Kansalaiset - metwurst.
Vuoden 2016 kynnyksellä ilmoitan täten, että kohta niitä saa Suomessakin kilpiin, nimittäin omavalmistemoottoripyöriä. Valtioneuvosto on tänään 30. joulukuuta armon vuonna 2015 klo 13.45 pidetyssä istunnossaan hyväksynyt muutoksen asetukseen ajoneuvojen rakenteesta ja varusteista. Asetukseen lisätyt uudet säännöt löytyvät täältä:
http://valtioneuvosto.fi/delegate/file/9417 (http://valtioneuvosto.fi/delegate/file/9417)
Uusia sääntöjä sovelletaan L3e-, L4e- ja L5e-luokkien ajoneuvoihin, kansankielellä piikkistä suurempiin kaksipyöräisiin ja sivuvaunulla varustettuihin motskareihin sekä trikeihin. Asetustasolla säädetään pakokaasupäästöistä ja metelistä.
Hiukan kryptisesti muotoiltu uusi pakokaasupäästöjä koskeva sääntö tarkoittaa, että päästövaatimus on sama kuin sellaisilla sarjavalmisteisilla pyörillä, joissa ei vielä vaadittu katalysaattoria. Meluvaatimus yli 175 cc pyörillä puolestaan on 103 dB(A) paikallaan mitattuna, mikä on sama arvo kuin 1991 tai uudempien muutoskatsastuksessa. Käytännössä tämä merkitsee, että kohtuullisella vaivannäöllä näistä vaatimuksista selviää kunnialla läpi.
Omavalmisterakennukselle on myös sekä määrällinen että laadullinen rajoitus.
Määrällinen rajoitus on 150 kpl vuodessa. Valmistenumerot antaa TraFi sitä mukaa, kun niitä haetaan. Miksi näin? No etupäässä viranomaisen mielenrauhan ylläpitämiseksi: vaikka homma menisi aivan spedeilyksi, niin omavalmisteita ei tule enempää kuin se 150 kpl vuodessa. Haittaakse? Tuskin. Ruåtsalaiset, joilla tästä on 35 vuotta meitä pitempi kokemus, leimaavat öpaut 80 kpl egen tillverkning-motskareita vuodessa. Tästä päättelisin, että 150 kpl piisaa kyllä meidän tarpeisiimme.
Laadullinen rajoitus kuuluu seuraavasti:
LainaaYksilöllisesti valmistettu L3e-, L4e- ja L5e-luokan ajoneuvo, jonka osista osa on yksilöllisesti valmistettuja tai sarjavalmisteisista osista merkittävässä määrin muutettuja ja jonka osista enintään 50 prosenttia on peräisin samasta sarjavalmisteisesta ajoneuvomallista...
Lopusta alkuun päin esittäen tämä merkitsee ensinnäkin nykyisen prossasääntelyn kolikon kääntöpuolta: lähtökohtaisesti vaihtamalla vähintään puolet minkä tahansa sarjavalmisteen osista toisiin identiteetti katoaa ja syntyy omavalmiste. Jotta sarjavalmistuksen vaatimuksia ei pääsisi kiertämään sillä, että ostaa kaksi uutta samanlaista prätkää ja vaihtaa niiden osista puolet keskenään ristiin, päätettiin vaatia myös, että ainakin osa osista on yksilöllisesti valmistettuja tai sarjavalmisteosista merkittävässä määrin muokattuja. Runko, peltiosat jne. Toisin sanoen omavalmisteprätkässä pitää näkyä käsityö - eli se asia, jota tällä koko jutskalla haluttiinkin tukea.
Vaikka tämä asetus tulee voimaan perjantaina, niin ihan vielä ei olla kaikilta osin maalissa. Loput asiat, kuten valaisin-, taustapeili- sun muut vaatimukset säädetään TraFi:n määräyksellä. Siinä säädetään myös tuolle pakokaasupäästövaatimukselle osoittamistapa, jonka on tarkoitus olla mittaus konttorilla, häkäraja-arvo 4,5 %.
Uudeksi TraFi:n määräykseksi on skrivailtu MMAF:n leirissä jo esitys, mutta sitä päästään TraFi:n kanssa joogaamaan yksityiskohtaisesti vasta ensi vuoden puolella. Mitään mullistavia juttuja siinä ei enää kuitenkaan tule, jotain pieniä kevennyksiä sinnetänne. Periaatetasolla asiasta on jo pari vuotta TraFi:n kanssa keskusteltu, eikä vastalauseita ole toistaiseksi kuulunut.
Lopputuloksena vaatimustaso omavalmisteilla tulee olemaan suurin piirtein sama kuin 1991-2003 käyttöönotetuilla sarjavalmisteilla. Sillä ei välttämättä periodcorrect oldskoolchopperia tehdä (ainakaan laillisesti, koska vilkut, nopeusmittari ja paistinpannun kokoiset peilit). Mutta samalla viivalla ollaan kuitenkin ruåtsalaisten kanssa.
