilien säätö, olivat vähän piukalla (ohje imu 0,1 pako 0,15 mm) . Sitten kaasuttimet irti ja keittiön pöydälle. Bensapinnat oli persiillään toisessa. Molempiin tein niihin kansainvälisten tovereiden suositteleman preppauksen, joka käsittää suutinlohkon alapinnan sekä neulasuuttimen kierteiden ja tyhjäkäyntisuuttimen liitospinnan tiivistyksen. Käytin hommaan Biltsun kierretiivistyslimaa. Kuulemma saattaa falskata ainetta noista paikoista, ohi virallisten säätöjen ja siltä se vähän Sputnikissa vaikutti. Lisäksi pikku tippa epoksia kohojen metallilärpäkkeiden juureen, kuulemma sieltä sitten vuotavat, jos vuotavat.

Pään seinään hakkaaminen jatkuu, kun seuraava paussi rakennuksella sen sallii.

(http://i200.photobucket.com/albums/aa232/kokkonen_photo/K750/K65T_tiivistys.jpg)
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: kimmo l - 30 Tammikuu 2013, 19:20:06
Ja luistimet hirttävät joskus kiinni , saahan noihin kaasareihin korjaus-sarjat, maksoo jotain alle 20€/kpl.samoin vaijerit kahvalle kannattaa tarkistella, jos ovat "igorin" tekeleitä saattavat vaan jäädä jumiin , vaikka ovat uusia.

Ja mitä tuli tuon hinattavan käyntiin lähtöön tulee, niin lähti se lopulta polkasemalla samalla kajahti lusikallin sitä itseään haalareihin, poljin sitä kaksiviikko. , olutta meni pari tölkkiä jos kolmaskin miettiessä syytä syviä. bensaa polkiessa 4-8litraa. ja sitten kun läks niin kajahti ihan samalla hetkellä kun poljin painui alas ja tallissa.. kuvat on kivoja.

(http://img.photobucket.com/albums/v326/kimmol/Valokuva0483.jpg)

Putket halkes , ilmeisesti oli sitä bensaa putkistossa ;D
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Pietari - 01 Helmikuu 2013, 21:26:34
Ai saatn.. en muistanut mainita että noitten kahden kaasarin säätämisessä eka homma on tarkkaan katsoa vaijereitten säätö että molemmat luistit lähtee täsmälleen samaan aikaan liikkeelle, ihan perushomma kai jos on kahella kaasuttimella pelannut ennenkin, oli sitten autossa tai mopossa.Siinä hommassa tarvitaan kyllä melko sairas ruumiinrakenne...joskus mielikuvissani nähnyt venäläisen kaasutin-engineerin jolla on puolitoistametrinen oikea käsi ja silmien väli noin 60 senttiä...tämä mielikuva aukeaa kaikille jotka on yksin yrittänyt säätää kaasareita jotka sijaitsee puolen metrin päässä toisistaan eri puolilla pyörää ja kädellä veivata kaasua samaan aikaan kun tihrustaa molempia luisteja... ja se puolan vaihto liittyy siihen että kun laitat tuplapuolan niin jakajasta jää enää kärjet käyttöön kun se kipuna napsuu aina molemmille pytyille, ihan niinku hdeessakin,eikä enää tarvi ihmetellä kun jakajasta haviää se hiilinasta.
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: filtteri - 01 Helmikuu 2013, 23:28:37
ei toi kaasareiden säätäminen voi mitään rakettitiedettä olla.MÄ tekisin sen niin et avaisin kaasua niin että esim oikeanpuoleiseen kaasariin mahtuu just 8mm kuusiokoloavain luistin ja rungon väliin ja sitten lukitsisin kaasukahvan siihen..siitä sitten mallaamaan avainta toiseen löylykauhaan jos on ahdasta kiristä vaijeria jos "holo" löysää.tuolla pääsee ihan riittävään tarkkuuten..hifisti hankkii tietysti synkkamittarin.
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: masala - 02 Helmikuu 2013, 00:38:07
..hifisti hankkii tietysti synkkamittarin.
Jos joku tällasesta kaksmukisesta perestroikka masiinasta haluaa oikein kaasarit synkata ni meillä on tallilla vehkeet, ja tässä tapauksessa MINÄ tarjoon. ;D
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 03 Helmikuu 2013, 09:00:00
MÄ tekisin sen niin et avaisin kaasua niin että esim oikeanpuoleiseen kaasariin mahtuu just 8mm kuusiokoloavain luistin ja rungon väliin ja sitten lukitsisin kaasukahvan siihen..siitä sitten mallaamaan avainta toiseen löylykauhaan.

Tuollaista vastaavaa ehdottivat ulkomaan tavaritsitkin, rakotulkkina käytettiin 7mm poranterää.

Samoin tuota Pietarin ehdottamaan sytkämuutosta paikallinen pitkän linjan harrastaja yritti mulle vääntää rautalangasta, ja luulen tajunneeni homman kluun. Mutta en missä ja milloin toteutan. Todennäköisesti totean jossain tienposkessa, että olis pitäny tehdä eilen.
Masalan tarjoukset pidetään myös korvan takana.  :)
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 04 Helmikuu 2013, 16:14:54
Kirjoitan vaikka ei ole mitään uutta kirjoitettavaa. Tavallista kiinni - irti jumppaa kaasuttimilla. Toinen uittaa edelleen yli ja vasta uusi huolellisempi ja paremmilla silmälaseilla suoritettu tarkastus paljasti ilmeisesti syyn. Tuo neulaventtiilin kärjessä oleva jonkinlaisesta pehmeästä muovista valmistettu prikka puuttuu toisesta neulasta. Liekö koskaan siinä ollutkaan...

(http://i200.photobucket.com/albums/aa232/kokkonen_photo/K750/K65T_neulaventtiili_zps27c0e8d5.jpg)

Puhalluskokeessa tai kohosta kevyesti nostamalla venttiili pitää kyllä ilmankin prikkaa, mutta luonnollisessa ympäristössään ei. Näköjään.

Motti kuitenkin lauloi ainakin viisi minuuttia aika nätisti ja sammui sitten mystisesti, eikä sitten enää suostunut käynnistymään. Jos tämä on homman nimi, niin ei kannattane kovin pitkiä reissuja suunnitella. Kiirettä pitäen viidessä minuutissa kerkiää juuri ja juuri 200 m päässä olevalle postilaatikolle ja takaisin.

Onnistuin siinä mittaamaan laturiakin. Hurraa, positiivista, 0,5 volttia!!!
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Alluh - 04 Helmikuu 2013, 16:58:52
Tarjoittaako se luovuttamista jos Egäystä hommaisi R45 (27mm) Bemun Bingit?
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: kimmo l - 04 Helmikuu 2013, 17:52:45
Se on sitten tarkka tulpista , jos käy rikkaalla ja reijissä NGK, saattavat pimetä jopa alle 5km ;D

tai sitten loppu virta, eli jännite tippu liian alas ei tule enään kipinää , aika yleistä ongelmaa..Varsin "igorin" puolalla..

Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: janne a - 04 Helmikuu 2013, 19:30:43
Mulla kerran oli vastuksena tuommonen tuoreempi venäläinen.
kaasarit oli tuommoset lattarimpulat.usko niitten kans loppu.Alan miehet
möi sitte nuo mikunin venäläiset kopiot mitkä kuvassakin on.Markoissa oli jotain 300mk.
Kaasarit toimi sen jälkeen,ongelmat ei tietenkään muuten loppunu :D
Opettavaista hommaa nuo ryssänvehkeet,mutta ajohommat siinä oikiastaan kannattaa
unohtaa ;D ;D
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 04 Helmikuu 2013, 19:39:43
Tarjoittaako se luovuttamista jos Egäystä hommaisi R45 (27mm) Bemun Bingit?

Siinä olisi kieltämättä luovuttamisen piirteitä.  :) Mutta kiitos vinkistä, voi olla tarpeenkin.

Ainoat länsiosat ovat tulpat, eikä nekään näytä pelittävän. Ilmeisesti eivät tunne oloaan kotoisaksi pytyissä, joissa meno kuin slaavilaisessa kapakassa, kosteeta ja vähän valoa.

Tulpat (toinen NGK B7HS, toinen Bosch W8) ovat aika mustat, joten rikkaus on sylintereiden sisällä, köyhyys ulkopuolella. Laitan NGK B6HS:t tai 5:t, kun taas pääsen sivistyksen pariin hankintoihin ja saan tuon kaasarin pitämään.
   
Jotta рок-н-ролл ....
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 04 Helmikuu 2013, 19:48:45
Alan miehet möi sitte nuo mikunin venäläiset kopiot mitkä kuvassakin on.

Näyttäis olevan K68 kaasuttimet. Super De Luxe.
Ei, sana helppous on täysin tuntematon kun tälle tielle lähtee. Mut se tässä on hyvää, ettei se ole niin millin päälle....
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Elwari - 05 Helmikuu 2013, 12:28:32
Paluumuuttaja kertoo itse:
Vihdoin ja viimein tuli kunnolla lunta ja pakkasta, joten kaivoin pyörän lumikinoksesta ja lykkäsin sen kylmään talliin. Sivuvaunu jäi vielä talvisäilytykseen:


Vaunu on aika kätevä työkalujen ja varaosien kuljetukseen. t: Nimim Uralilla 50tkm :D

Edit: Ja kansiventtiili-Urressa NGK:n BP6HS oli hyvä kesällä ja vitonen talvella. Siinä ainakin tuntui B-tulppa ilman hieman ulkonevaa kärkeä jäävän aika syvälle kanteen, liekö sillä sitten käytännön merkitystä...
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: 013 - 05 Helmikuu 2013, 17:19:02
Mut se tässä on hyvää, ettei se ole niin millin päälle....
Milli ei tunnu kuin pankissa.
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Elwari - 05 Helmikuu 2013, 18:54:46
Tuo neulaventtiilin kärjessä oleva jonkinlaisesta pehmeästä muovista valmistettu prikka puuttuu toisesta neulasta. Liekö koskaan siinä ollutkaan...


Paikallisesta Skoda-huollosta hain tuohon kohtaan pienet o-renkaat, toimivat ihan ok. Saanee varmaan muistakin o-renkaita toimittavista paikoista :)
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Aparaatti - 06 Helmikuu 2013, 14:12:40
tervehdystä vain!

juuri äsken rekisteröidyin palstalle ja tämä tuli heti vastaan.

mulla noita ryssänpyöriä enemmmänkin tuolla tallissa. Ekaks voin sanoo että kannattaa ostaa vaikka ne K68 kaasarit! maksaa n sata euroo pari (osatuonti.fi tai virosta East highway).
Jos kuitenkin halluut pitäytyä noissa alkuperäisissä niin mulla vois olla muutama noita rinkuloita. Etsin koirien, kissojen ja kanojenkin kanssa kunnes löytyis SAKSASTA! ei tullu havat rinkulat niistäkään mutta pakko oli ostaa  ;D  ..mulla tuolla myös sellainen Harkov mönkijä/raktori jonka kaasarista oli myös liuennut tuo rinkula. 10 kpl niitä tilasin mutta puolessa rinkuloista ei ollu osunu reikä keskelle..ei siis välttämättä pidä ne(?)

ja varoitus vielä jos vaikka ostatkin ne k68 niin kannattaa avata nekin. Minä kun sain pyörän maalattua, laitettua ja kasattua niin heti kotipihassa ihmettelin ku käy tyhjää hyvin mutta kaikki ne valtavat tehot hukassa..sitte alko uusi kromiputki sinistyy..vittu ei ollu Vasili porannu pääsuuttimeen reikää lainkaan!!

nii ja sit jos sulla oli 750 lättäpää, niin niitä k68 suuttimia joudut todennäköisesti vaihtaa/poraa isommaks. ne kaasarit on kait enemmänkin tehty 650cc nepparille
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Motomatti - 06 Helmikuu 2013, 17:13:48
Onko sulla, Elwari, vielä se vuosien takainen remmiahtoidea toreissaan? Vai oliko se turpo?
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 06 Helmikuu 2013, 18:54:02
mulla noita ryssänpyöriä enemmmänkin tuolla tallissa. Ekaks voin sanoo että kannattaa ostaa vaikka ne K68 kaasarit! maksaa n sata euroo pari (osatuonti.fi tai virosta East highway).
Jos kuitenkin halluut pitäytyä noissa alkuperäisissä niin mulla vois olla muutama noita rinkuloita.

nii ja sit jos sulla oli 750 lättäpää, niin niitä k68 suuttimia joudut todennäköisesti vaihtaa/poraa isommaks. ne kaasarit on kait enemmänkin tehty 650cc nepparille

Kyllä olis tarkoitus noilla K65:lla jatkaa edelleen, sillä pää kestää vielä, eikä seinäkään ole pahemmin lommolla.
Huomenna saan kaverilta pari neulaa, joissa pitäisi olla nuo rinkulat paikallaan. Niitä vissiin löytyy tuolta osatuonnistakin, kuulemma.
Jos sulla on ylimääräisiä, niin mielelläni ottaisin niitä jokusen varastoon.
Suutinjumppa on todennäköisesti edessä, mutta ennen sitä lienee muutamakin karikko luovittavana.

Edit: Typo
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Aparaatti - 06 Helmikuu 2013, 22:42:24
joo..ne osatuonnin rinkulat tulikin samalla postilla mun rinkuloiden mukana =).
taidan pitää ne loput itellä varuilla..aattelin vaa et jos akuutti tarve ois ollu niin oisin voinu luopua...mutta tiedät sitte tulevaisuudessa jos tarvetta.
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 11 Helmikuu 2013, 20:53:46
Olihan se upeeta saada kaasuttimet kokoon kaikkine osineen ja ohjeen mukaan bensapinnat aseteltuina. Lapsenlapsi työvoimaa käyttäen paketit paikoilleen. Tiedä sitten saako tästä nousevalle polvelle pysyvän kiinostuksen kaksipyöräisiin vai tuleevatko he kuitenkin järkiinsä.

(http://i200.photobucket.com/albums/aa232/kokkonen_photo/K750/UkjaV_zpscccd91b3.jpg)

Sputnikin bokseri ei uusista säädöistä innostunut. Kävi kehnommin kuin kertaakaan aiemmin. Ei lainkaan tyhjäkäyntiä, vain hullua huudattamista kierroksilla. Joka tietty oli kersasta kivaa, mutta laittoi minut mietteliääksi. Länsikapitalistin kaasuttimet eivät ehkä olisikaan poissuljettu sijoitus.

