Finnbikers

Tekniikka / Muut => Runko / Peltiosat / Maalaus => Aiheen aloitti: Hemuli - 27 Lokakuu 2009, 22:25:03

Otsikko: Koritinan käyttö, paljon kuvia
Kirjoitti: Hemuli - 27 Lokakuu 2009, 22:25:03
Koritinan käyttö alkaa olla katoavaa kansanperinnettä, viimeiset viisi vuotta on puhuttu että ihan milloin tahansa sen myyminen kielletään. No, eipä ole vielä kielletty joten pistetään tähän pari kuvaa tämän päivän harrastetuokiosta. En missään tapauksessa ole ekspertti tässä hommassa ja varmasti jotain tässäkin tehdään päin helvettiä mutta näin olen itse saanut tinat pysymään kiinni.

1. Puhtaus on puoli ruokaa. Irtolian ja rasvan lisäksi pitää hitsisaumoista saada ne tummentumat pois. Tässä hyvä värkki on porakone ja pyörivä teräsharja.

(http://i123.photobucket.com/albums/o316/sheikkinen/Projektialbumi/091027.jpg)

2. Sitten puhtaalle pinnalle levitetään pohjustusaine joka sisältää tina/lyijyseosta ja fluksia. Jos aine on päässyt kovettumaan purkkiin niin tippa vettä sekaan niin taas pelittää. Aine on syövyttävää ja työtilan tuuletuksesta kannattaa myös huolehtia.

(http://i123.photobucket.com/albums/o316/sheikkinen/Projektialbumi/09102715.jpg)

3. Annetaan pohjustusaineen kuivahtaa hetkisen, periaatteessa seuraavaan työvaiheeseen voidaan siirtyä saman tien mutta itse odotan muutaman minuutin. Sitten lämmitetään pintaan siveltyä ainetta vaikka pienellä kaasutoholla, pillit on ehkä vähän turhan raju kapistus. Tuollainen kympin biltematoho on ihan helkkarin hyvä, sitä voi käyttää yhdelläkin kädellä. Lämmitä peltiä kunnes näet aineen muuttuvan kirkkaaksi.

(http://i123.photobucket.com/albums/o316/sheikkinen/Projektialbumi/09102714.jpg)

4. Tässä vaiheessa huomaat viimeistään jos on tullut lintsattua puhdistusvaiheessa, fluksissa oleva tina ei tartu peltiin. Nyt ei sitä ongelmaa ollut, vaikka kiiltävässä pinnassa näkyykin jonkin verran epäpuhtauksia.

(http://i123.photobucket.com/albums/o316/sheikkinen/Projektialbumi/09102713.jpg)

5. Tämän ja kahden edellisen kohdan välillä ei ole montaa sekuntia, pellin pinnalla nestemäisenä helmeilevä aine pyyhkäistään puhtaalla rätillä pois ennen kuin se jähmettyy.

(http://i123.photobucket.com/albums/o316/sheikkinen/Projektialbumi/09102711.jpg)

6. Alle jää puhdas tinapinta johon lopullinen koritina sitten tarttuu. Puhtaaseen peltiin se ei jää kiinni.

(http://i123.photobucket.com/albums/o316/sheikkinen/Projektialbumi/09102710.jpg)

7. Sitten päästäänkin siihen hommaan joka tuntuu monesta vaikeimmalta - tinan levitykseen. Hommaa varten tarvitaan tukeva levitin, omani tein kakkosnelosen pätkästä. Levitin pitää kyllästää öljyllä ettei tina tartu siihen - edellisestä öljynvaihdosta jäänyt jäteöljy käy oikein hyvin. Kannattaa vaikka jättää lasta yön yli muhinaan öljyyn. Ennen käyttöä sitten pyyhkäistään ylimääräiset pois.

(http://i123.photobucket.com/albums/o316/sheikkinen/Projektialbumi/0910277.jpg)

8. Tinatankoa lähdetään lämmittämään kaasutoholla kunnes se alkaa pehmenemään. Tässä kohtaa maltti on valttia - tinaa ei saa lämmittää niin paljon että se muuttuu nestemäiseksi vaan se pitäisi pyrkiä pitämään "taikinamaisena" jolloin se on helposti käsiteltävissä ilman valahtamisvaaraa.