Koska elämme Suomistoliitossa, on TraFi:n määräyksen lisäksi vielä yksi toinenkin risti kannettavana. Nimittäin valtion rakentelupalkinto. Omavalmisteen verotus on aika hämärän peitossa oleva asia. Alustavissa keskusteluissa eduskunnan valtiovarainvaliokunnan, valtiovarainministeriön ja veroviranomaisen kanssa on oltu sinänsä yksimielisiä siitä, että veron ei tarvitse olla erityisen suuri. Mutta kuinka paljon se sitten on? Sitä pääsemme selvittämään ensi vuoden puolella. Suhtaudun kuitenkin luottavaisesti siihen, että tämäkin asia ratkeaa jotenkin kohtuullisella tavalla. Tahtotila kuitenkin kaikkialla tuntuu olevan, että nyt nämä sallitaan, eikä verottajallakaan ole intressiä tappaa hyvää harrastusta.
Tämän asian kanssa painiskelu on kestänyt aika monta vuotta. Erilaisia kafkamaisen huvittavia byrokratian kiemuroita on riittänyt siinä määrin, että mikään ei ole edennyt suunnitelmien mukaan, ja olen itsekin pudonnut kärryiltä monta kertaa. Jopa virkamiehet itsekin ovat puistelleet päitään byrokratian ihmeellisyyksille. Ehkäpä laadin joskus muistelmat, joissa kuvaan prosessin yksityiskohtaisesti - sanellen, samalla kun istun päissäni paskahuusissa.
Joka tapauksessa jonkinlaista valoa tunnelin päässä näkyy nyt: tuo yllä linkattu asetus on faktaa, ei fiktiota. Tästä on vissiin hyvä jatkaa eteenpäin.
KIITOS ja kumarrus! Hra Morgan olkoon Teidän Sielunne kanssa. Ompa tekemistä tuleville vuosille.
-Spöke
Kyllä tässä on taas lakin nostamisen paikka. Ison kiitoksen osoitan täältäkin suunnasta kaikille tämän asian eteen punnertajille. Loistavuutta !
Suuret kiitokset täältäkin. Upeaa työtä ja paneutumista asiaan ja hieno saavutus. Hattu lähtee päästä myös täällä. Upeaa!
Jaahans totta tulossa mitä on odotettukin... Kiitos T-luulle ja kumppaneille, kovasta ja mutkaisesta savotasta.
Byrokratian luvatussa kekkoslovakiassa.. ;D
Jotenki mulla oli noita värkätessä mielessä Lievestuore - Haapavesi - Kärsimysmäki akseli... ;D
KIITOS!
Täytyykö uuden ohjeen mukainen omavalmiste käyttää jarrutestissä sen ollessa jäykkäperä ja/tai pitkäkeula ?
Upeeta, todella upeeta.
Huikeeta! Valtavan iso kiitos! May the Laws be with you.
Mahtavaa! Iso kumarrus!
Hieno homma ! Arvostan !
Eiku Tuusulanjärvestä naaraamaan sinne heitettyjä aihoita....
KIITOS!!!!!!!
Ei voi muuta sanoa, kuin hattua nostaa ;D
Arvostan!
Epätodellista!!
Suuri kiitos ponnisteluista!
Verotuksen lisäksi herää myös kysymys laitteiden vakuutuksista?
Hienoa työtä ja kiitos kaikkien näitä rakentavien puolesta, vaikken itse varmaan koskaan moista tule väsäämäänkään. Mutta voi sitä olla iloinen muidenkin puolesta! 8)
Lainaus käyttäjältä: hapi - 31 joulukuu 15, 11:22:35
Täytyykö uuden ohjeen mukainen omavalmiste käyttää jarrutestissä sen ollessa jäykkäperä ja/tai pitkäkeula ?
Siitä tullaan säätämään siinä tulevassa TraFi:n määräyksessä. Sanoisin 99 % todennäköisyydellä, että kyllä täytyy. Vaatimus jarruista ja ohjattavuudesta täytyy jotenkin osoittaa, eikä katsastuskonttorin setä sitä pysty tekemään.
Vakuutus on kanssa vähän mysteeri vielä. Ei tämä tekeminen tähän loppunut.
Tässähän pitää aloittaa suunnittelemaan Spökelhead Livingstone Chopperia!
Uudet vuodet jokkaiselle!
-Spöke
Lakki nousee päästä täälläkin ja kumarrus syvään. Hienoa, että jaksetaan punnertaa tällaisten asioiden eteen. Työmäärä on ollut varmasti valtava (ja varmaan tulee vielä olemaan) ja tuskin tällainen normaali pulliainen osaa sitä edes käsittää. Varmasti myös asioiden oikeanlainen eteenpäin vienti ja hyvien kontaktien luominen on suuressa osassa.
Tässähän on täysin epätodellinen tunne.
LainaaVerotuksen lisäksi herää myös kysymys laitteiden vakuutuksista?
Toivotaan että If jatkaa samaa linjaa ja lukee tilastoista kuinka paljon korvauksia on maksettu ko. merkille ja sen mukaan lasketaan hinta vakuutukselle :D
BTW:
MMAF voisi ruveta myymään aiheeseen liittyviä kiitos-paitoja ja ohjata sieltä varoja T-bone:lle kiitoksena hyvästä työstä :D
tätä päivää on odotettu konnunsuolla jo vuosia... kiitokset heille, jotka tämän mahdollistivat...
alitajuntani on saanut tästä kyllä etiäisen ja ikuisuusprojektini ovat lähteneet valmistumaan tämän vuoden aikana ja ruotsalaisvalmisteisen keulankin ostin tällä viikolla... tosin ei chopperimittaista, mutta minulle riittävän...