Ilmavuotoakaan en löytänyt, liekö sitten tyhjäkäyntipiiri tms tukossa..? Vai olisiko säätöohjeet pelkkää hämäystä, kavala yritys saada länsimaalainen motoristi järjiltään?

Taas kaasuttimet irti, ultaäänipesuun ja ohjeet esille. Siinähän se. Ohje neuvoi asettamaan bensapinnan 26 mm ja sinne sen olin myös asettanut. Tarkempi tarkastelu vaan ositti, että tuolla säädöllä ei välialueen (tai tyhjäkäynti) suutin ei yllä bensaan asti. Joten vältyin juuri ja juuri valkotakkisten vierailulta. Toistaiseksi.

Kyllä oikea tasokin sitten löytyi, se on 13 mm kohon keskikohtaan joka vastaa 24 mm yläosaan, ei siis 26 mm. Voi olla että jollain on ollut pidempi suutin paikallaan ja ohjeet tehty sen mukaan...

(http://i200.photobucket.com/albums/aa232/kokkonen_photo/K750/K65T_bensapinta_zpsf4a2f102.jpg)

(http://i200.photobucket.com/albums/aa232/kokkonen_photo/K750/K65T_neulaventtiili_2_zpsc8057701.jpg)

Olkoon tämä taas opiksi että ohje ei korvaa ajattelua. Pääni on siis ollut varsin loistavasti tyhjäkäynnillä, toivottavasti sellainen löytyy Sputnikkiinkin.
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Jasu - 11 Helmikuu 2013, 21:17:15
TuplaWeeberiä ei tarvinnu synkata, oli aika toimiva tuossa paikassa...

40mm DCOE muistaakseni 36 sisäkurkuilla. Väittivät ettei voisi toimia kansiventtiili-Dneprissä, mutta kivasti pelas. Kuten kaverillakin sen kaasarin kaveri, Uralissa...

Litteäluistisiin seoksenarvontalaitteisiin verrattuna kulutus putosi 10litraa satasella vähemmäksi jääden soolona vitosen pintaan, käytös muuttui johdonmukaiseksi ja käyntiinlähtö parani merkittävästi.

Alkaa jo toisinaan harmittaa sen hukkaaminen, mutta vielä sitä on vissiin sen verran järjissään pysyny ettei ole uutta tilalle hankkinu... ;D
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 13 Helmikuu 2013, 19:25:27
Itärintamalta hyviä uutisia. Weber, Bing, Keihin, Dell Orto ,yms... kauppiaat jäätte nyt nuolemaan näppejänne, mutta älkää vielä hukatko yhteystietojani.

Tänään, siis ainakin tänään, Sputnikin kaasuttimet olivat säädöissään, ei niin pilkun päälle, mutta kuitenkin.
On sitten turha luulla, että molemmat toimisivat samoilla asetuksilla. Ehei, todella suuret erot. Jos Harrikat ovat yksilöjä, niin näissä vehkeissä näköjään jopa molemmat sylinterit elävät ihan omaa elämäänsä naapurista piittaamatta.

Sanovat että imusarjojen yhdistäminen noin 10 mm letkulla tasoittaa tyhjäkäyntiä, joten sellainen pitänee tulevaisuudessa laittaa. Siis sitten kun on päässyt hifistelyvaiheeseen.

Myös kytkin, vaihteisto ja perä tuntuvat pelaavan. Eikä takavannekaan vipottanut juurikaan senttiä enempää. Saattaisi olla jopa koeajon paikka soolona lähitulevaisuudessa. Konetta pitänee yritää puhdistaa, kuitenkin.
Muuten, öljyvuodot eivät sitten ole vain harrikoiden ja brittien ominaisuuksia. Osaa sitä siperialaisetkin.

Seuraava kohde on sitten sähköt. Laturi ja säätäjä. Jakajan kansi menee myös vaihtoon. Mutta itämaiset 6 V laitteet pysyvät. Niin uhoan. Ainakin toistaiseksi.
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: kimmo l - 13 Helmikuu 2013, 19:48:57
(http://www.easthighway.com/img/special/turbo.jpg)

Ai tuommoinen vuotopaikka lisää...

helppo on tosiaan tehdä, laipat vaan koneistaa ja junttaa jonkun letkun väliin..

 Tuossa linkki kuvan paikkaan. (http://www.easthighway.com/index.php?PHPSESSID=e784b4dedbddff9bdf35d40885883b7e&page=special&scount=0&do=next&PHPSESSID=e784b4dedbddff9bdf35d40885883b7e)
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 14 Helmikuu 2013, 09:22:48
Kiitos.
Joo, sillä on kiva nimi "Turbosarja". Alkuperäisessä manuaalissakin sitä lienee kutsuttu "Superchargeriksi". Huomaan, että sosialistinen teknologia tekee ahtimistakin paljon länsimaisia yksinkertaisempia. Maltan tuskin odottaa, asennuksen jäkeen lähtee ranteet venymään.  :)

Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 16 Helmikuu 2013, 09:08:40
Siperian Sputnik pääsi sitten laukkaamaan Suomen lumille. 500 metrin koeajo meni suuremmitta ongelmitta. Vaihdelaatikko tosin päästi kalkkiviivoilla pahanlaisen rääkäisyn. Syy oli ilmeinen, jälkitarkastelussa totesin että laatikossa ei ollut tippaakaan öljyä. Olis vissiin syytä muuttaa jokunen jälkitarkastus ennakkotarkastukseksi. Ei peränkään voiteluaine ollut enää juoksevassa muodossa, joten täytin sen dieselillä ja jätin hautumaan.
Elämäni lyhin öljynvaihtoväli tuli myös saavutettua, meinaan laskin koneen öljyt ulos tuon 500-metrisen suoritteen jälkeen. Teboil öljyt olivat hoitaneet puhdistevelvoitteitaan varsin mallikkaasti. Saatan ajaa seuraavilla öljyillä jopa tuplamatkan, jos niin mittavan haasteen muut osatekijät sellaisen sallivat.
Ai niin, päivän positiivinen uutinen: takajarru toimii.
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Jasu - 16 Helmikuu 2013, 10:58:07
Voipi olla ettei se takajarru enää jatkossa niin hyvin toimi... ::)

Jos tosiaan täytit perän dieselillä, niin mitä varmimmin se löytää tiensä liuottamansa entisen voiteluaineen kanssa jarruille. Noissa kun perän tiivistys on hieman, sanoisinko, persoonallinen...

On niitäkin tullut vastaan missä ei mikään vaseliinia ohuempi sisällä pysy, mutta tiivisteet uusimalla alkaa jopa sisälläpysymistäkin tapahtumaan...

Aikanaan kyllästyin tuohon öljykylpyiseen takajarruun, ja tälläsin BX:n etujarrun taakse. Loppui kumma kyllä takajarruongelmat... ;D
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: _Juha_ - 16 Helmikuu 2013, 12:15:59

öljykylpyinen takajarru ei ainakaan jumittele ;D raktorimiehet tietää :P
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: kimmo l - 16 Helmikuu 2013, 13:04:23
ja sitten kun sen takajarrun säätää sillen sopivan tuntuiseksi ja ajaa +7km. on kuvan kaltainen tapahtuma lähes sata varma..

Siis kun säätää kengät liian lähelle, loppujen lopuksi ei pyörä kulje kuin ykkösellä...  saa vaihtaa sen jälkeen myös laakerit.. ;D kokemusta on..

(http://img.photobucket.com/albums/v326/kimmol/17072011314.jpg)

Aika monen aloittelijan moka itäpyörän jarrujen säädössä... jotenkin se vaan lämpiää..
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 16 Helmikuu 2013, 18:03:27
Voipi olla ettei se takajarru enää jatkossa niin hyvin toimi... ::)

Jos tosiaan täytit perän dieselillä, niin mitä varmimmin se löytää tiensä liuottamansa entisen voiteluaineen kanssa jarruille. Noissa kun perän tiivistys on hieman, sanoisinko, persoonallinen...

Näin siinä taisi käydä, oli tullu diiselit rummun välistä lattialle. Joten uutinen muutetaan muotoon, "takajarru toimi". Mutta on se edelleen positiivista tulevaisuutta ajatellen. Toisaalta ei tuolla jäisellä kylätiellä uskalla kyllä jarrutellakaan.


Hieman kerkesin tutustua latauspuoleen. Avasin säätäjän. Siellä oli toiset vaihtokärjet ilman vaihto-ominaisuutta, eli kiinni molempiin suuntiin koko ajan. Ei ole Igorilla eikä Natalialla ollut kokoomalinjalla silmälaseja eikä kärkivälimittaa käsillä. Tuollainen pakkokytkentä aiheuttaa sen, että ankkuri (roottori) on koko ajan maadoitettu eikä akulle tule näinollen takuulla mitään. Jos tämä säädin on ollut paikoillaan, se lienee kärväyttänyt ankkurin käämityksen. Mutta ei tuo ollut tässä pyörässä paikallaan, eihän siinä ollut säätäjää lainkaan. Joku länsimainenkin pyörii laatikossa.

No, taivuttelin kärjet ohjeen mukaisiin välyksiin. Akkulaturilla sain jotain liikettä kärjissä aikaiseksi. Savut jäivät vielä käämeihin sisälle.

(http://i200.photobucket.com/albums/aa232/kokkonen_photo/K750/Jnnitteendin_PP302_zpsee913fe2.jpg)


Kuvaa editoitu, sekavampi, mutta ehkä myös oikeampi. Kytkennän kuva löytyy tuosta muutama vastaus myöhemmin, josta selviää paremmin mistä kärkiväleistä on kyse.

Minun säätäjässä jännitepuolen vetokärjen ja vetokäämin väliä ei saa alle milliin vaan jää väkisinkin puoleentoista. Joten sillä mennään.
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: kimmo l - 16 Helmikuu 2013, 18:27:45
Löytyskö se kytkentä tuolta--->  sivulta (http://www.biker.0-ua.com/novosti/informacionnyj-moto-xlam/)
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 17 Helmikuu 2013, 09:39:20
Tuo oli ennen käymätön sivu. Kiitos.
Paljon näistä löytyy tietoa maailman sivuilta ja foorumeilta, jos on vaan aikaa ja viiteliäisyyttä etsiä. Eikä sitten ihan kaikkea niele mitä on tarjolla.
Parasta tietoa minä saan parille pitkänlinjan harrastajalle suoraan soittamalla, jutustelemalla sekä täältä foorumlta ja tietty itse tekemällä, eli kantapään kautta.

Siispä kiitän jo tässä vaiheessa kaikkia tänne tietoansa ja kokemuksia jakaneita, tietonne ovat kullan arvoisia, minulle mutta myös muille. Jos en nyt juuri ole kaasuttimia tahi sähköjärjestelmää vaihtamassa, niin ehkä jonain päivänä sellainen saattaa tulla mieleen, etenkin kun tietää vaihtoehtoja olevan olemassa.

Minusta on suunnattoman mukavaa koittaa saada tälläinen vanha tekniikka toimimaan ja viedä se lopulta tien päällekin. Koitan ensisijaisesti saada tuon alkuperäisen digitaalitekniikkaa vieroksuvan sovellutuksen toimimaan sellaisenaan. Yksinkertaisuus viehättää minua niinkuin vaimoanikin.
Ja kun minusta ei ole varsinaiseksi rakentelijaksi, niin puuhastelen projektien kanssa joihin minun taidot saattavat riittää. Hyvien ystävien avustuksella.

Ohessa vielä tuo 6V PP-302 säätimen kytkentäkaavio, sekin saatu alan harrastajalta:

(http://i200.photobucket.com/albums/aa232/kokkonen_photo/K750/Jnnitteesdin_PP302_kytkent_zpsd74c750f.jpg)
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Aparaatti - 03 Maaliskuu 2013, 20:03:41
ja sitten kun sen takajarrun säätää sillen sopivan tuntuiseksi ja ajaa +7km. on kuvan kaltainen tapahtuma lähes sata varma..

Siis kun säätää kengät liian lähelle, loppujen lopuksi ei pyörä kulje kuin ykkösellä...  saa vaihtaa sen jälkeen myös laakerit.. ;D kokemusta on..

(http://img.photobucket.com/albums/v326/kimmol/17072011314.jpg)

Aika monen aloittelijan moka itäpyörän jarrujen säädössä... jotenkin se vaan lämpiää..

Mulla oli useaan otteeseen samanmoinen näky kun laakeri rasvat muuttu litkuks! Löysäilin laakeria muttei auttanu. Sitte tajusin että oli millin liika pitkät ne pultit (4kpl) jotka pitää perän kiinni swingissä. Eli jos vaihtelet nämä pultit niin ole tarkkana ettei tuu liian pitkät
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 04 Maaliskuu 2013, 16:06:25
Kiitän taas tuostakin vinkistä. Pyöränlaakereihin joudun varmasti tutustumaan lähemmin jossakin vaiheessa.

Aamulla oli pakkasta 25 pykälää ja uutta lunta 50 senttiä, joten totesin olosuhteiden olevan varsin ihanteellisia laturiremonttiin. Osan viehätyksestä vei seikka, että Sputnik oli sisätiloissa, mutta lämmöt ovat edelleen kytkemättä. Siis oikea laakerinasennuslämpötila. Valitettavsti minun piti kylläkin vasta irroittaa ne.
Generaattori irti ja purkamaan. Harrikan vastaavassa yksikössä ankkuri tulee varsin vaivattomasti ulos, mutta Sputnikissa oli varsin ujo yksilö, eikä se suostunut ulostautumaan. Isompaa vasaraa, kovempaa puuta sekä voimasanoja isoilla kirjaimilla....kunnes sitten jokin alkoi värähdellä pääkopassa - onhan tallin lämpötila varsin alhainen, jospa sillä olisi jotain tekemistä ahdistamisen kanssa. Niin, siis, laturi lämpimäksi ja ulosvetäjällä ankkuri vapautui minuutissa. Helppoa, mutta ei niin hauskaa kun pajavasaralla huiskiminen.

Laakereiden viisivuotissuunnitelmien mukaiset rasvaukset olivat Vladimirilla jääneet tekemättä, muuta vilppiä en siltä löytänyt. Mutta ei kai se sitä tarkoita, että se silti tuottaa sähköä. Jää nähtäväksi.