(http://i123.photobucket.com/albums/o316/sheikkinen/Projektialbumi/0910279.jpg)

9. Sitten vaan lämmitetään tinaa tarvittavista paikoista ja laavitaan se edellä mainitulla lastallla oikeisiin kohtiin. Amatööri kun tekee niin ei siitä kaunista saa tekemälläkän ;D...

(http://i123.photobucket.com/albums/o316/sheikkinen/Projektialbumi/0910275.jpg)

10. Rankkaa hikoilua ja hiomista ja niin on kappale valmis maalarille - hiontavaiheessa kannattaa käyttää jonkinlaista hengityssuojaina, lyijy on kuitenkin raskasmetalli eikä hyväksi kropalle.

(http://i123.photobucket.com/albums/o316/sheikkinen/Projektialbumi/0910273.jpg)

11. Suurempien kappaleiden työstössä hyvä apuväline on koriviila, sitä pystyy säätämään pinnan kaarevuuden mukaan kumpaan suuntaan tahansa.

(http://i123.photobucket.com/albums/o316/sheikkinen/Projektialbumi/0910272.jpg)Otsikko: Kori"tina"?
Kirjoitti: Smuige - 27 Lokakuu 2009, 23:23:10
Ja mitähän materiaalia tuo "koritina" on?

Ja miksiköhän se olisi kiellettyjen listalla?

No koostumushan on ...  ;)
Ja on kielletty koska ...  ;)

Juoksutinta eli fluxia/fluksia saa myös hapottomana.
Tuo hapollinen juoksutin on pestavä hyvin pois taikka se saattaa ruostuttaa.
Otsikko: Vs: Koritinan käyttö, paljon kuvia
Kirjoitti: Hessu - 28 Lokakuu 2009, 07:18:47
Muistaisin joskus lukeneeni, että on 95% lyijyä. "Tina" vähän väärä nimitys.
Siitä kai rajusti moldattujen customautojen nimitys Lead sled.

Samoinhan taitaa olla uudenvuoden"tinan" kanssa. Käytännössä puhdasta lyijyä.
Otsikko: Vs: Koritinan käyttö, paljon kuvia
Kirjoitti: Hemuli - 28 Lokakuu 2009, 08:46:23
Valitettavasti en työskentele kemian tai turvallisuustekniikan alalla joten en voi kirjoittaa yo-tasoista esseetä Smuigen antamista aiheista, mutta käyttämäni tuotteet olivat Beran valmisteita ja seuraavat tiedot oli saatavissa:


Juoksutteen koostumus

Sinkkikloridi 5-15%
Lyijy (metallinen) 40-50%
Ammoniumbromiidi <2%
Tina 25-35%


Koritina

Tina 28%
Lyijy 72%
Kupari 0-0,5%
Antimoni <.2%
Otsikko: Vs: Koritinan käyttö, paljon kuvia
Kirjoitti: Jugi - 28 Lokakuu 2009, 08:49:51
Erinomainen posti Hemulilta jälleen kerran! Auttaa varmasti montaa harrastajaa.Otsikko: Vs: Koritinan käyttö, paljon kuvia
Kirjoitti: j - 28 Lokakuu 2009, 09:28:31
Joopa.
Kiitos Hemuli kuvista, eikä tästä lajista ole liikaa ohjeitakaan. Tällaiset maallikoiden tekemät työohjeet hiipivät tajuntaan hyvin.

Se pohjustusaine todellakin ruostuttaa; niin peltiosissa kuin ympäristössäänkin. Tinailemani lokasuoja unohtui muiden kiireiden vuoksi kuukaudeksi lojumaan ja pohjustusaineen huolimaton poistaminen näkyy erittäin hyvin. Itseasiassa hyvä ettei ehtinyt alkaa pintakäsittelyvaiheeseen - saa harjoitella tuota tinaamista lisää...

Suosittelen puuhaa kokeileville juurikin kappaleen jättämistä vähäksi aikaa omiin oloihinsa ettei tule hienon maalipinnan alta ylläreitä sitten myöhemmin. Tässä touhussa ei ole hoppu hyväksi.

jussi
Otsikko: Vs: Koritinan käyttö, paljon kuvia
Kirjoitti: Hessu - 28 Lokakuu 2009, 09:30:26
Lyijyn määrä meni vähän vikaan, mutta se se syy kai silti on.
Toi hitsauksessa syntyvien tummentumien hiominen tai parempi olis puhaltaminen, on ihan pakollinen. Ei tartu juoksute/pohjustusaine millään siihen. Helmeilee kuin vesi lasinpinnassa.