Suuresti ponnisteluistanne kiittäen..
Kiitos
Asiaan vaikuttaneille !
:)
Kiitos. Valo tunnelin päässä on näkyvissä, josko sitä sais 10 vuoden odotuksen jälkeen Evo chopperin kilpiin ;D
Onko tämän myötä jatkossa myös mahdollista rekisteröidä Suomeen muualla tehdyt omavalmisteet? Esim just Ruotsalaiset?
Lainaus käyttäjältä: SanttuS - 01 tammikuu 16, 13:05:27
Onko tämän myötä jatkossa myös mahdollista rekisteröidä Suomeen muualla tehdyt omavalmisteet? Esim just Ruotsalaiset?
Mikä tuon kieltäis? Jos pyörän saa tehä tyhjästä nii lähtökohalla ei pitäs olla merkitystä.
Lainaus käyttäjältä: SanttuS - 01 tammikuu 16, 13:05:27
Onko tämän myötä jatkossa myös mahdollista rekisteröidä Suomeen muualla tehdyt omavalmisteet? Esim just Ruotsalaiset?
Onhan näitä jo nytkin saanut rekisteröityä, useitahan on kilvissä.
Hieno homma!
Entä mites vaikuuttaako tämä mitenkään tähän vintage puoleen? Eli onko noihin häkäarvoihin mitenkään mahdollista päästä näillä vanhemmilla moottoreilla (knuckle, pannu, lätyskät)?
Se voi olla jo liikaa toivottu..., vai kuinka?
Moottorietanolilla eli bensa-aseman pumpusta saatavalla RE85-liemellä (St1) tai E85 (ABC).
Jos tietoisesti rakentaa etanolille koneen niin puristussuhdetta voi/pitää nostaa että polttoainetalous olisi kunnossa. Itsellä aiheesta jo muutaman vuoden kokemus.
Etanolia kuluu kolmanneksen enenemmän mutta toisaalta siitä voi likistää enemmän tehoa kuin bensasta. Kesälaadun RE85 sisältää vain 15% moottoribensiiniä ja loput etanolia ettei rantojen miehet käytä tarpeeseen ja kylmäkäynnistys onnistuu. Etanoli kun on huonoa höyrystymään.
CO-arvot pakokaasussa ovat alhaiset.
Vähän aiheesta poiketaan, mutta käsittääkseni toi 85 tarkoittaa, että liemi sisältää enintään 85% etanolia.Suhde vaihtelee vuodenajan ja bensiinin / etanolin markkinahinnan mukaan. Tämä tekee kyseisestä polttoaineesta vähän ongelmallisen kaasutinkoneessa joka ei tietysti suuttimia vaihtamatta mukaudu eri seossuhteisiin, koska etanolia täytyy koneeseen työntää suhteessa enempi kuin bensaa.
Ei mullakaan on kaasutinkokemusta aiheesta kuin kuulopuheelta että on onnistunut sekin.
Omaan kikastukseeni laitoin suosista ruiskun ja lambda-takaisinkytkennän eli seos on kohdallaan automaattisesti oli polttoaine mitä sorttia tahansa.
Pakokaasupäästötestissä lisätty etanoli bensiinin seassa antaa puhtaamman tuloksen mutta jokin taho voi tuomita se huijaukseksi.
Etanolipohjaiset tuotteet voidaan edelleen jättää rallijuomaksi niin halutessamme myös omavalmisteiden osalta.
Olisi mahdoton ajatus, että googlaamalla yksinkertaisia hakusanoja käyttäen saisi Euro 1- päästönormin raja-arvot kännykän ruudulle virallisten tahojen puolesta. Onneksi löytyi edellisten lakien ajalta T-Bonen aukikirjoittamaa tekstiä MMAF:n forumilta.
Jokatapauksessa nuo kyseessä olevat päästörajat ovat sellaiset, että niistä ovat selvinneet aikoinaan takatuuppariskodat, nappisilmäladat sekä talbotit. Eli terveelle nelitahtimoottorille niiden alitus ei tule olemaan ongelma.
Hei
Olikos kellään tiedossa miten toi verotus menee nykyisin uusissa pyörissä.
Siis paljonko autoveroa on uuden pyörän hinnassa ;D.
Siis uudesta omavalmisteestahan joutuu tuon veron maksamaan.
Oma vanha tietoni olis että veroa olisi yli 750cc pyörässä 24,4% liekkö tämä
vielä voimassa oleva määrä ???
-AnA-
Lainaus käyttäjältä: ma^ko - 01 tammikuu 16, 20:02:28
Lainaus käyttäjältä: SanttuS - 01 tammikuu 16, 13:05:27
Onko tämän myötä jatkossa myös mahdollista rekisteröidä Suomeen muualla tehdyt omavalmisteet? Esim just Ruotsalaiset?