(http://i200.photobucket.com/albums/aa232/kokkonen_photo/K750/Laturi_1_zpsa4d9255d.jpg)


Edit: tämä kuva ei tietenkään liity mitenkään tähän projektiin, vaikka teksissä mainitaankin Sosialisti, Venäjänkirkko, huveja ja ruumisarkku  :)

(http://i200.photobucket.com/albums/aa232/kokkonen_photo/K750/Ilmoitus_zps04cdb241.jpg)

Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 25 Maaliskuu 2013, 20:35:26
Siperian suunnalla on ollut suht koht hiljaista. Tänään sain lämmityksen talliin, eli avasin ovet selälleen.

Laturinkin niputin, laakereina käytin lupauksistani huolimatta joitain muita kuin alkuperäisiä. Näistä en tosin tiedä vaikka olisivat siperiaakin idemmässä lapsityövoimalla koottuja. Mutta tyypit ovat: etummainen 6201 ja takimmainen 6200. Käytin kokonaan suljettuja, koska laturin suunnittelussa ei kummallekkaan ole öljyn pääsyä järjestetty.

Koeajo piti suorittaa myös, josko öljyt vaihdelaatikossa poistaisi sieltä kuuluneet rääkäisyt. Poisti, joka onkin päivän positiivinen uutinen. Negatiivinen uutinen on että ne öljyt ei pysy sisällä, vuotaa koneen ja laatikon välistä.

Lähdin hieman huonolla valmistautumisella koeajoon, takarengas oli tyhjä, jarrut jäi tallin ja mäki oli suht liukas ja hiekoittamatta. Alas mentiin aika hyvin mutta takaisin ylös en aivan päässyt. Takaperin mäkeä alas luistellessani luulin jo hetken että tilanne on hallinnassa, mutta ei ollut. Pari kimmoketta lumipenkoista ja nurin. Kaipaa lisää harjoitusta. Piti ottaa kovempi vauhti seuraavaan yritykseen. Sanovat että matalampi paine renkaassa antaa paremman pidon, mutta ilmeisesti teoria pitää sisällään jonkin alarajan, sillä tyhjällä renkaalla en huomannut mitään erinomaista pidon lisäystä.
Suuntavakavuuskaan ei ollut kaksinen, mutta pihaan päästiin.

Ai niin, lataus ei toimi vieläkään.
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: flhx - 26 Maaliskuu 2013, 03:20:26
Herr Kokkonen, tätä on kyllä hauska lukea. Juuri sellainen laite tuo Sputnik joka ei periaatteessa itteä kiinnosta yhtään, mutta silti tätä lukee mielellään. Ja onhan se kuitenkin niin että kaikki ääntä pitävät ja öljyä roiskivat härvelit on aina kiinnostavia...

Tuossa piristeenä ja kannustuksena kuva omasta koeajostani tossa pari päivää takaperin, ei ollut onneksi saarelle menevät sillat jäässä joten sen puolesta ei ollut kaatumisen vaaraa. Kuubanpakolaisten ajotaitojen puolesta kyllä. Kohtahan kai Suomessakin alkaa oikeasti ajokausi, meri on sulana ja palmut heiluu tuulessa.

(https://lh3.googleusercontent.com/-Ehk3jyIWEag/UU4ZYml-FdI/AAAAAAAAIVs/_6MiK76-eJA/s640/22032013332.jpg)
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Aparaatti - 26 Maaliskuu 2013, 11:43:51
Tuosta lataus ongelmasta tuli mieleeni että ootko kokeillu painaa käydessä säätimestä sen takavirtareleen kärjet kiinni? Se voi auttaa..jos magneettisuus hävinnyt tai toisensuuntainen. Eli siis siellä bakeliitti lootassa ne kärjet jotka ovat joko on tai off.

Laturiakin voi kokeilla pyörittää "moottorina" irrallaan pöydällä.. siitä näkkee sitte jo vähän että onko siinä laturissa mitään eloa vai missä vika
(kaivetaan kytkentä jostain jos tarpeellista)
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 27 Maaliskuu 2013, 18:33:15
Flhx, kiitos kannustuksesta. Tuli heti kuvasta mieleen, josko oliko kuitenkaan loistava päätös palata Suomeen... hyiset haasteet ja kelpo kaverit laittavat väliin epäilemään...  :)
Täällä "palmut" huojuvat edelleen lumen painosta sekä jäisessä mäessä seikkailut jatkuvat.

Aparaatti, kiitos taas kerran vinkeistä. En ole tuota säädinjuttua kokeillut, magnetoinnin tein tällä ohjeella:

To Flash the Field on a Negative Ground System
–Disconnect the Wires to the Regulator
–Connect a Ground from the Frame to the Field (Щ)
–Spark the Armature Terminal (Я) from the Battery +
[/color]

Eihän tuo generaattori ole mikään paha juttu testattavaksi, onhan niiden kanssa tullut pelattua, kun vain olisi aikaa, ehkä pääsiäisenä...
Nyt mulla on kyllä aavistus missä meni pieleen. Tämä projekti ei päästä minua leijumaan omaan erinomaisuuteeni. Valitettavasti.
Ohjekirjat ynnä muut sellaiset apupaperit otan käyttöön vasta viimeisenä kun oma pettämätön logiikka osoittautuu (jälleen kerran) verrattain hyväksi, mutta ei toimi tässä sovellutuksessa.
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Aparaatti - 28 Maaliskuu 2013, 15:30:44
juu..nää mittää ohjekirjoja tarvii..pari kertaa kun laturinkin rikot niin kyl alkaa muistaa =)
mutta tosiaan, mulla on kotona johki lapulle kirjoitettu ne nastat jotka yhdistetään mihinkin jos halut kokeilla moottorina pyöräyttää..ensin kokeilisin kuitenkin sen "polarisoinnin" sitä takvirtarelettä kiinni pitämällä.

Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: kimmo l - 28 Maaliskuu 2013, 20:37:21
Niin , nämä on laitteita jotka opitaan kantapään kautta... ;D

ja mitä ajamiseen tulee ,niin laitteet  tykkää , kun niitä rassataan........ ::)

Koska näissä ei ole kahta samanlaista.. ei edes kaasareissa ,saati sitten latureissa...
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: tuuba - 29 Maaliskuu 2013, 09:48:16
Ootkin ottanu ton yhdessä kuvassa olevasta lehden otsikosta vaarin "lajittele jätteet"  ;D
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 31 Maaliskuu 2013, 16:15:36
Lajittelu pitää olla hanskassa, mutta tässä pajassa jätteet laitetaan uusiokäyttöön.  :)

Muutenkin on homma on edistynyt huomattavasti. Laturin osalta.
Kuten tarkkaavainen lukija on pannut merkille, että neuvostoinsinööri ei ole laittanut laturin ankkuria laturin keskelle, vaan toiseen reunaan. Laturi saa käyttövoimansa nokka-akselin rattaasta, laturi pääsee kääntymään reiässään lähes 180 astetta, joten periaatteessa se voisi pyöriä kumpaan suuntaan tahansa, riippuen kumpaan suuntaan se on käännetty. Siis periaatteessa. Rattaiden vinot hampaat haittaavat tätä mahdollisuutta. Säätö tehdään niin, että koneen käydessä laturia käännetään siiten asti, kunnes välitykset alkaa pitämään ääntä, ulisemaan, ja siitä hieman takaisin.

Kun irrotin laturin, laitoin merkille missä asennossa se oli, purin, lajittelin ja kokosin, sekä asensin suunnilleen samaan asentoon, kone käyntiin, kääntöä, aika meteliä ja siitä hieman takaisin. Tunnetuin seurauksin, ei sähköä.

Sitten parin päivän päästä hiipi epäillys mieleen... oli aika nöyrtyä vilkaisemaan ohjekirjaa. Niin kyllä, laturin tulee pyöriä myötäpäivään käyttörattaasta katsoen, minun asennuksessa se pyörisi päinvastaiseen suuntaan, mutta todellisuudessa se ei rattaista johtuen pyöri lainkaan ja se taas on varsin iso puute lataustapahtumaa ajatellen.

Edit: Joten kääntäkää tekin se laturin runko asennusreiässään mieluummin myötäpäivään.

(http://i200.photobucket.com/albums/aa232/kokkonen_photo/K750/Laturi_asennus_3_zps0090b33a.jpg)

Onnistumiseni huomattiin myös neuvoston korkeammalla tasolla, sillä sain vastaanottaa Tasavirtaneuvoston Keskuskomiten myötämän mekaanikon apulaisen 6. luokan ansiomerkin seuraavin saatesanoin:

"Huomionosoitus on myönnetty teille seuraavista ansioista: olette valtion ja omaa aikaanne säästämättä ratkaiseet lähes omatoimisesti perustavaa laatua olevan itsestään selvän ongelman ja osoittaneet olevanne toveri joka pystyy täysin työllistämään itsensä olipa kohde kuinka vaatimaton tahansa. Teitä tullaan käyttämään esimerkkinä tuleville polville.

PS. Samalla ilmoitamme että ammatinvalinnanohjauksestanne vastuussa ollut henkilö on siiretty toisiin tehtäviin
"

Ansiomerkissä on kämmenen kuva, mutta se ei ole mielestäni oikein onnistunut, koska näyttää siltä että sen peukalo on kämmenen keskellä.

On hienoa saada kannustusta ja tunnustusta. Nyt rohkenen ryhtyä johonkin haastavampaan...

Ai niin, lataus, ei se toimi. Mutta laturi pyörii ja antaa ulos jotain.  Ja akku hajosi. Ei huono päiväsaldo.

Edit 1,  osa aivopieruista yliviivattu, todennäköisesti ei jää viimeiseksi editoinniksi

Edit 2, kuva vaihdettu, toinen poistettu
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 01 Huhtikuu 2013, 12:27:16
Laitetaas vähän asiaakin. Joo, laturi siis toimii. Kun kytkin kenttäkäämin maihin niin kommutaattorin ulostulossa jännite oli 8-10V pienillä kierroksilla. Ohjeen mukaan tyhjäkäynillä 6-7V on hyvä arvo. Näin testattessa ei sitten suuria kierroksia eikä testikään saa kestää kauaa.

Pitää syynätä säätäjä vielä uudestaan. Harmi, että akku kajahti kesken testien. Sen jännite on 6,5 volttia mutta ei kestä yhtään kuormaa eikä ota virtaa vastaan. Piti laittaa kone käyntiin akkulaturilla, mutta nyt mittalaitteet ovat työmaalla, joten taitaa olla paussin paikka senkin takia. Olis vaan kiva saada sähköt kuntoon, ennenkuin alan purkamaan muuta tekniikkaa. Pienin askelin...

Erikoinen juttu sinällään, että edellinen asentaja oli laittanut laturin niin, ettei se pyörinyt lainkaan. Ja minä menin hänen asettamaan miinaansa. Oppisikohan tästä, että näissä projekteissa ei kaikkea kannata laittaan niinkuin ne olivat purettaessa...katsotaan.
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Aparaatti - 02 Huhtikuu 2013, 09:19:03
kuullut huhua että jos se laturi pääsee pyörimään löysästi reiässään kun kone käy, voi se "kiilaantua" toiseen reunaan ja halkasta vaikka lohkon :o ..tämä siis vain kuultua.

Eikä mulla edes tuollaisia latureita missään vehkeessä ole, vaa kaikki 6volttiset toimii tätänykyä Nippon-Denso viritelmällä. ei oo ollu huolta virrasta eikä latauksista.
Mulla on pulkassa automankkakin, hakuvalot ja ledinauhat...no ei oo ledejä, mut vois olla sähkönpuolesta ;D
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 02 Huhtikuu 2013, 13:37:08
Tuon kiilautumisilmiön takia minäkin alkuun päättelin, että laturin pitäisi olla nokka-akselin rattaan "laskevalla" reunalla. Samaan lienee päätynyt edellinenkin asentaja.
Siinä logiikassa vaan on sitten toinen heikkous....  :)
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Jasu - 06 Huhtikuu 2013, 12:33:13
Ihan samaan suuntaan se laturi pyörii, oli se kumpaan tahansa asentoon pyöräytettynä... ::)

Kiilaantumisjuttu on se mitä tässä pitää muistaa, osaa rikkoa lohkonkin jos sopivasti sattuu. Nähty vierestä, ei onneksi itse koettu. Eli sitenpäin että jos laturin kiinnityspanta löystymään pääsee, niin hammasvälys kasvaa jolloin ensin meteli lisääntyy ja jos tuosta ei välitä niin jonkin ajan päästä lataus loppuu hampaiden irrotessa toisistaan...
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 06 Huhtikuu 2013, 16:33:56
Ihan samaan suuntaan se laturi pyörii, oli se kumpaan tahansa asentoon pyöräytettynä... ::)

Kiitos oikaisusta Jasu. Olkaa muutkin tarkkana.  Se muuten on totta, pyörimissuunta on sama, joten aiempi kommenttini on aivopieru.  :)
Minun mielestä se ei vaan ottanut kunnolla rattaalle siellä toisessa ääriasennossa... ???
Pitäiskö vielä kokeilla...?

Kuten mainitsin, laturi antoi jotain ulos. Tarkempi tutkiskelu osoitti että tuo "jotain" oli miinusmerkkistä jännitettä. Ensin kuvittelin, että laturini on + maadoitettuun tarkoitettu, sillä sellaistakin G-414 laturia on valmistettu. Lähempi tarkastelu pudotti sen mahdollisuuden pois.
Esimagnetoinnin olin tehnyt ohjeen mukaan useampaankin kertaan 6 V akulla, mutta tulos oli aina sama. Päätin kuitenkin kokeilla hommaa 12 V:lla ja annoin virran kulkea muutaman sekunnin ajan. Ja kas, ulostulokin kääntyi positiiviseksi. Myös säädin pelaa eikä savuta juuri ollenkaan. Itse jännitteen säätö pitää tehdä joskus myöhemmin, se lienee hermoja vaativaa nyhväämistä.