Kun ekan kerran kuulin että tulis poistumaan markkinoilta, oon siitä asti epäsäännöllisin väliajoin ostanu pari kankea varastoon käydessäni tarvikeliikkeissä. Alkaa olee jo aika monta kiloa jemmassa.;D
Otsikko: Vs: Koritinan käyttö, paljon kuvia
Kirjoitti: Hemuli - 28 Lokakuu 2009, 09:35:24
Jeps, aika nippu sitä on itselläkin hyllyssä ;D... Aika paljon sitä tunnutaan kuitenkin edelleen käytettävän, meiltäkin sitä myydään 2500 kg vuodessa eikä varmasti olla ainoa tukkuri jolta tinaa saa.

Kilpureissa ei ehkä kannata tinaa käyttää, tuon lokarinpätkän paino lähes tuplaantui noinkin pienellä tinamäärällä.
Otsikko: Vs: Koritinan käyttö, paljon kuvia
Kirjoitti: mikira - 28 Lokakuu 2009, 09:41:27
Oman pappani kanssa kun tätä hommaa tehtiin käytettiin varmaan eri juoksutetta kun sitä ei tarvinnut pyyhdiskellä, varmaan oli sitä Smuigen mainitsemaa hapotonta. Bensatankista kun täytettiin lommo tinalla, käytettiin lämmönlähteenä suurta kolvia ettei tankkiin jääneet bensa tipat syttyisi ja ettei samalla poltettaisi turhaan kaikkia maaleja pois.

Jotkin puhetta oli myös teräsharjasta porakoneessa, en muista pätikö se nyt tähän juttuun. Mutta pappani suositteli mulle lähes poikkeuksetta messinkistä harjaa, ettei turhaan poisteta metallia tai jotain sinnepäin.
Otsikko: Vs: Koritinan käyttö, paljon kuvia
Kirjoitti: Smuige - 28 Lokakuu 2009, 13:20:12
Hessuhan sen ehti jo tossa ensin pääpiirteittäin kertoa.

Valitettavasti en työskentele kemian tai turvallisuustekniikan alalla joten en voi kirjoittaa yo-tasoista esseetä Smuigen antamista aiheista, mutta käyttämäni tuotteet olivat Beran valmisteita ja seuraavat tiedot oli saatavissa:

Juoksutteen koostumus
Sinkkikloridi 5-15%
Lyijy (metallinen) 40-50%
Ammoniumbromiidi <2%
Tina 25-35%

Koritina
Tina 28%
Lyijy 72%
Kupari 0-0,5%
Antimoni <.2%
Eipä mitään esseitä tarttekaan, vaan tämä täsmällinen tieto on hyvä.  ;)
Ja kuvasarja on myös havainnollistava!

Lähes puhdas tina taikka hopeaseosteinen taitaa olla hieman kalliinpaa kuin tuo lyijysekoitus.
Toimiikohan se samalla lailla tuossa hommassa?
Ilmeisesti tuon lähes puhtaan tinan ongelma on sen muuttuminen liian äkkiä kiinteästä juoksevaksi.
Ja hopeaseosteinen toimisi sitten enemmän tuon vanhan lyijytinan malliin.

Nykyisin juotostinakin on sitten lähes kokonaan tinaa (esim hopealla ja kuparilla seostettuna)
Vanhat juotostinat on tyypillisesti 60% tinaa - 40% lyijyä.

Erittäin suuren tinapitoisuuden omaavalla esineellä on taipumus tinaruttoon eli haurastumiseen alle - 13,2C° lämpötilassa.
Lyijytinassa haurastuminen alkaa vasta - 50C° lämpötilassa.

"Puhtaan" tinan erottaa lyijystä vaikkapa taivuttelemalla tinatankoa ja lyijytankoa. Tina ritsee taivuttaessa.

Alumiiniosia (lokarit, tankki) taitaa olla ihan turha yrittää "koritinata". Samoin sinkittyjä osia.
Vai onko joltain onnistunut?