Onhan näitä jo nytkin saanut rekisteröityä, useitahan on kilvissä.
On, muttei kovin uusia, koska sitä päästölappua ei ole saanut mistään.
Teoriassa omavalmisteiden uusia vaatimuksia pitäisi soveltaa myös ulkomailta tuotuihin omavalmistepyöriin, jotka täyttävät omavalmisteen määritelmän (käsityötä). Miten tämä käytännössä tapahtuu, se jää nähtäväksi. Määritelmän kanssa voi tulla näyttövaikeuksia, jos rakentajasta ei ole haisuakaan. Toisaalta, määritelmä on tarkoituksella hiukan avoimesti muotoiltu, käytäntö tulee näyttämään, miten sitä tulkitaan.
Pakokaasupäästöarvoista pääsee läpi vanhemmallakin raudalla edellyttäen, että rauta on kunnossa ja säädöissään. Liian rikkaalla ei saa olla.
Kokkonen yhtyy kiittäjien kuoroon ja kumartaa syvästi Tuusulan ja kumppaneiden suuntaan.
Vielä tarkentava kysymys: kuuluvatko 125cc mp:t asetuksen piiriin?
Nimim: nuoriso kyselee jo....
"Uusia sääntöjä sovelletaan L3e-, L4e- ja L5e-luokkien ajoneuvoihin, kansankielellä piikkistä suurempiin kaksipyöräisiin ja sivuvaunulla varustettuihin motskareihin sekä trikeihin. Asetustasolla säädetään pakokaasupäästöistä ja metelistä."
Lainaus käyttäjältä: Kokkonen - 04 tammikuu 16, 11:33:26
Vielä tarkentava kysymys: kuuluvatko 125cc mp:t asetuksen piiriin?
"Uusia sääntöjä sovelletaan L3e-, L4e- ja L5e-luokkien ajoneuvoihin, kansankielellä piikkistä suurempiin kaksipyöräisiin ja sivuvaunulla varustettuihin motskareihin sekä trikeihin. Asetustasolla säädetään pakokaasupäästöistä ja metelistä."
Juu, kuuluvat. L3e sisältää piikkiset. Mopot (L1e ja L2e) eivät toistaiseksi kuulu.
Mun moga tossa aloitusviestissä.
May the Arsch be with you
Kiitos myös täältä "alihankkijaosastolta", lamppu tullee palamaan verstaalla pitkään tulevaisuudessakin.. :D
Lainaus käyttäjältä: Tuusulan T-Bone - 04 tammikuu 16, 08:51:55
Lainaus käyttäjältä: ma^ko - 01 tammikuu 16, 20:02:28
Lainaus käyttäjältä: SanttuS - 01 tammikuu 16, 13:05:27
Onko tämän myötä jatkossa myös mahdollista rekisteröidä Suomeen muualla tehdyt omavalmisteet? Esim just Ruotsalaiset?
Onhan näitä jo nytkin saanut rekisteröityä, useitahan on kilvissä.
On, muttei kovin uusia, koska sitä päästölappua ei ole saanut mistään.
Teoriassa omavalmisteiden uusia vaatimuksia pitäisi soveltaa myös ulkomailta tuotuihin omavalmistepyöriin, jotka täyttävät omavalmisteen määritelmän (käsityötä). Miten tämä käytännössä tapahtuu, se jää nähtäväksi. Määritelmän kanssa voi tulla näyttövaikeuksia, jos rakentajasta ei ole haisuakaan. Toisaalta, määritelmä on tarkoituksella hiukan avoimesti muotoiltu, käytäntö tulee näyttämään, miten sitä tulkitaan.
Pakokaasupäästöarvoista pääsee läpi vanhemmallakin raudalla edellyttäen, että rauta on kunnossa ja säädöissään. Liian rikkaalla ei saa olla.
Niin, tämä kyllä kiinnostaa. Eli että miten noita ulkomailla tehtyjä omavalmisteita käsitellään tulevaisuudessa.
Toki niitä itellä on jo 3 kilvissä ettei sikäli mitään paniikkikohtausta tule mutta kun aihioita tuolta isomman, ja pienemmän meren takaa koko ajan pistää silmään.
Suurkiitokset täältäkin massiivisesta taistelusta, jokohan nyt sen sokeriruokovirvokkeen sais laahattua sinne asti....
Niijuu, ja tuossa etanolissa on 15-30% bensaa, tilanteesta ja erästä riippuen. Muutenkin on aika suuret toleranssit tossa sopassa. Erittäin hankalaa ollut sen käyttö mm. kilpalaitteissa.
Säätöjen kanssa siis aikamoista pelaamista kun joka kerta kun käyt jakajalla niin ei tiedä mitä letkusta tulee.
http://www.st1.fi/files/12697/RE85_tuotetieto_joulu2014.pdf (http://www.st1.fi/files/12697/RE85_tuotetieto_joulu2014.pdf)
Lainaus käyttäjältä: Natking - 21 tammikuu 16, 09:40:58
Säätöjen kanssa siis aikamoista pelaamista kun joka kerta kun käyt jakajalla niin ei tiedä mitä letkusta tulee.