Seuraava kohde saattaa olla vaihdelaatikko, jonka vissiin korvaan pakillisella, jollainen lepää kaverin hyllyssä jouten. Pakkilaatikon pitäs isojen poikien mukaan olla vahvempikin. Joskaan ei mene ihan heittämällä nykyisen tilalle.
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Aparaatti - 07 Huhtikuu 2013, 10:02:50
Ei siinä latauksen säädössä mitää ihmeitä ole. Jos meinaa laturi ja säädin vain toimii, niin eiköös se oletusarvoisesti aikas oikein ole?! Ja jos ei oo, ni sen eestaas keikkuvan releen jousen kireyttä säätämällä säädetään lataus.
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Motomatti - 07 Huhtikuu 2013, 12:42:13
Tätä ketjua suunnitelmatalouden aikaisesta vehkeestä on ollut hyvin miellyttävä seurata ja nähdä selvästi että henkisen kasvun lisäksi on tapahtunut teknisen osaamisen kehitystä runsain määrin. Tätä keskustelua, tai pikemminkin työselvitystä seuranneena, olen oivaltanut ajatuksen siitä että kehityksen ei aina tarvitse mennä eteenpäin vaan se voi myös polkea paikoillaan siten että tavoite on saada laite toimimaan siten kuin se oli tarkoitettu toimimaan silloin kun se vielä toimi. Lisäksi tässä ohessa syntynyt kirjallinen dokumentaatio on loistava innoituksen ja opin lähde niille joilla vielä on ongelmia omiensa parissa.
Sputnikilla on mitä ilmeisemmin vielä monia kierroksia kiertämättä maan kiertoradoilla osin jo tulevalla siirtymäajokaudella!
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 10 Huhtikuu 2013, 19:30:54
Kiitos Motomatti, olen noita asioita miettinyt useat yöt. Olen myös hämmentyneenä havainnut miten valtavasti minulla on henkistä ja teknistä kapasiteettia käyttämättä. Se lienee käynyt lukijoillekin selväksi tätä projektia seuratessa.

Aparaatti; minulle on useista asiantuntevista lähteistä kerrottu, että tuon jännitteen säätimen säätäminen on sitten erinomaisen tarkkaan ja aikaavievää puuhaa. Jotain jousen nokkaa siinä tulis taiten taivutella... Kun niin pitkälle pääsen, varmaan kirjoittelen siitäkin pari sivua.

Henkinen kasvu ja kolhut ovat olleet senverran kovia, että alan ymmärtämään miksi harrastajapiireissä on siirrytty käyttämään nykyaikaisempaa tekniikkaa.

Henkinen kasvuni ei kuitenkaan ole vielä niin suurta että minä ymmärtäisin siihen siirtyä. Mutta sanovat että Siperia opettaa...
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Aparaatti - 10 Huhtikuu 2013, 21:52:35
No juu. Riippuu tietty ihan omista voimavaroista, käytettävissä olevasta ajasta, päihteiden määrästä jne. Kuinka kauan siinä kestää ;)

Mut siis jos se säädin on ehjä, niin todennäköisesti se on käytöstä jäänyt, ja jos se on käytöstä jäänyt niin se todennäköisesti on säädetty ... Js jossei ole niin sitä jousen nokkaa vähän taivuttaa johkisuuntaa ja sen jälkee yleismittari akkuun kiinni ja kierroksia. Sama muutaman kerran kunnes se lataa sen 7 ja rapiat.
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 26 Huhtikuu 2013, 19:07:26
Pysähtyneisyyden aika jatkuu Siperian liepeillä. Laturi on saatu asennettua oikeaan asentoon, lohkot ovat yhä ehjät, kiitos teille. (olen editoinut aiempaa kirjoitelmaani ja poistanut virheinformaatiota antavan kuvatekstin). Jännitteen säätökin onnistui hermoja menettämättä sekä päihteiden väärinkäyttöön syyllistymättä. Mutta herkkä se on, se säätö. Tarjosin ensin vasaraa, mutta kellosepän kilkutin on sopivampi.
Siirryin itselle sopivampiin hommiin, eli koneen puhdistukseen sisäpuolelta. Siinä kun ei tarvitse muuta kuin kaataa aineet lämpimään mottiin, käyttää konetta viisi minuuttua ja laskea mönjät ulos.
Mainoksen uhrina ostin STP:n (Sosialistisen Tekniikan Pelastus) ihmeainetta ja todellakin; lähes ajamattomat öljyt muuttivat väriään kullankeltaisesta noenmustaksi viidessä minuutissa. Sitten olin kuin kullankaivaja öljyastian kanssa. En onneksi löytänyt hippuja ja vaikka pohjalla olleet metallihiutaleet olisivat olleet kultaa, ei niillä olisi itseään vauraaksi tuntenut. Paitsi Neuvostoliitossa.
Toimenpide pitänee uusia.

(http://i200.photobucket.com/albums/aa232/kokkonen_photo/K750/EngineFlush_zps9e761790.jpg)

Kuvassa kannattaa huomioida näppärä vaihdelaatikon öljyn täyttöaukon korkki, jota voi käyttää myös varatulppana. Akun pikakiinnitys on omaa suunnittelua ja toteutusta.
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Motomatti - 27 Huhtikuu 2013, 22:18:34
Suorituskyky varmasti paranee kun kone kevenee viime vuosituhannen viimeisen viiskymppisen ajalta kertyneestä piestä. Ota se moska talteen. Sen aidompaa vanhan liiton reliikkiä ei juuri löydy kun tuskin on enää renkaita ehjinä joissa olisi aitoa ja alkuperäistä neuvostoliittolaista ilmaa. Näköjään olet siirtynyt ultrakeveisiin ilmanputsarin putkiin. Mistä kevenee seuraavaksi?
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: 013 - 28 Huhtikuu 2013, 10:05:14
nuo alsa putket eivät kestäneet ainakaan jytässä ollenkaan, ne pahvi pintaset ovat sitten kestäneet hieman paremmin
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 02 Toukokuu 2013, 21:35:28
Näköjään olet siirtynyt ultrakeveisiin ilmanputsarin putkiin. Mistä kevenee seuraavaksi?

Suurin painonpudotus tulee tuosta koneen huuhtelusta, arviolta joitain kiloja. Muuten kevennyskohteita on enää hankala löytää. Projektissa tapahtuu kuitenkin jatkuvaa, ns. luonnollista poistumaa, ruostumisen, osien putoilemisen ja niiden unohtamisen kautta. Puulaatikossa on edelleen paljon osaa joille en ole löytänyt käyttöä. Saattavat olla myös naapurin Volgasta.

013; nuo putket on tarkoitettu väliaikaisiksi, vähän niinkuin moottoripyörävero Suomessa.
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Motomatti - 03 Toukokuu 2013, 18:49:25
Lainaus
koneen huuhtelusta, arviolta joitain kiloja.

Hätävaraksi jää tietenkin ulkopuolen huuhtelu...

Nollaykskolmosen koneessa on ollut liian kiivas rytmi jonka painevaihtelu on ollut liian rajua materiaalivalintaan nähden. Kertonee siitä että toisessa päässä putkea on ollut selkeästi tukos joka on rajoittanut tehontuottoa.

V-koneiden ilmanvaihtoon perehtyneenä olen vakuuttunut että kyseessä oleva 180 asteen V-moottori kykenee käsittelemään imuilmaansa riittävän hellävaraisesti että se mahtuu kulkemaan kyseistä väylää myöden isommin nykimättä ja sen seinämiin takertumatta. Joka tapauksessa kehittyneen nelitahtimoottorin toiminta perustuu täysin vapaaehtoisuuteen. Väkisin sitä ei liikkeelle saa vaan on osoitettava voimalähteelle sen tehtävä ja antaa aatteellinen suunta niin kyllä se siitä. Vinkki: myötätuuleen eteneminen on helpompaa ja taloudellisempaa nopeudesta riippumatta.
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 12 Toukokuu 2013, 10:24:30
Motomatin vinkistä viisastuneena sekä omien kokemusten perusteella päätin tehdä kierroksen arolla vielä kun kone kehrää. Voipi olla että projektin mahdollinen eteminen lähinnä estää ajonautinnot.
Jarrut eivät hidastaneet kulkua. Ja mitä sellaisilla aron autiudessa tekisikään.

(http://i200.photobucket.com/albums/aa232/kokkonen_photo/K750/Ajossa_arolla_zps4a9cbaca.jpg)
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Motomatti - 15 Toukokuu 2013, 11:17:52
Kuvan perusteella moottorin runsas ilman saanti on melko varmaa. Vilkkaan oloinen paikka: luulisin näkeväni kuvassa toisenkin tien...
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Redneck - 15 Toukokuu 2013, 16:35:29
Hieno kuva  :)  Vapauden tunne on suorastaan aistittavissa vaikka alla ei olekaan se kuuluisampi "freedom machine" . Tuollaisilla teillä vihreä Sputnik viihtyy .   
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 19 Toukokuu 2013, 09:51:54
Kuvan nimi on "Paistaa se aurinko risukasaankin".

(http://i200.photobucket.com/albums/aa232/kokkonen_photo/2013-05-17-172_zpsaa017531.jpg)

Joillakin toivottavasti risukeulaankin. Jota ei tässä projektissa tule tapahtumaan. Kuvasta tietysti jokainen näkee myös että pikku huotoa siinä tehdään ja homma on vakuuttavasti hanskassa. Jaffaa on juotu ja sanomalehtiä luettu.
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Motomatti - 19 Toukokuu 2013, 12:11:24
Lainaus
sanomalehtiä luettu

Varmaankin Komsomolskaja pravdan jatkokertomus v.1962: Teknik: Näin huollan moottoriajoneuvoni.

Lehdestä noin yleensä:
Komsomolskaja pravda on palkittu Leninin kunniamerkillä, Lokakuun vallankumouksen kunniamerkillä, Suuren isänmaallisen sodan kunniamerkillä ja kahdesti Työn Punalipun kunniamerkillä. Kunnianosoitukset painetaan edelleen etusivulle sen nimen viereen.

Komsomolskaja julkaisi vuonna 1959 erikoislehden, jossa kerrottiin millaista elämä olisi Neuvostoliitossa vuonna 2010. Erikoislehden mukaan muun muassa rikollisuutta ei olisi lainkaan eikä alkoholia käytettäisi muutoin kuin lääketieteellisiin tarkoituksiin.

Päivän lehti: http://kompravda.eu/ (http://kompravda.eu/)
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 20 Toukokuu 2013, 17:58:10
Ah, hyvin Moto-Matti arvaat tietolähteeni. Tämä juttu tullaan julkaisemaan Neuvostoliiton Tiede ja Tekniikka lehden sarjassa "Länsimaailman insinöörit ihmeissään Neuvostoliiton nykytekniikan saavutuksista: Kuinka tämä voi toimia?".

Vaihdelaatikkoa ole siis vaihtannut muutaman päivän ajan. Se on neljällä mutterilla kiinni, joten operaatio on varsin vaativa. Kuten auton renkaanvaihtokin. Mutta auton renkaanvaihdossa ei yleensä tarvitse vaihtaa vaarnatappeja, viilata jarrurumpua ja vannetta sieltä sun täältä, eikä etsiä osia, jotta saisi renkaan pyörimään. Ja yleensä siinä riittää yksi tunkki. Sputnikin lootanvaihdossa on kiinni nyt neljä tunkkia, vaarnatapit vaihdettu ja lohkon jengat puhdistettu, kone irrotettu ja siirretty eteenpäin, koneen kiinnitystä viilattu, jotta uusi laatikko mahtuu paikalleen, kytkimen tangon osia mittailtu ja etsitty sopivia. Kaikkien osien kai pitäisi sopia toiseenkin vastaavaan, mutta neukuissa lienee ollut valmistusarjoissa joustavat standardit eikä valumuotit ole olleet aivan toistensa kaltaisia. Luovaa toimintaa.

Yksi lisähuomio: huonolla viilalla ei yleensä ota liikaa tavaraa pois edes alumiinilohkosta.

(http://i200.photobucket.com/albums/aa232/kokkonen_photo/K750/laatikonasennus1_zps8b760f41.jpg)

Alla kuva kuva kytkimen tangoista, pakillisessa laatikossa pidempi, mutta liian lyhyt. Osia sopivasti sekoittamalla oikea kombinaatio löytyy:

(http://i200.photobucket.com/albums/aa232/kokkonen_photo/K750/Kytkintangot_zps3a806f50.jpg)
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Alluh - 20 Toukokuu 2013, 22:35:21
koneen kiinnitystä viilattu, jotta uusi laatikko mahtuu paikalleen, kytkimen tangon osia mittailtu ja etsitty sopivia. Kaikkien osien kai pitäisi sopia toiseenkin vastaavaan, mutta neukuissa lienee ollut valmistusarjoissa joustavat standardit eikä valumuotit ole olleet aivan toistensa kaltaisia. Luovaa toimintaa.

Yksi lisähuomio: huonolla viilalla ei yleensä ota liikaa tavaraa pois edes alumiinilohkosta.
Minä olen nähnyt kun tuo operaatio suoritetaan taltalla täsmäiskuilla muotoilemalla. Insinöörit ovat ottaneet huomioon valun huokoisuudessa sen, että joka talossa ei välttämättä viilaa edes tunneta.:D

Olisko noissa laatikoissa jotain eroja, jotain mutinaa eroavaisuuksista olin kuulevinani kirosanojen joukosta.
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: kimmo l - 27 Toukokuu 2013, 20:18:59

Alla kuva kuva kytkimen tangoista, pakillisessa laatikossa pidempi, mutta liian lyhyt. Osia sopivasti sekoittamalla oikea kombinaatio löytyy:

(http://i200.photobucket.com/albums/aa232/kokkonen_photo/K750/Kytkintangot_zps3a806f50.jpg)

Kytkinakseleita on kolme ,jopa neljää eri mittaa. Pakittomissa on lyhyet ja pakillissa on sitten näitä pidempiä.

Kuvissa olevat näyttävät jopa ehjiltä. katkee tuosta tiivisteen alta.

Ennen asennusta tarkistra että toi neliöpää vastaa hyvin sinne moottorin päässä olevaan koloon. ja asennuksesta. heitä lotju huulille ja asenna se kytkinakseli sille varatuun paikkaa...

Meinaan aika veemäinen on tuolta painelaakerin puolelta asetella letkunpätkällä sitä kohdilleen.. Tosin jos tunnet jonkun jolla on gynegolookin kädet , pienet ja sirot auttaa kovasti sen asennukseessa, meinaan isot rystyset on aika ahtaat laatikon ja moottorin välissä ;D
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 07 Kesäkuu 2013, 21:00:16
Laatikko on paikallaan, piti näyttää rälläkkää akkukotelon kulmaankin.
kimmo l; kiitos vinkistä, akseli on paikallaan. Aikamoista kepulointia oli se.