Tuossa hieman pehmytjuottamisesta, sitähän tuo "koritinauskin" on. Eli tuuletuksen kanssa ei pitäisi olla mitään vaaraa.
Lainaus
Lyijypitoisien juotteiden käytön yhteydessä ei biologisissa mittauksissa juottajilla ole todettu altistumattomien (normaaliväestön) viiterajat ylittäviä veren lyijypitoisuuksia (ks. kohta "Kemikaalialtistumisen arviointi").
Pehmeäjuotoksessa lyijy ei kuumene yli 530 oC:n, mikä lämpötila tarvittaisiin, ennen kuin lyijyä alkaisi haihtua merkittävästi ilmaan. Tyypillinen kolvin lämpötila käsinjuotoksessa on 320 – 370 oC ja korkeimmillaan juotoslämpötila on joissain menetelmissä noin 450 oC.
linkki>> http://www.ttl.fi/NR/rdonlyres/24297B20-B7FB-42FF-B612-0E41F141355B/0/Pehme%C3%A4juotos.pdf (http://www.ttl.fi/NR/rdonlyres/24297B20-B7FB-42FF-B612-0E41F141355B/0/Pehme%C3%A4juotos.pdf)

Tuon juoksutteen poispesemisestä yksi kommentti
Lainaus
Muuten hyvä, mutta ei pelkkä epoksipohjamaali riitä ruostesuojaksi.. Ei muuten pahastikkaan oo kukkinu, mut juurikin niistä kohdista, jonne se pohjuste jäi alle, niin tullee ihan selvästi tinan ja raudan välistä ja maalistaki läpi..

Lisäksi Ford Torino Koritinauslinkki (http://www.kolumbus.fi/mika.kallioniemi/tech/koritinaus.htm#Up).
Otsikko: Vs: Koritinan käyttö, paljon kuvia
Kirjoitti: 013 - 28 Lokakuu 2009, 21:06:39
mie oon käyttänyt tina hommissa kuumailma puhallinta, ei valahda ihan niin herkästi.
Otsikko: Vs: Koritinan käyttö, paljon kuvia
Kirjoitti: Raimo-Raato - 28 Lokakuu 2009, 21:11:50
Varsin havainnollistavaa ja hyvinkin samaan tyyliin meni mitä joku wanha guru näytti meille koululla.
Guru kertoili että parhaat levitinlastat saa katajasta ja öljyn sijasta voi käyttää myös mehiläisvahaa. Näytti myös jipon kuinka lommot saa oijottua tinatangon avustuksella. Tangon pää lämmitetään kiinni lommon pohjalle, käännetään tangon toinen pää mutkalle ja hakataan mutkan pohjaan vasaralla niin että syntyy vetävä liike. Tinatanko kuulemma irtoaa siinä vaiheessa automaattisesti kun pelti muuttaa muotoaan ja lommo on kutakuinkin suora.
Otsikko: Vs: Koritinan käyttö, paljon kuvia
Kirjoitti: Hemuli - 28 Lokakuu 2009, 21:21:00
Tuosta pohjustusaineen puhdistamisesta tuli lisävinkkiä alan konkarilta, varsinkin tuollaisista kolosista mitä tuossa meikäläisen lokarissa on. Kuulemma ammoniakki ja pehmeä pensseli ovat parhaita pesuvehkeitä - ammoniakki samalla neutralisoi hapon.

Pitäisköhän tuo oma tinaushomma ottaa vielä kerran uusiksi, jäi vaivaamaan toi pohjusteen poisto - sitä varmasti jäi sinne lokarinsaumaan :-\...
Otsikko: Vs: Koritinan käyttö, paljon kuvia
Kirjoitti: j - 29 Lokakuu 2009, 09:01:11
Olinkin suunnitellut tuota neutralointia. Ammoniakki poistaa samalla nuhan! Mistäs sitä kätevimmin saa hommattua.

Meikällä menee molemmat loksut uusiksi. Joskus aikoinaan koitin poistella vaan niitä kohtia missä tuli turattua sen pohjusteen kanssa, mutta viisainta on tehdä uusiksi kokonaan; muuten ei saa kaikea happoa pois ja veivuu alkaa taas... Tietysti kun tekis alusta asti hyvin niin ei tarttis kärvistellä.
jussi
Otsikko: Vs: Koritinan käyttö, paljon kuvia
Kirjoitti: Lawless - 02 Marraskuu 2009, 14:00:38
Mistä noita säädettäviä koriviiloja saa ostaa ja missä hintaluokassa liikutaan?