Sitä varten pakoputkessa on lämmitettävä lambda-anturi jolla on moottorinohjauksen kanssa suljettu kierto. Säätö tapahtuu siis annettujen parametrien mukaan pakoaasun jäännöshappitiedon mukaan niin että seossuhde on kohdallaan riippumatta sisältövaihteluista.
Kaasutinmoottorissa ei tietenkään edellämainittu päde.
TraFi:sta pyysivät välittämään sellaista tietoa, että älkää sännätkö omavalmisteiden tai valmistenumeropyyntöjen kanssa konttoreille ihan vielä. TraFi tarvitsee hiukan aikaa raapia prosessinsa ja sen uuden määräyksensä kuntoon.
Mielestäni kohtuullinen pyyntö. Ei oo ihan ajokelitkään vielä.
Kiitos T-bone et co.
T-bonehan on tuossa viimeisimmässä Tekniikka ja Taloudessa melkein kolmossivun tyttönä eli vikalla aukeamalla ja kertoo tätä ilosanomaa,,,
Se otti tuo TraFi ja ilmoitti ryhtyvänsä jakamaan omavalmisteille valmistenumeroita hakemuksesta. TraFi:n opastus aiheesta täällä:
http://www.trafi.fi/tieliikenne/katsastukset/yksilollisesti_valmistettu_l-luokan_ajoneuvo (http://www.trafi.fi/tieliikenne/katsastukset/yksilollisesti_valmistettu_l-luokan_ajoneuvo)
Hyvä, että asiat edistyvät, eikä jäädä tuleen makaamaan. Joitakin kysymyksiä tuo kumminkin varmaan tulee herättämään. Yhteen kysymykseen koetan vastata seuraavassa.
Hakemuslomakkeeseen sisältyy osaluettelo, joka pitää täyttää. Sen avulla TraFi alustavasti tutkii, että:
1. osista vähemmän kuin 50 prosenttia on peräisin samasta sarjavalmisteisesta motskarimallista, ja että
2. ainakin osa osista on kokonaan itse tehtyjä tai merkittävästi tehdasosista modattuja.
Kohta 1. on selkeää kauraa, mutta kohtaan 2. sisältyy tulkinnanvaraa. Hakijan pitää tässä itse ottaa kantaa siihen, mikä on merkittävästi tehdasosasta muutettua.
Kukaan ei tässä kohtaa vielä varmuudella tiedä, mikä täyttää vaatimuksen merkittävästi muutetusta osasta, sehän riippuu tietenkin myös siitä, mistä osasta on kyse. Arvelen, että jos TraFi:lla on jostain yksityiskohdasta kysyttävää, pyytävät sitten hakijalta lisätietoja tarpeen mukaan.
Aika näyttää, miksikä tämä tästä muotoutuu. Tässä kohtaa on tärkeää muistaa myös, että TraFi:n myöntämä valmistenumero ei automaagisesti merkitse, että omavalmisteen määritelmä myös todellisuudessa täyttyy - sen päätöksen tekee katsastaja siinä vaiheessa kun kapistuksen kanssa ollaan konttorilla syynissä. Tämä on vasta jonkinlainen alkusyynäys, että kannattaako edes yrittää. Mutta varmaan ihan hyvä näin, samallahan TraFi katsoo sen perään, ettei joku yksi taho valtaa kaikkia sataaviittäkymmentä numeroa hetimiten.
Huomenna pitäis mennä tulliin keskustelemaan valtion rakentelupalkinnon suuruudesta.
Lainaavaltion rakentelupalkinnon suuruudesta.
Lienee kynnyskysymys eläkeläisen tuloilla että alkaako ikinä ollenkaan mitään.
Tänään käytiin Sakarin kanssa tapaamassa kunnollisia tullimiehiä ja jouduttiin koppiin. Valmista ei vielä tullut, mutta seuraavassa joitakin yleisen tason ajatuksia. Eivät vielä ehkä lopullisia, mutta suuntaa antavia.
Valtion rakentelupalkinnon myöntämisen pääperiaatteet
Periaatteiltaan valtion rakentelupalkinto tullaan myöntämään, kuten jo kymmenkunta vuotta sitten linjattiin sen aikaisessa autoveron arviointilautakunnassa. Tulli valitsee "lähinnä vastaavan" sarjavalmisteen vertailuajoneuvoksi ja tekee sen verotusarvosta teknisen vähennyksen.
Vertailuajoneuvo
Vertailuajoneuvon valintaa on ehkä helpointa avata H-D-pohjaisen esimerkin kautta. Jos laite on jäykkäperä tai stereoperä, eikä se sisällä mitään sinänsä arvokkaampaa varustelua tai muutakaan arvoa erityisesti nostavaa juttua, vertailupyörä on Dyna. Jos laite on softail-persieellä varustettu, vertailupyöräkin on softail. Big twin on big twin, porsterit ovat porstereita.
Muiden tekniikoiden kanssa vertailupyörän valintaan vaikuttavat esimerkiksi käytetyn koneen merkki ja kuutiotilavuus ym. Varmaan hankalimpia tapauksia tulevat olemaan sellaiset laitteet, joissa tekniikka on jotain erittäin eksoottista. Niinsanotusti normitapauksissa tämä on aika selvää kauraa.