Nyt ollaan perää tutkimassa ja muokkaamassa. Itse en pääse paljon tyrimään tällä kertaa koska toveri Kalev katsoo päältä ja yleensä katsoo parhaaksi tehdä itse hetken touhujani seurattuaan.
Kardaani oli ruostunut jumiin ristiniveleen, AGA auttoi. Positiivista oli se että keppi oli harvinaista lyhyttä mallia, ehkei sitä tarvitse lyhentääkään. Negatiivista oli se että se ei ole enää priima kunnossa, ehkä pitää vaihtaa.

Kaikennäköistä uutta osaa piti hommata, laakeria ja ratasta.  Tilasin ne toveri Oksanalta entisen DDR:n alueelta. Ei siis mitään länsimaista hapatusta. Ainakin rahani kelpasivat, joten kauppa-akti katsottaneen 50%:sti onnistuneeksi tässä vaiheessa.

Aito Siperian perä oli 8/37 rattailla, nyt siihen tulee 9/35 miliisivälitys. Suhde muuttuu noin 16% ja koska nopeusmittari ottaa tietonsa vaihdelaatikossa käy niin, että kun mittari näyttää 200 km/h, todellinen nopeus onkin yli 230 km/h. Selitä siinä sitten poliisille.

Ohessa pari kuvaa rattaan ja laakerin irrotuksesta peräaukosta. Sirppi ja vasara ei käy kaikkeen, vaan joskus pitää ottaa tuurna ja vasara.

(http://i200.photobucket.com/albums/aa232/kokkonen_photo/K750/K750_13006_zps773efa21.jpg)

(http://i200.photobucket.com/albums/aa232/kokkonen_photo/K750/K750_13009_zpsccdfe725.jpg)
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Aparaatti - 08 Kesäkuu 2013, 09:43:32
Tuon laakerin saa irti tuosta perän kannesta myös ilman tuurnia ja väkivaltaa!
Katos kun siinä kannessa on ne reiät josta perä kiinnitetään niin sinne vaa pulttia ja kierittää. Ne pultit sitte näppärästi pullauttaa sisuskalut irti!
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Jasu - 09 Kesäkuu 2013, 11:30:08
^Tahtoo olla "pikkasen pehmeää" se valu, ei olis ihan eka perä mistä olis kierteet pettäneet, jo silloin kun on kiinnitetty perää swingiin...

Plungeriperästä tuon irroittaminen onkin sitten hieman toisenlaista, kun ei ole noita reikiä kanteen kairattuna... ::)
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Aparaatti - 11 Kesäkuu 2013, 14:19:59
Joo. Tiedossa on ovenkahvoista sulateltu valu...
Nytkin tuossa omassa koo pyörässä on perä enää kahella pultilla kiinni, mutta tuntuu niilläkin pysyvän kun muistaa kiristellä välillä ;)

..tuossa yks viikonloppu tuli ekaa kertaa tutkittia vähän uralin perää (kun sellainen kulmille haaksirikkoutui, ja löysi mut itäpyöräilijän HELP-luettelosta)...mut nii,asiaa. Siinä urressa oli ihan tehtaalta asti swingissä vaa 2 reikää. Perässä silti 4 ;)
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Motomatti - 11 Kesäkuu 2013, 16:10:46
Lainaus
ihan tehtaalta asti swingissä vaa 2 reikää. Perässä silti 4

Varmaan on iskurityöläinen Tatjana saanut työn sankarin arvonimen keksittyään että sosialistinen taistelu kohti kommunismia tapahtuu nopeammin kun reiänteossa haarukkaosastolla voidaan säästää 50% pulttien kulutuksen vähenemisestä puhumattakaan. Samalla tulee suljetuksi suut arvostelijoilta ja kapitalismin kätyreiltä koska laatukin paranee heti kerrasta: enää ei voi mennä kierteet kuin kahdesta lävestä neljän sijasta!
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 29 Kesäkuu 2013, 09:03:56
Foorumin väki on tietysti jännittyneenä odottanut Kokkosen Kolhoosin tiedonantoja projektin edistymisesta. Komitea toteaa että viisivuotissuunnitelmassa on pysytty ja työn sankarin käden jälki on rimaa hipoen paikalliseen laatustandardiin hyväksyttävissä. Komitea kuitenkin suosittelee vahvasti tarkempaa valvontaa ja jatkokoulusta.
Myös asentajan väitteisiin siitä, että toimitetut varaosat eivät muka suoraan sovi paikoilleen vaan niitä joutuisi eri laittein ja mentelmin lisää työstämään, pidetään epäsopivana ja pikemminkin herää epäillys väitteen esittäjän ammattitaidosta.

Perän lautasratas sopi hyvin vähäisellä sorvauksella paikalleen ja jopa kuusi kahdeksasta reiästä oli kohdallaan, joten tämäkin todistaa väitteen vääräksi. Eikä se, että kiinnitysreikien kierteet eivät ole samat edellisen osan kanssa ole mikään syy väittää osaa sopimattomaksi.
(http://i200.photobucket.com/albums/aa232/kokkonen_photo/K750/K750_14002_zps8895e69d.jpg)

Ristinivelen laakerit näyttävät menevän sujuvasti paikalleen mekaanisen prässin avulla. On kuitenkin syytä tarkistaa, onko asentaja työssään selvin päin, koska näyttää että rasvanippaan ei tämän asennuksen jälkeen ole pääsyä.
(http://i200.photobucket.com/albums/aa232/kokkonen_photo/K750/K750_14004_zps9b14bbbe.jpg)

Jokut hommat näyttävät kuitenkin onnistuvan.
(http://i200.photobucket.com/albums/aa232/kokkonen_photo/K750/K750_14005_zps31512b07.jpg)

Tehtäköön selväksi että on aivan normaalia, että kaikkien pulttien kierteet on tarkistettava ja avattava sopivilla kierretyökaluilla. Asiaan ei vaikuta se että onko pultti uusi vai onko se ollut paikallaan ennenkin. Komitea kieltää tällaisen turhan valittamisen.
Kyllä Siperia opettaa.
(http://i200.photobucket.com/albums/aa232/kokkonen_photo/K750/K750_14006_zps239da4e7.jpg)
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Aparaatti - 14 Elokuu 2013, 13:51:03
Kannattaa sit tehä noita perän tiivisteitä valmiiks vaikkapa 5 kipaletta...koska niillä saat "shimmattua" perän rattaiden hammaskosketuksen oikeanlaiseksi!!!
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Hemuli - 14 Elokuu 2013, 14:56:15
Oon yhden ruustukin halkaissut kun erehdyin käyttämään sitä "mekaanisena prässinä" juuri kardaanin ristinivelen laakereiden asennuksessa :P.
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: eeko - 14 Elokuu 2013, 15:07:35
Oon yhden ruustukin halkaissut kun erehdyin käyttämään sitä "mekaanisena prässinä" juuri kardaanin ristinivelen laakereiden asennuksessa :P.
Heh heh, sama homma takavuosina, kun vaihdettiin ristinivel
kaverin Amazonin kardaaniin. Ostettiin sitten kimpassa uusi
ruuvipenkki.
-eeko
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: ma^ko - 15 Elokuu 2013, 00:36:13
Ai, niin huonoi ruustuukkei on oikeesti et ristivelen asennukses ne saa halki/rikki... kuitenki lukemattomia kertoi nuoren eri ristinivelii rustuukki"prässäyksellä" vaihdettu.
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: mielikuva - 15 Elokuu 2013, 13:56:25
Mäkin olen vaihtanut monta ristiniveltä ruustukissa.. Ja tosi monta kertaa (jonkun muun skoolin irroituksessa) lyönyt ruustukkia lekalla ruuvin päähän. Mä oon ajatellut että kunnon ruustukin kuuluis kestää se...
Ei niiden kuulu hajota missään ristinivelen vaihdossa.
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Lyytinen - 15 Elokuu 2013, 14:00:10
Vanhan liiton ruuvipenkit kestääkin, mutta nämä Motonetin ynnämuitten rimpulat en kehtaisi yrittää.
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: eeko - 15 Elokuu 2013, 15:06:57
No tämä joka hajosi, oli kyllä ihan ehtaa tavaraa
suoraan U.S.S.R:stä.  :D
-eeko
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Lyytinen - 15 Elokuu 2013, 16:55:03
Vain imperialistit kavaline tarkoitusperineen voivat kyetä sen luokan sabotaasiin  >:(
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 10 Lokakuu 2013, 18:05:15
Sputnikin ympärillä tahti on rauhallinen ja Siperian aroilla pitkät välimatkat. Mutta jotain kuitenkin tapahtuukin. Olen palannut maan tasalle ja vaihtanut parit sisäkummit sekä pyörien laakerit. Perä on edelleen kesken, siinä on selviä sovitusongelmia, eikä tarpeeksi suurta lekaa löydy omasta tallista.
Mutta koska kuitenkin haaveissa on saada tuo harvempi välitys toimimaan, jolloin huippunopeus myötäsellä saattaa nousta jopa 80 kmh:n, niin päätin panostaa myös vastaavasti parempaan etujarruun. Se on nyt kahdella levittäjällä ja se täyttää Siperian Strasse & Highway komission ankarimmatkin vaatimukset, eli sillä on testeissä vastaava moottoripyörä saatu pysähtymään mainusta huippunopeudesta alle 100 metrin matkalla. Ko jarru täyttää myös uudet EU ABS dirketiivit, mutta sillä erotuksetta, ettei se edes yritä lukkiutua heikkatielläkään joten sillä päästään parempaan turvallisuusluokitukseen.

(http://i200.photobucket.com/albums/aa232/kokkonen_photo/K750/K750_15001_zps39a1f30e.jpg)

Toinen lisäys on vasta koeasennusvaiheessa. Se on tuulitunnelissa testattu ja optimoitu kate, joka antaa myötätuulessa +5kmh lisänopeutta ja säästää polttoainetta. Vastatuuleen sillä ei pidä ajaa.
Itse Vasili luuraa katteen takaa, aina yhtä hymyilevänä.

(http://i200.photobucket.com/albums/aa232/kokkonen_photo/K750/K750_15004_zps544ede28.jpg)

Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Aparaatti - 10 Lokakuu 2013, 18:51:22
Oliko sun taas tarkoitus ajella pulkan kanssa?
.. Voin kertoa ja varoittaa (ettet pety) ettei se välttämättä kulje kiirusperällä yhtään sen kovempaa. Kierrokset vain laskee = se huono roiskevoitelu huononee entisestään ;)
On nää hienoja vehkeitä eiks vaa! ..ja ihmiset jotka näiden kanssa jaksaa touhuta, vielä hienompia ;)
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: kimmo l - 10 Lokakuu 2013, 20:36:04
Toi siperian sputnikin etujarru... oisit vaan vaan pysyt yksi sakaraisessa ja vaihtanut siihen kunnon vaijerin ( länsimaalainen ), on meinaan parempi kuin toi dneprin kakkonen....

tuolla saa vauhdin hurmaa kun kaksinkäsin puristaa... vauhti hidastuu vain fysiikan lakien johdosta.. ;D. kun yrittää +350kg jarruttaa normi vauhdista, ja tuohon perään , kuten edellinen mainitsi , niin ei riitä paukut.. se +20hv ei kauheesti jaksa kiirus/mafia perällä kulkea kuin  22m/s takatuulessa..
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Aparaatti - 10 Lokakuu 2013, 20:58:25
Mutta elä huoli. Kyllä se sillä harvemmallakin perällä liikkuu..muttei kovempaa. Mullaki kahessa pyörässä sellane. Toinen tosin soolo.
Jos vauhtia haluu niin sitte helpoin tapa on laittaa siihe nepparin sivuventtiilikone.
..löytyy yks jos tarvetta ;)
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 13 Lokakuu 2013, 19:08:56
Tuo etujarru ei teknisiltä ratkaisuiltaan vakuuttanut minuakaan ja oletan myöskin, että se yksinapainen olisi itse jarrutustapahtumassa toimivampi. Mutta tämä on urheilullisemman näköinen ja siten sopii Sputnikin vauhdikkaaseen olemukseen paremmin.
Vaijeri oli se syy miksi jarru vaihtui. Ei ollut juuri silloin saatavana uutta, kilven sisään menevää vaijeria ja myyntimies osasi hommansa. Olisiko ollut jotain sukua laukkuryssälle.
Perän välitys on harvempi, mutta ei se kaikkein harvoin, KGB peräksikin kutsuttu. Tämä on se miliisiversio, vai miten päin ne järjestyksenvalvojien välitykset menivätkään. Yhtä kaikki, lujaa mennään. Ainakin haaveissani. Luulen, että tällä 60 kmh tuntuu hurjemmalta vauhdilta kuin Harrikan 100 kmh.
Ei, vielä en ole valmis koneenvaihtoon. Sivuventtiilillä sivuteitä sikana savuttaen salolle.
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 20 Lokakuu 2013, 19:02:20
Siperia on nyt sähköistetty pääosin. Viimeiseen kolkkaan, eli jarruvalo-osastolle saadaan sähköt, kun kytkentä-asema löytyy. Sulakkeitakin on asennettu.

(http://i200.photobucket.com/albums/aa232/kokkonen_photo/K750/K750_16002_zps188e0e24.jpg)

Neuvostomaan nopeusmittarin suunnittelijalta ei ole optimismia puuttunut mutta ilmeisesti tieto, mihin värkkiin mittalaite on menossa.

(http://i200.photobucket.com/albums/aa232/kokkonen_photo/K750/K750_16004_zpsfa1da970.jpg)


edit typo
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 05 Marraskuu 2013, 18:58:36
Härpätin oli jo kutakuinkin koottuna ja valmiina ajoon, mutta, mutta.... laatukone huohottaa melko voimallisesti vääristä paikoista, vaikka mitään syytä ei pitäisi olla. Omistajakaan ei huohota, puuskuttaa vaan.  Joten piti sitten vielä avata jakopää ja tarkistaa huohottimen ajoitus. Ei sieltä vilppiä löytynyt. Tiedä sitten mitä tai ketä syyttäisi. Saksalaisia vissiin, heidän juoniaan varmana.

Kuvassa huohottimen venttiili tuossa keskimmäisen rattaan akselilla, joskaan ei ihan kohdillaan, koska päätylohko pitää sen paikallaan. Ei sitä hevin saa väärin asennettua, mutta olen ennekin onnistunut siinä missä toiset ei.
Niin, ja missä on ruostetta, siellä on rautaa.