Bilteman "raamatusta" en löytänyt.. :-\
Otsikko: Vs: Koritinan käyttö, paljon kuvia
Kirjoitti: Spöke - 02 Marraskuu 2009, 21:19:11
Hyvin varustetuista työkalukaupoista, esim. http://www.finntools.fi/index.html (http://www.finntools.fi/index.html)
Hintaa rungolle ja viilalle noin viiskyssee.
-Markku-
Otsikko: Vs: Koritinan käyttö, paljon kuvia
Kirjoitti: Smokie - 05 Marraskuu 2009, 21:17:04
Mites tuon lyijyn suhteen, voiko tuosta lainauksesta päätellä että esmes pienissä valuhommissa ei tarvi olla erityisen huolissaan kunhan ei lämmitä lyijysulaa liiaksi? Tarvis valaa semmoisia abaut tupakkiaskin kokoisia kikkareita.
Otsikko: Vs: Koritinan käyttö, paljon kuvia
Kirjoitti: Hemuli - 05 Marraskuu 2009, 21:30:05
Tuolla eräällä ameriikanfoorumilla, jossa eräs Smokiekin nähtiin taannoin ;), oli puhetta samasta aiheesta ja siellä eräs vanhempi harrastaja kertoi ajasta jolloin joutui enemmän lyijyn kanssa tekemisiin - silloin hänelle oli sanottu että pitää juoda puoli litraa maitoa päivässä, maidon kalsium sitoo vereen mahdollisesti joutuneen lyijyn.
Otsikko: Vs: Koritinan käyttö, paljon kuvia
Kirjoitti: Smokie - 05 Marraskuu 2009, 22:29:01
Ensin siellä nähtiin mut ja sittemmin mä oon katellut sinne :D Ei oo nyt oikein ollut mitään mieles... Tulostin jo sen jeesuskuvan tallin seinään, jos vaikka ryhtyisin herännäiseksi. Kyllä se tästä.

Tuosta tinailusta on muuten ollut Makke's garagella (Tai Overdrivellä Makken toimesta) joku videopätkäkin, jotain kuvasarjaa tais olla kans.
Otsikko: Vs: Koritinan käyttö, paljon kuvia
Kirjoitti: Smuige - 16 Tammikuu 2010, 03:07:43
Tuosta pohjustusaineen puhdistamisesta tuli lisävinkkiä alan konkarilta, varsinkin tuollaisista kolosista mitä tuossa meikäläisen lokarissa on. Kuulemma ammoniakki ja pehmeä pensseli ovat parhaita pesuvehkeitä - ammoniakki samalla neutralisoi hapon.

Pitäisköhän tuo oma tinaushomma ottaa vielä kerran uusiksi, jäi vaivaamaan toi pohjusteen poisto - sitä varmasti jäi sinne lokarinsaumaan :-\...

Teitkös "tinaukset" uusiksi?