Tekninen vähennys
Arviointilautakunnassa aikanaan sovittiin, että tekninen vähennys on 25 prosenttia. Lähtökohtaisesti se on edelleen se. Mutta vuosien varrella on ollut tapauksia, joissa tulli on oma-aloitteisesti tehnyt tätä suuremmankin vähennyksen. Tuusulassa verolle pantiin pari vuotta sitten omavalmistepaperit saanut shovelhead-tekniikkaan perustuva vekotin, jota verrattiin lähtökohtaisesti uuteen halvimpaan Dynaan. Koska rakkineen kaikki osat olivat kuitenkin enemmän tai vähemmän käytettyjä, tehtiin ylimääräinen tekninen vähennys 20 prosenttia.
Tullimiesten mukaan teknisellä vähennyksellä huomioidaan myös rakennelman "laatukysymyksiä". Tämä tarkoittaa suurinpiirtein sitä, että kötöstys => suurempi tekninen vähennys, ja huippuhieno laatu => pienempi tekninen vähennys, kuitenkin aina vähintään se 25 %.
Harmi sinänsä, että laadukkaasta rakentamisesta joutuu maksamaan enemmän veroa. Nykyisellä lainsäädännöllä tästä ei kuitenkaan oikein pääse yli eikä ali, koska verotusarvo on lähtökohtaisesti pyörän käypä arvo markkinoilla. Hieno vehje nyt vaan maksaa enemmän kuin huono vehje.
Muita kysymyksiä
Meitä huolestutti muun ohella se, miten arvo määritellään, jos esimerkiksi omavalmisteen tekniikka on jotain vanhaa romua, vaikkapa 1970-luvun shovelin kattila ja aski. Tullimiesten mielestä ei ole hyvä idea lähteä hakemaan käytettyä vertailupyörää. Samansuuntaiseen lopputulokseen päästään kuitenkin sitä kautta, että tekninen vähennys voisi olla enemmän kuin 25 prosenttia. Ehkä jopa 50 prosenttia. Tullimies jäikin pohtimaan, voisiko tästä laatia jotain ohjeistusta, jossa määritellään, millaisilla kriteereillä vähennystä voidaan kasvattaa ja lupasi huhtikuun loppuun mennessä lähestyä meitä jonkinlaisella kirjallisella esityksellä aiheesta.
Esimerkkien kautta kun asiaa tullimiehille avattiin, niin ongelmakohdat alkoivat valjeta. Oltiin periaatteessa samaa mieltä siitä, että teknisen vähennyksen kautta pitää päästä tilanteeseen, jossa verotusarvo ei missään olosuhteissa ole suurempi kuin rakkineen todellinen käypä arvo.
Suositeltu prosedyyri menee niin, että ensin konttorille, jossa katsastus. Tämä siksi, että ollakseen ylipäätään verotuskelpoinen pyörän pitää olla myös liikennekelpoinen. Katsastuksen jälkeen sitten veroilmoituksen liitteeksi katsastustodistus, osaluettelo ja kattava setti kelvollisia valokuvia laitteesta. Hämeenlinnan tullimiehet arvioivat näillä perustein, että mihin verrataan ja paljonko vähennystä tehdään.
Paljonko se sitten maksaa?
Kaikenkattavaa vastausta tähän ei oikein voi antaa. Tehtiin kyllä selväksi, että jos rakentelupalkinto on kovin suuri, niin niitä ei sitten tarvitse juuri kellekään jakaa. Tämäkin ymmärrettiin. Kysymys on nyt siitä, mihin tullimies katsoo toimivaltansa riittävän nykyisellä lainsäädännöllä. Ylläolevan perusteella voisi kuitenkin heittää yksinkertaisen esimerkin.
Tehdään uusista osista big twin tekniikkaan perustuva jäykkäperäinen laite, laadultaan asiallinen, eikä mitään ylimääräistä arvoa nostavaa. Vertailupyörä on halvin Dyna ja tekninen vähennys 25 prosenttia. Dynan verotusarvo on 19.110,00 â,¬. Tästä vähennetään 25 %, tulee 14.332,15 â,¬. Veroprosentti big twinin kokoluokassa on 24,4 %, ja veron määrä siten 3.497,13 â,¬.
Tämä on siis tällainen hatusta vedetty esimerkki, enkä takaa mitenkään, että näin tämä tulee menemään. Suuruusluokan tämä kuitenkin osoittaa.
Onhan tuo peijakkaasti rahaa, mutta ehkä siitä kaurapuurodieetillä jotenkin selviää. Huonomminkin voisi olla - olletikin kun ottaa huomioon, että tuo 14 donaa on hyvälaatuisesta uudesta pyörästä vähän alakanttiin oleva arvostus. Ja toisaalta, jos tekee jonkun halvemman tekniikan ympärille rutkunsa, niin vertailuajoneuvokin on halvempi.
Parasta tietenkin olisi, kun ei tarttis maksaa veroa ollenkaan. Se edellyttäisi kuitenkin lainmuutosta, joka taitaa olla vain harhaista toiveajattelua. On tuo verolakien säätäminen sen verran tunnepitoista hommaa.