(http://i200.photobucket.com/albums/aa232/kokkonen_photo/K750/K750_17002_zpsf6c0cb40.jpg)

Siperian Superpyöräklubin pojat sanovat, että tämän masiinan ei tulisi työntää painetta esim venttiilien säätöluukuista. Sputnik on eri maata.
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: kimmo l - 05 Marraskuu 2013, 19:01:35
Mitään en tunnusta, mutta jos huohottaa, niin 99% varmuudella on männänrengas poikki. ;)
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 06 Marraskuu 2013, 19:09:51
Mitään en tunnusta, mutta jos huohottaa, niin 99% varmuudella on männänrengas poikki. ;)

Se on sitten laitettava sylinterin mutterit liotukseen, niissäkin on ollut rautaa. Joskus.
Onneksi seuraavaan pystymettään on vielä aikaa.
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: kimmo l - 06 Marraskuu 2013, 19:36:45
Niin tai joo... mites ois tuo ajankohta tavoitteena....

http://www.uralroikka.fi/pulinat/viewtopic.php?f=10&t=8240 (http://www.uralroikka.fi/pulinat/viewtopic.php?f=10&t=8240)

Siellä se laskuri laskee jäljellä olevia päiviä.. ::)
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: eeko - 07 Marraskuu 2013, 08:02:36
253 päivää vielä jäljellä nyt eli
ehtii pientä säätöä vielä tehdä.  :D
-eeko
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 08 Marraskuu 2013, 20:55:46
Kiirettä pitää, jos meinaa keritä...vuosi huoltoa ja kaksi päivää ajoa. Ei tällä menolla pääse Teboilin kanta-asiakkaaksi, joskin öljyä kuluu toistaiseksi enemmän kuin bensaa.

Siis mittausta ja säätöä. Sain lainaksi länsimaisen ohivirtausmittarin, jolla koitin metsästää huohotuksen syytä. Kapitalistisesta alkuperästään huolimatta mittari antoi varsin tyydyttävät lukemat molempiin pyttyihin. Kait punakoneen arvot pitää olla aina punaisella.

(http://i200.photobucket.com/albums/aa232/kokkonen_photo/K750/K750_18002_zps16684702.jpg)

(http://i200.photobucket.com/albums/aa232/kokkonen_photo/K750/K750_18001_zps8668d485.jpg)

Siis minun puolesta huohottakoon.
Joten iloisena ajelin parin kilsan lenkin ja sitten olikin jo koneen huuhtelun ja öljynvaihdon aika. Pakki ei mene päälle vaikka vapaa on valittuna. Mutta etiäpäin kyllä pääsee. Ja lujaa, joskin kaikki on suhteellista.

(http://i200.photobucket.com/albums/aa232/kokkonen_photo/K750/K750_18003_zps54fb27bd.jpg)

Mutta ei tuo vielä valmis ole....
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: kimmo l - 10 Marraskuu 2013, 19:40:51
Mielenkiintoista... ::)
Oliko millaiset öljyt? Tuli vaan mieleen , että oisko olleet ihan synteettiset kun houhotus noin kovaa , ilman suurempia puristuseroja....

Itäpyörä toimii hyvin ihan tavan 50W öljyillä jota isossa pänikässä tai sitten bilhelvatun litran purkeissa...
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: tyg - 11 Marraskuu 2013, 08:05:23
Onko tässä jotain projektikertomukseen sopivaa symboliikkaa?
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: kimmo l - 11 Marraskuu 2013, 16:18:25(http://i200.photobucket.com/albums/aa232/kokkonen_photo/K750/K750_18003_zps54fb27bd.jpg)

Mutta ei tuo vielä valmis ole....


Onko tankinluukku tallessa, jos ei ole löytyy puuttuva osa tallista , tosin se on musta.
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 13 Marraskuu 2013, 19:56:17
Synteettiset öljyt olivat ja loppusuoralla vielä huuhteluaine lisänä, kone oli senverran Siperian pölyssä sisäpuolelta ja  ilmeisesti voiteluaineenakin lienee ollut saman maanosan raakaöljy.  Nyt näyttää kirkastuvan. Kiitos kysymästä, luukku on tallella, saranatapit eivät, mutta siihen varmaan lötyy apuja jostain romiksesta.
Tyg, tuo kuva on oikein osuva, saattaa olla tämänkin projektin tulevaisuutta.
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Aparaatti - 11 Joulukuu 2013, 14:51:03
tuosta huohotuksesta sen verta että ootko kattonu että se nokka-akselin päässä olevan "huohottimen" reikä on oikeassa asennossa?

osa numero 1563
http://www.easthighway.com/?PHPSESSID=8371e1e1ee613d1213f8104371e09bdb&page=bike&bikeid=4&sectionid=6&PHPSESSID=8371e1e1ee613d1213f8104371e09bdb (http://www.easthighway.com/?PHPSESSID=8371e1e1ee613d1213f8104371e09bdb&page=bike&bikeid=4&sectionid=6&PHPSESSID=8371e1e1ee613d1213f8104371e09bdb)
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 21 Joulukuu 2013, 18:32:57
Kyllä tuo hohotusventtiili ja ajoitus on tullut tarkistettua, oli kohdallaan ja kunnossa.
Seuraavana on vuorossa sivuvaunun asennus ja katsastus....keväämmällä. :)
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: kimmo l - 21 Joulukuu 2013, 19:38:58
Muista katsastaa L3 + sivuvaunu tai vaihtoehtoisesti L4 ja irroitteva vaunu. helpompi on saada L3 lisävarusteena vaunu, silloin voi ajaa sollona, jos extremeä haluaa.. ;D
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 23 Joulukuu 2013, 08:27:24
Kiitos vinkistä taas kerran, koitan pitää tuon mielessä.
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 23 Huhtikuu 2014, 18:06:28
Siperian talvi on hellittänyt ja Sputnikin päältä on puhallettu pois irralliset pölyt ja hämähäkinseitit ja valmistauduttu viimeistelyvaiheeseen. Komsomolin nuorisojärjestön kansantanssiryhmä lahjoitti tankkimerkiksi punaisen tähden. Samaa tähteä on kuulemma käyttänyt joku länsimainen bluesbändi, tosin ilman keskuskomitean lupaa.
Sensijaan tarrapainon väki oli valmistanut tankkitekstit työn juhlien maininkien nousuhumalassa ja oli lukenut nimen väärältä riviltä. Taigan Taifuunihan on tunnettu skootterimerkki, joten se lätkäistiin paikalle, sillä uusintatilauksen toimitus olisi kestänyt viisi vuotta.

(https://lh4.googleusercontent.com/-MDO-qeDd7jo/U1fM5aCntcI/AAAAAAAAAJE/bj2Uf6uSKuc/s640/P1010125.JPG)

Tässä tämä arojen kiituri. Tähän ei länsimainen suunnittelu enää pysty. Käytännöllisyys, kauneus, ruoste ja pyhä yksinkertaisuus samassa paketissa. Harrikka pääsi aikanaan aika lähelle.

(https://lh6.googleusercontent.com/-lY7PZkM8PL0/U1fM5aH5JZI/AAAAAAAAAJA/6gL06AbyyCU/s720/P1010130.JPG)

Sitten se sivuvaunu. Viimeistelyvasara ei riittänyt säätöjen irrottamiseen vaan vaadittiin kunnon lekaa ja liekkiä. Pohjastakin paistoi tundra läpi, joten lisäpeltiä vaadittiin. Vahvuuksista ei tingitty, 1,5 mm jotta ei pienimmistä männyistä heti painu luokille.

(https://lh3.googleusercontent.com/-gQSLuVZmYx8/U1fM5CBDiaI/AAAAAAAAAI8/rp11flpHkWw/s512/P1010127.JPG)

Mutta jo vain, siinä se nyt on. Säädetty ja koeajettu. Normaali 5 m leveä suora tie ei tuota mitään suurempaa ongelmaa jos vastaantulijat ovat valppaana.

(https://lh3.googleusercontent.com/-SUvzemSOa_w/U1fM6-8QslI/AAAAAAAAAJM/K678fKZrx0k/s800/P1010132.JPG)

Sitten leikki leikkinä. Pyörä toimii varsin mainiosti, lähtee hyvin käyntiin ja käy nätisti. Oikea pytty tai sisuskalut kilkuttaa tyhjäkäynnillä vaikka tönärit on säädetty 0.1mm ja tarkastettu. Aika näyttää.
Sivuvaunun säädöt tein karkeasti, pyörän kallistus 2 astetta, on "noin" arvioin sen vatupassilla. Vaunun aurauskulma 10 mm, mittasin pitkien lautojen avulla, sekin "noin". Mutta on ajossa hyvä, ei kanita, voi ajaa yhdellä kädelläkin. Välitykset tuntuvat pitkähköiltä, jarrut yllättävän hyvät, myös etujarru. Peruutusvaihdekin menee päälle, mutta oli alkuun hankala löytää, nyt systeemi on tiedossa.

Kuten tuo joskus tyttären Vespaan hommaamani tankkiteksti sanoo "Tech for fun". Pitää paikkansa. :)
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Motomatti - 24 Huhtikuu 2014, 14:37:43
Lainaus
Käytännöllisyys, kauneus, ruoste ja pyhä yksinkertaisuus

Merkittäviä ja kannatettavia asioita. Mutta tuosta ruosteesta sen verran että onko pääteltävä niin että korroosionopeus on suurempi kuin ajoneuvon nopeus koska on päässyt tarttumaan? Harppisaksassa tekivät edistyksellisen auton puukomposiittikorin jo kauan sitten ja huippunopeus säädettiin niin että tikka jäi lentonopeudessa selvästi jälkeen. Länsimainen tiedemiesryhmä on tietääkseni vasta nyt saavuttanut DDR:n tason puukomposiittivalmistuksessa mutta sarjavalmistusasteelle on päästy vasta karkeissa rakennemateriaaleissa: http://fi.wikipedia.org/wiki/Puukomposiitti (http://fi.wikipedia.org/wiki/Puukomposiitti)

Sivuvaunu siis lienee myös törmäysturvallinen tukevan rakenteensa myötä eli aineelliset vahingot olisivat ajonhallinan menetyksen seurauksena vain lieviä tai ei lainkaan. Henkilöitähän kyllä riittää.

Kotitalossani oli renki joka oli sodan aikana ollut sotavankina jossain tuottoisalla viljelymaalla keskisiperialaisella arolla ja heillä oli hommana kaivaa kaivoja kovaan savimaahan. Kun tuli oikein kovaa savea vastaan niin piti räjäyttää. Räjähteitä oli mutta ei sytytyslankaa. Sotavangeista aina yksi laitettiin tikkaita myöden kaivoon panos ja nalli mukana ja tikkaat vedettiin pois ettei tule aineellisia vahinkoja. Näin eteni kaivojen teko arolla.

Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 25 Huhtikuu 2014, 09:52:44
Isäukolla oli kuuskytluvulla tuollainen harppisaksan edistyksellinen ajopeli. Varsin monikäyttöinen materiaalinsa ansiosta. Ovista sai mm varsin luistavan pulkan. Ainoa haittapuoli oli ovenkahvan reiästä naamalle suihkuava lumi.
Isäukko kippasi auton kerran katolleen perunapellolle. Pomppi aikansa kuin kumipallo, nostettiin auto pyörilleen, ei muuta vauriota kuin lohjennut etulokasuoja. Railo liimattiin kiinni plastic paddingilla. Ei lommoja.
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: eeko - 25 Huhtikuu 2014, 10:18:44
Mä muistan 60-luvulla naapurilla oli vauhtipahvi myös.
Bulgariassa niitä oli vielä 80-luvulla taksina, makeeta oli
ajella beachille.
-eeko
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Motomatti - 25 Huhtikuu 2014, 12:14:10
Lainaus
Isäukolla oli kuuskytluvulla tuollainen harppisaksan edistyksellinen ajopeli.

Se on sulla sitten verenperintöä tämä ajokaluston taustatekijänä vahvasti. Vahvat aatteet periytyvät.

Muutakin periytyvää: Naapurin pojan kanssa lasketeltiin Pobedan nokkapellillä mäkeä talvella; se ei heittänyt hankea silmille mutta se tuulihaka siinä keskellä etureunaa aiheutti vakavia oireita kun sattuikin hangen alla olemaan isohko kivi mihin vauhti loppui hyvin äkisti. Että on sitä negatiivistakin sanottavaa itätuotteista vaikka yleensä positiivisesti pyrin ajattelemaan. Ei ole lapsilisiä tähän perheeseen saatu. Toisaalta kasvatukselliset ja koulutusmenot jälkikasvun suhteen ovat olleet olemattomat mistä taasen saa kiittää suunnitelmatalouden pitkäaikaisvaikutteisia saavutuksia.

Tuosta urheiluvälineen mallia iskurinuorisolle: http://www.scuderianaftalin.com/tuotteet.html?id=8/442 (http://www.scuderianaftalin.com/tuotteet.html?id=8/442)
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 22 Toukokuu 2014, 16:14:50
Sputnik on nyt sitten hyväksytty virallisesti käytettäväksi tieliikenteen hidasteena ja verottajakin sai euronsa pohjattomaan kassaansa.

Projekti ei suinkaan ole ohi, vaan sen rakentaminen jatkuu luonnollisen poistuman kautta, maantiellä, pientareilla, kavereiden pihoissa ja mahdollisesti omassakin tallissa.

Ensimmäiset 100 km meni varsin vaivattomasti. Etupyörän rihtaus lienee syytä tarkistaa. Takapyöräkin oli 10 mm epäkeskonen, mutta se on jo historiaa.
Nämä Suomen tiet ovat paikoin niin huonossa kuosissa, jotta ei aina tiedä, josko nytkytys johtuu ajopelistä vai tien kunnosta. Parhaimmillaan kompensoivat toisensa.
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 25 Kesäkuu 2014, 21:12:29
Kaikkia todennäköisyyden, fysiikan yms. lakeja uhmaten Sputnik liikkuu edelleen. Ohmin laki on tosin se joka laittaa väliin kulkemisen kyseenalaiseksi. Vaikka USSR:n Kiovan KMZ savotta sai lukuisia laatupalkintoja liitostekniikasta ja kontaktipinnoista, pakkaa ohmin laki ottamaan selkävoiton virran kulusta.
6 voltin tekniikkaa vaatii hyvät liitokset toimiakseen häviöttä ja sitä tässä kantapään kautta par aikaa opetellaan sekä latureita puretaan ja kootaan. Alkaa käymään jo silmät kiinni ja saattaisi päästä urakkapalkoillekin.
Sain kaverilta lainaan testilaitteen, jossa muutaman kilowatin sähkömoottori taajuusmuuttajan ohjauksella pyörittää remmivälitteisesti laturia. Samalla hoituu säätimenkin testaus ja säätö.