Ja enkös tuosta juotosaineen poistamisesta maininnutkin aikaisemmiassa viestissä (tästä ketjustahan se uudellen maininta olikin poistunut "jostain syystä"...  :P)
Otsikko: Vs: Koritinan käyttö, paljon kuvia
Kirjoitti: Hemuli - 16 Tammikuu 2010, 09:35:43
Annoin osia maata tallinlattialla melkein kuukauden muiden hommien viedessä ajan täysin, ei näyttänyt ainakaan siinä ajassa tulleen mitään rupea tinan pintaan. Kyllähän nää hommat tulee aina tehtyä vähän turhankin tarkasti mutta jäi vaan vaivaamaan kun vanhempi herrasmies tuon kommentin heitti - entä jos sittenkin sitä jäi sinne kolosiin? Olisi ollut vähän varmuuden maksimointia ruveta valuttelemaan tinoja pois ja tekemään koko hommaa uudelleen. Nyt on jo väri päällä ja odotellaan että maali kovettuu niin että se kestää lähettämisen Ohiosta Helsinkiin :).
Otsikko: Vs: Koritinan käyttö, paljon kuvia
Kirjoitti: Spöke - 16 Tammikuu 2010, 19:12:14
Oon levitellyt tinaa vuodesta -89 ja kertaakaan ei oo ollut ongelmia maalin irti paukkumisen kanssa. Eikä ole ammoniakkipesuja tehty ikinä. Tosi on, että jos pohjustetta jää tinauksen viereen käsittelemättömänä, on kappale hetkessä ruskea. Yleensä vaan nuo tinaukset saava sen verran TLC:tä ettei murheita tule.
Nuku hra H vaan yösi rauhassa  ;D
-M-
Otsikko: Vs: Koritinan käyttö, paljon kuvia
Kirjoitti: Jensen - 17 Tammikuu 2010, 19:28:03
Mulla on kans tinausta huomenna. Ankanpyrstöstä otin 5 sentin siipaleen pois ja hitsasin lokarin perän takaisin paikalle. Oli muuten Japsissa ohutta peltiä ja veikkaan että vain 0.6mm. Yksi vanha peltiseppä jutteli että pellin sinistymistä pitää välttää kun tinaa ja pitää hioa kaikki sininen pois ja että siniseen peltiin ei tina oikein tartu. Mie olen ruukannut jättää tinatut osat tauolle ja antanut ilman kosteuden ruostuttaa ne ja sitten rälläkkään teräsharja ja kiillottanut ruosteet pois ja  yleensä epoksi pohjamaali alle niin eipä ruoste enää kiusaa. Myös hiekkapuhallus olisi hyvä ja hyvin kitti tarttuis. Puhallus olis vuorenvarma. Kerran nuorena ollessani yritin juotosainetta tinnerillä poistaa mutta ei se muuta kuin levisi joka puolelle.. >:( Taisi pakkelin alle jäädä ruoste. Oli routimia..
Otsikko: Vs: Koritinan käyttö, paljon kuvia
Kirjoitti: KK - 10 Helmikuu 2011, 07:49:38
Thanks Hemuli kuvista ja vinkeistä!
Ekaa kertaa ikinä tinasin ja pienen harjoittelun jälkeen alkoi jopa onnistua! :)
Otsikko: Vs: Koritinan käyttö, paljon kuvia
Kirjoitti: Farang - 24 Helmikuu 2011, 09:54:44
Moro!
Itse joskus tinatöitä tehdessä totesin hyväksi yhdistelmäksi työstämiseen myös pyörän sisäkumin joka oli kostutettu pelkällä vedellä. Sai heti aika tasaista jälkeä aikaiseksi , eikä vaatinut suurempia hiomisia.
Terv Farang
Otsikko: Vs: Koritinan käyttö, paljon kuvia
Kirjoitti: mista - 08 Heinäkuu 2011, 14:15:45
Oliskos tää hyvä olla jonkinsorttisessa FAQ osiossa..?
Otsikko: Vs: Koritinan käyttö, paljon kuvia
Kirjoitti: Jensen - 30 Syyskuu 2011, 00:33:00
Jos koritinaa niin kannattaa maalata tinan päälle niin sanottu sulkumaali eli epoksi niin se estää ruosteen hapensaannin ja vaikka pohjustetta olis vähän jäänyt tai ruostetta niin hyvällä tuurilla kestää vaikkapa 10 vuotta ennen kuin kitin ruoste pukkaa halki tai voi olla että epoksin alta ruoste ei tule enää 100 vuoteen. ;)
      Epoksi on aika halpa mutta kannattaa antaa sen hautua vaikka 2 viikkoa ennen spaklausta tai lämmöllä kuivata kun muuten turpoaa pakkelit kun liuotin haihtuu. Tunti ja 70 astetta lämpöä tai 2 viikkoa kesäaikana tai 2 kuukautta kylmää tallia. 
     Jos tinaa niin softin voi vetää tinan päälle niin ei tarvi värisuoraa vetää. Maalarit sanoi ennen värisuoraksi lasikuitukittiä,standartia ,softia  ja sitten vielä fineä sen päälle. No onhan sitten vielä viideskin eli nitro kitti jota muuten ostin tänään. Se on viimeistelykitti pikku huokosiin. Toki kannattaa epoksiin tehdä tartunta vaikka esim epäkesko p 80 karkeudella tai vastaava mutta toki kevyesti että pohjuste ei mene puhki.
Otsikko: Vs: Koritinan käyttö, paljon kuvia
Kirjoitti: arto718 - 30 Syyskuu 2011, 20:16:21
Joo olen huomannut  jos tinaa huokoisen ,esim hitsaus sauman pälle nyky tinalla ,eli niin sanotulla koritinalla josta on lyijy otettu melko lailla pois ,niin möhii sauma ,kuin muru taikina muutaman vuoden päästä ylös pintaan.
Otsikko: Vs: Koritinan käyttö, paljon kuvia
Kirjoitti: jyrggä - 30 Syyskuu 2011, 22:17:43
Joo ei näitä uusia Eu-paskoja kannata ostaa. Joistain paikoista vielä saa beran vanhanajan koritinaa, se on hyvää tavaraa. Ruotsista ainakin kuulemma saa lyijyllistä edelleen.
Aika hinnoissa vaan täällä rupeaa olemaan kun nykyään maksaa jotain 11e tanko. Muistelen että kymmenen vuotta sitten makso jotain alle 5e/tanko ku otti kymmenen tankoo kerralla.
Otsikko: Vs: Koritinan käyttö, paljon kuvia
Kirjoitti: Hemuli - 01 Lokakuu 2011, 00:04:10
Beran tinan hinta moninkertaistui tuossa alkuvuonna.
Otsikko: Vs: Koritinan käyttö, paljon kuvia
Kirjoitti: Eigga - 03 Lokakuu 2011, 12:52:48
Kiitos hyvästä jutusta.
Onko tietoa, miten koritinaus käyttäytyy pinnalla, joka on puhdistettu soodapuhalluksella?
Soodapuhallushan on erittäin nopea ja edullinen tapa maalin poistoon, mutta puhallettu pinta jää emäksiseksi, jonka vuoksi se ei lähde puhdistettuna metallipintanakaan ruostumaan.
Otsikko: Vs: Koritinan käyttö, paljon kuvia
Kirjoitti: jyrggä - 04 Lokakuu 2011, 19:50:02
Ei oo tietoa miten käyttäytyy, mutta voithan sä pyyhkästä sen vaikka hiomakoneella "pellille". Sitten vaan huolellinen putsaus ja tinat kylkeen.
Otsikko: Vs: Koritinan käyttö, paljon kuvia
Kirjoitti: msp - 04 Lokakuu 2011, 21:39:07
Soodan jälkeen kunnon pesu lämpimällävedellä ja kuivaus vaikka lämmittämällä.
Otsikko: Vs: Koritinan käyttö, paljon kuvia
Kirjoitti: Jensen - 06 Helmikuu 2014, 00:36:14
http://www.voodoo-people.com/~daz/mull/wmv/mull@hugo14.wmv (http://www.voodoo-people.com/~daz/mull/wmv/mull@hugo14.wmv)