Toihan oli ihan ok. Verovapaus tarkottais että paperillisten pyörien arvo putoais nopeemmin ja niin edelleen, eikä kaikki omavalmisteet oo uusilla moottoreilla. Peukutan edelleen.
Ei tuo suuruusluokka kuulosta ollenkaan pahalta. Hyvän pyörän tekemiseen palaa moninkertaisesti tuo määrä. Suurinpiirtein kaikki ;D
-Spöke
On tuo kuitenkin sen verran suuri tuo veron osuus, että halvasta kilvissä olevasta Shovelista tekee pyörän jotakuinkin samaan hintaan kuin omavalmisteesta. Siis tekniikka ja kasa irtoosia maksaa jonkun tonnin ja siihen päälle arvioitu 3500 euroa on halvan kilvissä olevan Shovelin hinta. Rakentelun halpuutuskampanjalta tämä ei oikein vaikuta. Hyvää tässä on se, että ei tarvitse tuijottaa prosentteja.
Onhan tämä kuitenkin iso asia meille chopperinrakentajafriikeille. Suurkiitos T-bonelle ja kaikille mukana olleille. :)
Tullimies lähestyi ystävällisesti minua sähköpostitse. Mitään jymy-uutisia ei ollut tarjolla, mutta vahvistus tuolle yllä kerrotulle menettelylle sieltä saatiin. Siis näin:
LainaaPeruskaava menee edelleen jo aiemmin linjatun mukaisesti: vastaavan tehdasvalmisteisen arvo -25%. Mutta ajoneuvon teknistä laatua pyritään huomioidaan kokonaisarvioinnissa tarkemmin. Eli -25% koskee ajoneuvoa, joka on valmistettu pääosin (yli 50%) uusista osista nykyaikaisella tekniikalla.
Mikäli ajoneuvo on valmistettu uusista osista vanhalla (veteraani-ikäisellä yli 25 vuotta) tekniikalla tai pääosin käytetyistä osista tai ajoneuvon tekninen laatu on heikko voidaan alennusta lisätä kokonaisarviota käyttäen, jolloin saadaan ajoneuvon verotusarvo paremmin vastaamaan ajoneuvon todellista markkina-arvoa.
Tarkoitus on, että jokainen tapaus tutkitaan melko tarkoin ennen kuin päätös tehdään. Mitään tämän kummallisempaa ohjeistusta ei ole toistaiseksi tulossakaan, joten tällä on mentävä.
Ja nyt sitten TraFi julkaisi uudet jutut omavalmisteille:
http://www.trafi.fi/tietoa_trafista/ajankohtaista/4172/uusi_maarays_kaksi-_ja_kolmipyoraisten_ajoneuvojen_nelipyorien_niiden_peravaunujen_seka_kevyiden_sahkoajoneuvojen_rakenteesta_ja_varusteista (http://www.trafi.fi/tietoa_trafista/ajankohtaista/4172/uusi_maarays_kaksi-_ja_kolmipyoraisten_ajoneuvojen_nelipyorien_niiden_peravaunujen_seka_kevyiden_sahkoajoneuvojen_rakenteesta_ja_varusteista)
Uusi määräys tulee voimaan 1.7.2016, siis perjantaina.
Joitakin pikku kevennyksiä tehtiin myös muihin kuin päästö- ja meluvaatimuksiin. Esimerkiksi valolaitteiden asennusvaatimuksista saa poiketa, kunhan geometriset näkyvyysvaatimukset täyttyvät. Omavalmisteelta vaaditaan jarrutesti, mutta ei käsittelykoetta, ohjattavuudesta varmistuu tuon mukaan katsastaja.
Myös ulkomailta tuotujen sarjavalmisteiden vaatimuksia helpotettiin hiukan: Amerikan, Kanadan ja Japanin vaatimukset kelpaavat nyt joiltakin osin sellaisinaan. Tämä vastaa pitkälti autopuolen tilannetta nyt.
Diesel- ja sähkömoottoristen osalta lainsäädännössä on vielä käytännön esteitä omavalmisteen leimaamiseksi, mutta bensamoottoristen osalta nyt pitäisi olla lainsäädännön puolesta setit kunnossa. Jos valmistenumero on plakkarissa, niin perjantaina voi mennä konttorille.
Jäykkäperä muutos vaatii käsittelykokeen, mutta omavalmiste ei?
Lainaus käyttäjältä: mista - 07 heinäkuu 16, 16:23:14
Jäykkäperä muutos vaatii käsittelykokeen, mutta omavalmiste ei?
Ei jäykkäperämuutos vaadi käsittelykoetta. Kopteriksi sahaaminen vaatii. Paitsi nyt siis omavalmisteissa, joissa kopteriosastollakin riittää pelkkä jarrukoe.
Melko vähäisessä määrin näitä on muuten touhuttu. Ehkä se vero pelottaa, siitä on meikältäkin eniten kyselty. Yllä on paras arvio veron määrästä mitä osaan antaa, sillä on mentävä.
Lainaus käyttäjältä: Tuusulan T-Bone - 22 heinäkuu 16, 20:03:08
Lainaus käyttäjältä: mista - 07 heinäkuu 16, 16:23:14
Jäykkäperä muutos vaatii käsittelykokeen, mutta omavalmiste ei?