Toiveissa on kuitenkin saada 200 km ajokaudella täyteen. ;D
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Motomatti - 25 Kesäkuu 2014, 21:24:44
Lainaus
Toiveissa on kuitenkin saada 200 km ajokaudella täyteen.
Sehän on molempiin suuntiin melko paljon jos itärajalta lähtee. Kaikki ei sieltä niinkään pitkälle ole päässeet.
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: ss454 - 07 Elokuu 2014, 08:46:32


Sosialististen Neuvostotasavaltojen Liiton moniasteöljyt olivat kerääntyneet vanhaan öljypohjaan varsin sitkeästi, jopa niin, että epäilen mekaanikon lipsauttaneen joukkoon vaseliiniakin.Kaveri joka itäpyöriä harrastaa pyysi huomauttamaan tämän keskustelun linkattuani, että kyseinen tunnistamasi vaseliiniöljy on Kosmoliinia. Kosmoliinilla tuotteiden säilyvyys pyritään takaamaan jopa ydinsodan jälkeen.
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Hemuli - 13 Elokuu 2014, 11:22:35
Herr Kokkonen taisi olla viemässä Rautaa Rajalle viime viikonloppuna kun samaan aikaan http://www.svenskaryssmcforeningen.se/ (http://www.svenskaryssmcforeningen.se/) vietti kesäpäiviään Ahvenanmaalla. Ajettiin vaan kyseisen kämppärin ohitse ja myöhemmin samana viikonloppuna näkyi itäihmeitä pitkin poikin saarivaltakunnan maanteitä. Niin tiellä kuin tien sivussakin ;D. Mukana oli myös paljon suomikilvissä olevia härveleitä.
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Redneck - 14 Elokuu 2014, 14:01:50
Hyvän-näköinen ja värinen on Sputnik.
 Näissä kiehtoo se että  tekniikan kanssa tulee  toimeen ja pyörä ainakin näyttää vahvalta + kestävältä. Osahankinnatkaan eivät taida viedä perikatoon ? 
Vanhassa raudassa on meininkiä  :P
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 18 Elokuu 2014, 14:22:03
Näyttää siltä että nämä itäpyörät ovat levinneet muuallekin kuin tienposkeen.  :)
Suomen Ural troikka taisi kokoontua Evijärvellä jokunen viikko sitten ja Lättäpäärallissakin näitä tehosekoittimia on tavattu.

Kaverini Kale ajoi Rajalle K750:llä, eestaas, yhteensä reilut 900 km, ei kummempia ongelmia. Perän öljyt ei oikein pysyneet viimeisillä satasilla sisällä.

Itse olen jo tuplannut tavoitteena olleen kilometrimäärän. Näyttäis että lataus alkaa viimein toimia. Vain yksi säädin on kärähtänyt, yksi ankkuri ja yksi akku. Ja repullinen sulakkeita. Ei siis paljon mitään.

Osat ovat vielä edullisia, mutta nousua on havaittavissa.

Metalli on vahvaa, määrä korvaa laadun. Koneen mekaaniset äänet ovat sitä luokkaa, ettei Harrikan tuottamista sivuäänistä osaa enää huolestua mitenkään.
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 27 Lokakuu 2014, 14:32:06
Pystymettässä käytiin, ei teknisiä ongelmia, 600 km, joten ei kuitenkaan mikään ihme maratooni.

(https://lh3.googleusercontent.com/-kjgHtZg1TWY/VE42pHQUOQI/AAAAAAAAALw/S2v9BHpOcYs/s640/P1010285.JPG)

(https://lh6.googleusercontent.com/-Lhklw_hpPtU/VE42qziUZEI/AAAAAAAAAL4/lJp2-EMrBjI/s640/P1010286.JPG)

(https://lh6.googleusercontent.com/-bwI_RMAPrzw/VE42sqDFlbI/AAAAAAAAAME/GcLm92E3hKk/s512/P1010287.JPG)
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Aparaatti - 28 Lokakuu 2014, 23:48:28
Tykkää
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: selectedgrub - 29 Lokakuu 2014, 08:03:42
Great job well done.
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 02 Joulukuu 2014, 16:54:32
Thanks!  :)

Nurkka-ajoa talvea odotellessa. Aroilla tuulee jo mutta ei näy nietoksia. Eilen Sputnik toppasi verkoilta tullessani ja laittoi vanhan kävelemään kotiin työkaluja ja varaosia hakemaan. Onneksi en ollut Baikalilla asti, joten ehdin vielä saman vuorokauden aikana takaisinkin.
Pikku vika, pyörijän pikku ruuvi oli irronnut ja siten kipinän jako ei enää onnistunut. Varsin tyypillinen ongelma, johon pitäisi olla varautunut aina. Tuskin olen seuraavallakaan kerralla.
Kalansaalis (yksi ahven) oli sivuvaunussa odottamassa.

(https://lh3.googleusercontent.com/-ZfiZB6W3vbw/VH3N6PDhj0I/AAAAAAAAAMw/PsRP-_nxZV8/s640/P1010300.JPG)
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Motomatti - 02 Joulukuu 2014, 20:13:56
Aatteenvastainen oikeakätinen kierre!

Oliko vaunussa paljonkin vettä? Muuten ei ollut ahvenella mukava varrota.
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Aparaatti - 02 Joulukuu 2014, 23:20:13
Tuttu vika. Kerran pääsin kotiin purukumin avulla...ihanan McGyveriä ;)
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 03 Joulukuu 2014, 08:05:03

Oliko vaunussa paljonkin vettä? Muuten ei ollut ahvenella mukava varrota.

Olin varautunut myös pienempään saaliiseen sisäaltaalla jota myös sangoksi kutsutaan.  :)

 
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Jasu - 03 Joulukuu 2014, 12:29:11
Pikku vika, pyörijän pikku ruuvi oli irronnut ja siten kipinän jako ei enää onnistunut. Varsin tyypillinen ongelma, johon pitäisi olla varautunut aina. Tuskin olen seuraavallakaan kerralla.
Tuskin on kovinkaan vaikeaa arvata miksi varsin monessa yksilössä on jakajasta hankkiuduttu eroon ja puola on korvattu hukkakipinäpuolalla..? ::)

Kaverilla, joka on parin vuosikymmenen ajan liikkunut aina sään salliessa Uralilla, kokeili vaikka minkälaista puolaa. Lopulta "yllättäen" tallista löytyi Rättärin puola, joka sen asennuttua on paikallaan saanut olla. Ilman syttyongelmia, jos ei konkan kuivahtamista lasketa. Syy yllättäen -sanan lainausmerkkeihin on siinä että ko. kaveri on aloittanut ko. mallilla ajelun jo reippaan neljä vuosikymmentä takaperin...

Kun aikanaan omaa Dnepriä rakentelin, kävin tahtojen taistelua jakaja-vs.-hukkakipinä -valinnan suhteen, ja ihan yhtä yllättävästä syystä taivuin myös Rättärin puolan käyttäjäksi. Niitä kun jostain kumman syystä oli hyllyyn ehtinyt kertyä useampiakin. Ja taas, kipinän katoamiseen ei matka koskaan katkennut, muita syitä sitten olikin vähintään romaanin verran...
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 01 Tammikuu 2015, 20:17:09
Lumi on satanut aroille. Made in CCCP renkaat on suunniteltu joka keliin ja vuodenaikaan, mutta  sain hankittua ex-DDR:n luksuskumit mukavasti ilman tullimuodollisuuksia ja toveri Kalev'in avustuksella niihin istutettiin 80 nastaa per rengas.
Metiköstäkin pääsin ilman hinausapua takaisin ihmisten ilmoille.
Suvituuli puhaltaa ja lumi sulaa, harrasta tässä sitten talvimopoilua. Epäilen taustalla olevan sivuvaunuttomien salaliiton.

(https://lh6.googleusercontent.com/-OiHw4XXHKkk/VKWJKND8e9I/AAAAAAAAAOU/wAn20xMTP8U/s512/P1010014.JPG)

(https://lh4.googleusercontent.com/-9osU8RAv8do/VKWFvUjh74I/AAAAAAAAAN4/dq5Kex8bsFU/s912/WIN_20141231_144019.JPG)
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: kalkkuna - 23 Helmikuu 2015, 14:01:26
Ansiokas projektialbumi.

Nauratti väkiste monessa kohtaa  ;D
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 02 Maaliskuu 2015, 21:03:17
Kiitos toveri!

Projekti on osoittanut tekniikaltaan niin suuremmoisen luotettavaksi, jotta ei ole tullut tännekään mitään kirjoitettavaa, ja kuitenkin mittariin on tullut jopa satoja kilometrejä lisää.
Kone kilkattaa mukavasti sapelitanssin tahtiin ja taakse jää mahorkan vahva tuoksu.

Talvirallista tullessa oli kymmenkunta astetta pakkasta ja jos punatähden iskunvaimennus oli ennen löysähkö, niin kelin viilennettyä sitä ei sitten ollut lainkaan. Epäilen Sergein täyttäneen vaimentimet Dneprin vedellä ja jemmanneen öljyt oman pirtupolttimen säiliöön.
Paluumatka ei siis ollut sitä suurinta ajonautintoa, mutta harvoinpa ne sitä ovat. Kesälläkään. Rallinaikaisella nesteytyksellä on tunteeseen osuutensa.

(https://lh4.googleusercontent.com/-5mxn-2aI-jI/VOQ8ZeT-HaI/AAAAAAAAAPM/nibE6xb-Qww/s640/P1010019.JPG)
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Motomatti - 03 Maaliskuu 2015, 21:41:20
On siis epäiltävissä vahvasti että projekti on tullut täysin valmiiksi ja on valmis täyttämään ja jopa ylittämään viisivuotissuunitelman tavoitteet Stahanovilaisella asenteella.
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 05 Helmikuu 2016, 14:31:20
Kohta sitä mennään talviralliin, talviralliin...ihan lähelle...kai  ;D

Mutta totutellaan nyt ainakin.
Suvikumit alla vielä, kun ei tästä Suomen talvesta näytä tulevan tolkkua. Tästäkään.
Rutisee nimimerkki "Investoinko turhaan nastarenkaisiin"

(https://lh3.googleusercontent.com/8Sn3VmFRSi76SbaOQwWrp_Gz5rb43pPI2BoeEyOt0m1GeY4mH2nLaVfUTKGicGdr4v0TwGqK0-ei_m2d_9DpJJ0sN2s9se07L816fGpmyQ39BvFmRXKPrgiNc0uXWD4c8gXDhiyZLmo3iKkw7sOO51cSlq17E8NSwvdt-31tR3rs3zl23N45opsrfPndwYtUCd7_UH2PHna0wj2II4-n0kkP_NrIgej-lFyPvzYQA3MKrb7iX0HKOCnIkUFcfw2KiYPGYI6rFyc2ntCIz9HFns4Z8YBm23RiOl2VgCvTL2tJ1nW6J2zGBozOGwxdn-NqVKpPQxKYkjQedRu4EN8P5qDLj779qHrebn6lF_Pkj8KXgG08eh6zFKFc4hZGpWa5uiTLis3Y2msApzEfPFrvKXF0bgiOMjJYl4V3RaziBdl8qoG2vyhd-Zfx-Lkl2HK08n3O7W2zVkZrTER3caCXqj0YnxvC8RcqfLBFnpOvgKmVRX-YAPfz7AlwtazHgBngH2Na_FnZm7LE-ItolTzVR91tcKrTvfk9mblS8kmgEuUTCLGPi_R0EfQ_gkIjvS65OgQh=w504-h671-no)

Siperian oloihin tottunutta Sputnikkia pitää ruokkia hyvin jäähdytetyllä ja miellään matalaoktaanisella menovedellä. Olen näin toiminut ja olemme taivaltaneet uskomattomat 2300 km yhdessä varsin vaatimattomin vastoinkäymisin, kerrat pystyy laskemaan helmitaululla, sormin ja varpain, etenkin jos omistaa muutaman liikavarpaan.
Sen kyllä voin sanoa että nuo kilometrit tuntuvat tosi pitkiltä, toisinaan. Etenkin vastamäkeen työntäessä.
Suosittelen kaikille. Koet asioita, joista autoilijat voivat vain uneksia.
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Aparaatti - 05 Helmikuu 2016, 15:54:19
Mites se meni: jokainen matka on seikkailu ;)
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 27 Helmikuu 2016, 12:34:44
Hyvin meni. Loistavat järjestelyt, mukavaa seuraa.
Tekniikkakin pelas. Ainoastaan valot häipyivät.

(https://lh3.googleusercontent.com/-u8CpjYTJ5VE/VtF5xv_eOjI/AAAAAAAAAT4/rlnwrhNyl9M/s512-Ic42/Sputnik_talvi_2016%252520032.jpg)
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 02 Marraskuu 2016, 12:45:04
Taas oli pystymettän aika, paikka sijaitsi hieman etäämmällä, liki Iisalmea, matkaa tulisi valittua reittiä jotakuinkin 600 km sivu. Matkavauhdin tietäen, läksimme Kalen kanssa liikkeelle jo torstaina, satoi, kuinkas muuten, lämmöt jossain +6 kieppeillä. Pääsimme välietappiin Keuruulle yhdellä jakajan kannen vaihdolla. Perjantai ei aurinkoa tarjonnut sekään, tekniikka kuitenkin pelasi ja perille päästiin. Tie leiriin oli, sanoisinko pehmeähkö, mutta venäläisille voimakoneille mikään ei ole mahdotonta, joten mäelle mentiin heittämällä kansan hurratessa ja itse Lenin hymyili sankarpojille sateisen pilvitaivaan takaa.
Laavu pöpelikköön pystyyn, tulenteko oli haasteellista, mutta saatiin sellainenkin aikaan. Joskus uskon että savua on ilman tulta.
Yö meni uni ja savua silmissä.
Lauantaina taas satoi vaihteeksi, mutta ei kuitenkaan lunta. Siperian kesä.
Sunnuntaina olikin sitten vähän viileämpää, kamat kasaan ja riisipeltoa muistuttavaa tietä pitävämmälle pohjalle. Keiteleellä tuli räntää, muuten elämä hymyili kuten rallien jälkeen yleensäkin. Suuri vapauden tunne rinnassa jatkettiin kohti ihmisasumuksia, kiinnitettiin irronnut pyörijä, lisättiin väliin öljyä ja saavuttiin Juupajoelle, jossa meidän otettiin ystävällisesti vastaan, saunotettiin ja ruokittiin.
Maanantaina oli pikku pakkasta, joka sateen jälkeen antaa mausteensa niin ajopeleille kuin -radoillekin. Tahikoinnin jälkeen päästiin luistelemaan tielle nauttimaan ensimmäisestä sateettomasta retkipäivästä.
Niin vain kaksi K-Pyörää pääsi omin avuin kotitalliinsa, toinen ehkä hieman huohottaen, mutta kuitenkin.
Hieno reissu!!