Koritinauksesta hyvä video.

Otsikko: Vs: Koritinan käyttö, paljon kuvia
Kirjoitti: ma^ko - 06 Helmikuu 2014, 01:36:49
Etikkapesu soodan jälkeen, saa olla varsin laihakin etikka ni toimii.
Otsikko: Vs: Koritinan käyttö, paljon kuvia
Kirjoitti: seppo - 06 Helmikuu 2014, 08:36:14
Tuo etikan käyttö soodapuhalluksen jälkeen on kyllä lemuamisen perusteella tarpeetonta. Juttelin yhden kemistin kanssa ja ihmetteli kovasti miksi etikkaa pitäisi käyttää. Siinä on kuulemma suoloja todella paljon ja kiihdyttää esim korroosiota. On tullut kokeiltua ja mustaa rautaa olevat osat ruostuu kyllä ihan pikavauhtia jos käyttää etikkaa, verrattuna johonkin muuhun pesuaineeseen. Itse en enää ikinä soodan jälkeen käytä etikkaa - jos jotain alkoholipohjaista pitää käyttää niin vaikka mieluummin vaikka laimennettua kossua.

Mistä tämä etikan käyttö pesuaineena on oikein tullut?
Otsikko: Vs: Koritinan käyttö, paljon kuvia
Kirjoitti: ma^ko - 06 Helmikuu 2014, 10:02:32
Mistä tämä etikan käyttö pesuaineena on oikein tullut?