Suurkiitos  Järjestäjille ja ystäville matkan varrelta.

(https://photos.google.com/album/AF1QipMsn4wfh1fYTGIH6mTvo8UXoFTKc82EpQGqOVVt/photo/AF1QipPyotK2UCyPh8A39TqdknrIOAsHUDgHnmN-7p-J)

(https://photos.google.com/album/AF1QipMsn4wfh1fYTGIH6mTvo8UXoFTKc82EpQGqOVVt/photo/AF1QipP7BBnxFBfyNq2KBCKf6dyd-K0FEbE3z0nt781i)

(https://lh3.googleusercontent.com/re83E6iYZTWzDIfRWdMvMUyKBzdyFif5JhC2aU1dceLiXSVbO6BxtRmfSV64us5vlpECUvIhgd2M40oJGObslmG0D4C1kqwn19LZrLyYANHlp0xhzJ_DIoIojkOFmRAlOMlKHO4Vn01VaqsMHLJLYRbHGLL9U3CVNIx86FZyCp6Hmdgui6DyuG_BTH3O0gs2hlDXaAojs_C6tTwppiikYfN9YkU9Ukn7aOMN_8IBEHebAbLgEZ9_VIKZpaeeMHllJmyp6Hb1uMz3HLE8wjQOT9Pu9ERf0qqeRSu0iDPpLwP_vmSTXlX6Wr1uwYCw4BYmqmQxEwg_8JG4RPLIP5_CQGuMm-BqhjxZp-1ifDEO7U85Ipu_Ozd-bHfjYal_cgxtKIs1W-Enc6sX6htkjz4mqRv1qcdY3ZbFQA6FETcF3oSjjJtUXOQuFiyln9XZHY8E-Qm8NU8pZV2E3uYI5p4NZVlulslngU2jiPcgSK32WzkJLaHqt6RX1G7EQpxAkBtmbXVEIeEmdNlrn0G8phnpDQax7Ei5vgOWOKz4pJA6GGxRlOZpIj6uD1aHfQIUnQA51DWqs1EHz3RU7oGZcf2IpOXwD3APW9ear5pDz1r9mj4S9_QZ=w1004-h753-no)

(https://lh3.googleusercontent.com/mxdIagZqan3KAnEbtVeYdtfWUftwitKQcEPbVfYC4fJ9RyXQSEaObcJD5LX97ESln_z_voAjcaaK6LvGlbKnbn9xvo6FbTRTZKTlB5-k5y16kfUbYun5H-ovx2jhVwk8ans5_GGF6vRgSlJ5z21-A5VtCjIxBNYJ-WiCNbXkmxKXMc3u1XmNpqtmXmksF2yZDLM5tyAHubpuRZYBpS9z5qB02R13cfyFf8Fwn-Y6RURk-uuqk8fLoIIEt_PAswUSqznRHPD2lDPVif8bQ9webOYS0OkyBgBbKsoydAdqTPG9M9d8jUoCb5AHKGCny0unFk6Nv8kqVgAexdn2HVzkoXpoKRO9PEkqV1RpXnYgN54nWfxRp1eb8sYFDzaesn8kRET7R6WbZICBuJ6RaUXawkY1XGAN0KZEYVNcfWZD6j7dq5KoegnVH-l14PEvFOqu5rpxk8nzqeoFc9XZ2G-aTta6KJhId9e3kNa7aw6-BzEbQ8rYgs7QTJe5VQrGO-0wjcFEYgwxIOxLFSQbDEP4U4JC1vdq8TFOi6EDceUZEYzl0KnqL_0CMRlyaF_Khv1TGF3HhUGQNT5ksfrRUieG2mPaIjDtybxMl0F7oNSN3et70gA8=w1004-h753-no)
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Jasu - 02 Marraskuu 2016, 15:37:53
Monestikohan on tullut mainittua, että se jakaja kannattaa heittää kuikkaan, ei sen käytölle ole oikein mitään perustetta. Kaksilähtöinen puola, itäosa jos haluaa jännitystä elämään, Harrikan tai Rättäri puola jos varmuutta haluaa, on kaksi vikapaikkaa vähemmän (kansi ja pyörijä, jälkimmäisen irrotessa varmasti sopivin väliajoin)...

Muuten nuo on kyllä ihmeen sitkeitä papattajia, kun malttaa kierrokset pitää kurissa etenkin isolla tiellä. Joko pitäen vauhdin maltillisena tai pitempiä välityksiä asentaen. Ja kiireellä näidenkin kanssa tekee elämästään vaikeampaa...
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: filtteri - 02 Marraskuu 2016, 17:52:31
mimmoista marssivauhtia nää pelit sietää et pysyy vielä nipussa
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Jasu - 02 Marraskuu 2016, 18:42:24
^Vanhemille vermeille, eli sivuventtiilimoottorisille suosittavat ettei paljoa yli 70km/h ylitettäisi ainakaan pitkäkestoisesti. Kansiventtiilikoneiset pysyy vaunun kanssa ajellessa nipussa kun matka-ajossa malttaa pitää satasen alle nopeuden, soolona vähän enemmän sietää. Toki välitysten pitentäminen nostaa noita nopeuksia hieman, mutta sitten tulee ylämäkiin vaihtotarpeita paljon enemmän...

Kansiventtiili-Dnepr kesti soolona miliisiperällä (n. 20% vakiota pitempi välitys) lievästi piristettynä, öljynkiertoon mm. suodatin lisättynä ja kaasuttimena Weber DCOE semmoisia satkun ja yli matkanopeuksia. Mutta 160km/h nopeudella kestoikä laskettiin kilometreissä, sitten oli männässä reikää... Kun taas malttoi konerempan jälkeen pitää kahvan kurissa, niin viimeisin tieto mitä kuulin siitä koneesta, oli sillä ajettu yli 40000 km...
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 17 Helmikuu 2017, 20:18:34
En sano, etteikö Sputnik ja kaikki sen sisaret ja veljet olisi luotettavia moottoripyöriä, mutta ihan noin muuten vaan ajattelin rakentaa varakoneen. Jos vaikka joku kaveri sattuu tarvitsemaan.

Projektin mukana tuli aikoinaan toinen kone ja siitä saataisi saada jotakin.
Availin paikkoja totesin, etten ollut ensimmäinen jolla ko ajatus on tullut mieleen. Ilmeisesti Igor oli myös suunnitellut koneremppaa ja sen myös aloittanut, mutta koeajoa pidemmälle ei homma näytä kantaneen. Rajut on olleet työkalut.

(https://lh3.googleusercontent.com/pu9tlUHi0ogAT7r0L35_LZY6CiJ6e4bS6FTbIiD_B2atJbL0AIcHihqi-IuIkMsr6aWmUVDuny1vo4GR4ib566_bBnHv-h4frd1tyKummh1VSbSKRqffZ5fMkP9mzGUKIncToPUiLOQvmpnGFGUPhELZJpVkqsyT-Wahl31pxHMORIaRCxcIXh4wnXdmIqh0D1kHlN8gEOg4LPlSyE0vmEPUgGkLaQY3nVJMKk7Lqr0TeE6QJBmwSERXdwBWGjzwdYp7EhcI3EnYdpV7uSSCKQ3U4TPyP7DXQ9DNf64_Locva2zHXWLAupSgVDKO-pLAcFszciYinMML6mv09EWk8TQMdfzZy3HTdzf0WuofhsEhQIE4r25DtDA-KmJ92Ajy5e8BF63bxS3I3fMg4kkDK_yRFIUOf0Pn50sBthZD06okJT1VODGiDu9RP53gt2N91t7baYirBpFKHvhwRv1HHyI168SH4939Ao7Mtge254f5GSTNIjpxhlmfnedftsKKs0cHO0Z0bmF0IR8YP8aepeNSSNnq5u4gSlKhcSILWzyptsz5hLlZXNoWziA1SjroM1BGZPCpBXqUFOInwoHGfnxnzQW6Yg8yqUfK282ejTxPDV5mtleI=w1243-h926-no)

Männäntappi on varmaan nuijittu paikalleen männänhelman nojatessa koneen lohkoon ja ajossa kili kali...  Männät on aika uudet.
Mutta veivien alapään laakerit valmiit, joten ei tuolla oli pitkälle pötkitty muutenkaan.
(https://lh3.googleusercontent.com/dYkq6yA28j9IWLKUXaCQ92-5-RaaeJamtKNHXCt__OBLbH76INMAJCnQU-V_JImXhY8cjlMb_EGmagiExaE8cqxOYyoUBDzwSzmJiKQpfYlUyyAVzJHFR4HWlkpIInGqbyR3YUFDnBb_rzy4Bx9C8iO8vRdjhl9wndi9AS-h_didGGy0MK1fcKhL_8Qf7FdnLLqBAniE0pCWQU3ywnMXo2edvTHnZJHQ2a2FJx8ayQwRL0gpHq-dT6_e00AiklvuYDo_r1dYhAP5H2bhmIl9d9mvfjJuFNGa7os0uwdS1D1DIu1KyMRvDVT-ri3tMzDw28O1Au4dgnaQtoJn2MpGYkIDvlqNRhKvvgPQEI4Va1AxhJcJLpWx21OZcCUUyjmO8DB4ZRJ_U8FzNm_MVNkIhVnHXZh3gMbKH4a_oYnHBsuwua2_rbMkyTY-i7VWa3CkJvzDixWTngVwcK3DzpjU3t9adIA9C2vpBYaMXKiCZgSeIxY4HzETDXUEuObak2jvF0aEPZGeI4M9qbhpS8YxDhO5ByRkzpd-gyyEfEj2G46zh453Q4ic6QrlJt1Kxy4yZ3nwzw6gTDP2TyuEQiT7wJr3vx0IsUec9nKhdE17h3IjeOPj=w880-h926-no)

Kytkimen jouset ovat sievästi nipussa narulla, liekö ollut helpottamassa asennusta. Pientä meisselin jälkeä vauhtipyörän mutterissa

(https://lh3.googleusercontent.com/MDAJZJNJudAwoWrfJEJsHA2HaivJyVb7KRsd7O8XrtfvN627g3JNj1limbOb3V_dg-uMk4XfarCsXQhCkpHinfwcxAoGklGYt1mk1ejs05dUJxvCmM_Cpc-Vgz5fDbpZ2yDDL1KVUgkb9nQMBAilM2MB2_xUUGIwzTBsBcmUVScCQCAxvbkfUdgg7xiJvPLVbf6BErJGAWTI7bfa1FAvEOAzsaADdgLiZRyQg557O58Za55jTddHTFFyHIwidbtOrjgB-bAuSERbbLHvPtxaBZxOF2BSleJoLhFwG32XQg27U89rJxp8zQu9WaQZ3VoXSmm4EEap_9xwU0lUCesCuM5MulbKTIoa2PuZNnH00rRXBBLFvUokBwJzbYt9utm4aqG7oWSnHWcXj0jDZwkcx_fClwzG5tejdA9cOMLv3AFDVklkqNabpkBTHc_swBDf7tE2s-ZNl9az_vbLMHu17xOmzkwmUTApOsslNytPPxaSEEphqZxhURFY-JmsXkANuTVmDjqYXhV5GXZT9wgKZOLe_Nq2pVXrEEs2WFYatlgEUrvVyY_4AxIMSfsiK5XYU8iiUuZaCtm2AGzm-tO5C5TDKWcwwaTg5JyZbCUxjX6z9edW=w803-h926-no)

Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 12 Kesäkuu 2018, 09:27:56
Kävimme kesäretkellä Kalen kanssa Venään puolella. Kierrettiin Laatokka, sehän on tänäpänä muotia. Hyvin meni. Yksi rengasrikko Helsingin alueella ja laturin hiilen vaihto Kotkassa. Itänaapurissa ei teknistä eikä muutakaan ongelmaa. Venäjän tulli ei vain meinannut uskoa että tullaan todellakin venäläisilla mopoilla Venäjälle. Moneen kertaan kysyi. Alkavat olemaan harvinaisuuksia sielläkin nuo ajoneuvot ja herattivat suurehkoa uteliaisuutta niin parkkipaikoilla kuin maanteilläkin.
Varaosia hankittiin, niitä löytyi vielä Käkisalmesta ja Sortavalasta, mutta vähiin käyvät.
Parisentuhatta kilsaa, kovasti eritasoisia teitä tuli edettyä. Kaikenlaista löytyy kun viitti poiketa ja pysähtyä. Ystävällistä väkeä siinä rajan itäpuolella. :)

]https://www.youtube.com/watch?v=ragAa4zbeM8[url] (https://www.youtube.com/watch?v=ragAa4zbeM8[url)[/url]
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Kokkonen - 29 Heinäkuu 2019, 13:25:26
Moron taas pitkästä aikaa

tämän vuoden, 2019,  Karjalan Kannaksen turneesta löytyy otoksia tuolta

https://youtu.be/sinVe0Lyejg (https://youtu.be/sinVe0Lyejg)
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: JKKo - 29 Heinäkuu 2019, 16:32:37
Kiitoksia. Aivan mahtavan hieno matkakooste jälleen!
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: Enok - 29 Heinäkuu 2019, 20:07:43
Ei voi kuin ihailla tuulisuojien monimuotoista kauneutta.
Tästä tuli hyvä mieli.
K.
Otsikko: Vs: Siperian Sputnik
Kirjoitti: 6PPC - 30 Heinäkuu 2019, 07:40:21
Missäpäin sijaitsee tuo varaosaliike, jossa kävitte?