Venepuolelta, veneiden pohjia putsaillaa soodapuhalluksella ja sen jälkeen pohja on siisti mut siinä ei pysy edes epoxi-primeri kiinni. Laimennetulla etikalla pesun jälkeen pysyy. Tottakai musta rauta ruostuu jos siin ei ole mitään suojana. Pelkkä huolellinenkaan vesipesi tai peruspesuainepesu ei auta, voi toki pestä esmes oksaalihapolla tms jos ei etikkaa halua käyttää.
Otsikko: Vs: Koritinan käyttö, paljon kuvia
Kirjoitti: Jake - 07 Syyskuu 2020, 12:56:25
Joo ei näitä uusia Eu-paskoja kannata ostaa. Joistain paikoista vielä saa beran vanhanajan koritinaa, se on hyvää tavaraa. Ruotsista ainakin kuulemma saa lyijyllistä edelleen.
Aika hinnoissa vaan täällä rupeaa olemaan kun nykyään maksaa jotain 11e tanko. Muistelen että kymmenen vuotta sitten makso jotain alle 5e/tanko ku otti kymmenen tankoo kerralla.

Heh. Hain juuri kaksi 360g tankoa Beraa: 21.60€/kpl. Niin ne ajat muuttuu..

-Jake-
Otsikko: Vs: Koritinan käyttö, paljon kuvia
Kirjoitti: Jensen - 07 Syyskuu 2020, 13:04:28
Stirwelliltä olisit saanut halvemmalla.  https://www.nettimaalikauppa.fi/epages/stirwell.sf/fi_FI/?ObjectID=1266486
Otsikko: Vs: Koritinan käyttö, paljon kuvia
Kirjoitti: Ropsoni88 - 28 Syyskuu 2020, 15:11:32
mää opettelin kans tuon koritinahomman, en enää ikinä käytä mitään muuta kuin tinaa. sen viilaa ja siihen kitit sun muut hörsteet päälle. tigiä ei oo niin  joutu normihitsillä hitsaan. bensaletkun paikan vaihoin tankin alimpaan kohtaan.hitsaus ja tinat päälle ja vuoli muotoonsa ni ompa pitäny bensat siltä osin tankissa. peittää hyvin huokoset tuo tina
Otsikko: Vs: Koritinan käyttö, paljon kuvia
Kirjoitti: Jake - 05 Lokakuu 2020, 19:13:54
Stirwelliltä olisit saanut halvemmalla.  https://www.nettimaalikauppa.fi/epages/stirwell.sf/fi_FI/?ObjectID=1266486

Hain lisää ja hinta oli 16€/kanki. Joko muistin ekan erän väärin tai toinen myyjä erehtyi/antoi alea. Ei kannata lähteä tilailemaan, kun oman kylän kaupasta saa työmatkan varrelta.
Otsikko: Vs: Koritinan käyttö, paljon kuvia
Kirjoitti: Mr Smith - 12 Lokakuu 2020, 22:59:45
https://youtu.be/VR-hjgXsbe8

https://www.ikh.fi/fi/koritinan-korvaaja-175ml-2-k-teroson-ep-5010-tr-hk5010?gclid=CjwKCAjw_Y_8BRBiEiwA5MCBJiMdfgYBActdCEkktpA2LYl-PEqlaMeecxhGw_re2gwbtaEsyUcGixoCRYcQAvD_BwE

Onkos joku tutustunut tuollaiseen koritinan korvaajaan?
Otsikko: Vs: Koritinan käyttö, paljon kuvia
Kirjoitti: Nosturi - 13 Lokakuu 2020, 00:03:33
Toi koritinan korvaaja kiinnostais kovasti, mutta yllättäen valmistajan sivuilta tai tuoteselostuksesta ei löydy mitään tietoa liuottimien kestosta, joten ilman parempaa tietoa tota ei uskaltais esim. bensatankkiin lähteä kokeilemaan. Mitenköhän toi ylipäätään eroaa kitistä?
Otsikko: Vs: Koritinan käyttö, paljon kuvia
Kirjoitti: Mr Smith - 13 Lokakuu 2020, 22:37:53
olisi kanssa kovin kiinnostanut tuo bensiinin/liuoittimen kesto ja en löytänyt asiasta kannsa minkäänlaista mainintaa,
maalari kaveri sanoi että tina ei kestäisi nykybensoja,,uskalsin olla eri mieltä, on tästä nyt joku 5-7v aikaa kun viimeksi tankkia tinattiin ja kyllä siellä on bensat pysyneet sisällä ja maalit pinnassa.
Otsikko: Vs: Koritinan käyttö, paljon kuvia
Kirjoitti: Jensen - 13 Lokakuu 2020, 22:56:58
Tina kyllä kestää pensaa. Tuosta korvaavasta ei ole kokemusta mutta epäilen. Mie olen paikkallut epoksiliimalla mutta ei kestä pitemmän päälle sekään.