Ei jäykkäperämuutos vaadi käsittelykoetta. Kopteriksi sahaaminen vaatii. Paitsi nyt siis omavalmisteissa, joissa kopteriosastollakin riittää pelkkä jarrukoe.
Melko vähäisessä määrin näitä on muuten touhuttu. Ehkä se vero pelottaa, siitä on meikältäkin eniten kyselty. Yllä on paras arvio veron määrästä mitä osaan antaa, sillä on mentävä.
Jäykkäperämuutos vaatii vain jarrukokeen?
Juuh.
Lainaus käyttäjältä: Tuusulan T-Bone - 18 elokuu 16, 08:39:47
Juuh.
Missäs hintaluokassa se liikkuu näinä päivinä? Ei sillä, että mä läpi pääsisin :)
Onko näitä omavalmisteita rekistreröity? Miten meni?
Kuinkas jenkkipajan rakentaman "omavalmisteen" esim. Big dog tai vastaava,kuinka kovat talkoot vaatii että saa kilpiin?
Jos esim vm.2003 Titlellä oleva jäykkäperä. Jarrutestillä tietysti tuosta jäykkyydestä selviää,mutta mitä kaikkea muuta dokumenttia vaaditaan,vaatimuksen mukaisuustoditus kun tuollaiseen ei varmaan mistään saa.
Jos se bigdog on jenkeissä ollu semmosenaan rekisterissä nii ei sitä suomessa tartte omavalmisteena rekisteröidä. Sehän on jo valmiiks ison koiran identiteetillä, eikä runkoa ole muutettu joten ei oikeen järkeä suuremmille jarrutesteille. Toki perus katsastuksen mentävä läpi (valot ym.)
Sedällä on tuommonen Big Dog, eipä se suuria vaatinu muuta ku kunnostusta...
Kuinka mahtaa olla vaatimuksenmukaisuus todistuksen laita tuollaiseen pajan rakentamaan pyörään, joka on ollut jenkeissä rekisterissä jollakin "pajan" identiteetillä? No jos tuollaisia tulee hankittua niin kai se on helpoin kierrättää toisen Eu maan kautta ja sitten vasta suunnitella tänne rekisteröiömistä,nykymenolla kyl parempi vaikka jäisikin etelä helsingin kilpiin ;D
Jatketaanpas tätä tarinaa. Vuonna 2016 se siis vihdoinkin tapahtui: omavalmisteita sai Suomessa teknisten sääntöjen puolesta rekisteriin! Uudet säännöt saavuttivatkin suorastaan spektaakkelimaisen suosion! Tätä kirjoitettaessa omavalmisteita on uusilla säännöillä leimattu... jännitys tiivistyy... ilmassa on suuren urheilujuhlan tuntua... *rumpujen pärinää* ...kokonaista yksi (1) kappale!!! ::)
Enpä tiedä, että verokarhuako tässä pelätään, vai eikö muuten vaan hotsita. Joka tapauksessa verotuksesta on nyt yksi ihan konkreettinen esimerkki. Tämä kyseinen yksilö oli uusista osista rakennettu Softail-runkoinen, custom-henkinen laite 113 cid kiukaalla. Kaikin puolin sangen asiallinen kapistus. Verotuksessa sitä verrattiin listahinnaltaan halvimpaan Softailiin (öpaut 26 donaa), jonka verotusarvosta raapaistiin 25 pinnaa pois. Lopputulema oli noin 4500 euroa veroa.
Se on paljon. Mutta se on kuitenkin neljänneksen vähemmän kuin sen halvimmankin Softailin vero. Jos laite olisi ollut jäykkä- tai stereoperäinen, sitä olisi verrattu halvimpaan Dynaan, ja vero olisi ollut noin tonnin vähemmän. Ja jos tekniikka olisi ollut käytetty, olisi verotusarvosta raavittu vielä lisää veks. Joitakin ulkomailta käytettyinä tuotuja omavalmisteita on verotettu samalla periaatteella, mutta sillä erotuksella, että vähennys on ollut 25 %:n sijasta 40 %. Silloin on päästy kakkosella alkaviin veroihin H-D-tekniikkaan perustuvissa laitteissa.
Tullimies ei tämän parempaan koe pystyvänsä, eikä sellaista tullimieheltä ole sopivaa vaatiakaan, tullimies kun joutuu lakia noudattamaan. Lainsäätäjältä sen sijaan sopisi vaatia enemmänkin, mutta se taitaisi olla tuuleen huutamista.
Täten ilmoitetaan kansan tietoon, että ensimmäinen uusien pykälien mukainen omavalmisteCHOPPER on rekisteröity. Jäykkäperä, evotekniikka käytetyistä mutta kunnostetuista osista. Kaikin puolin asiallinen laite ajoon.
Verotuksessa vertailupyörä oli halvin Dyna. Sen verosta omavalmistestatuksen ja osien käytettyisyyden perusteella pois 35 %, lopputulos 2850 euroa veroa.
Jäsen Ole W kertokoot itse lisää, jos tahtoo!
Lainaus käyttäjältä: Tuusulan T-Bone - 16 kesäkuu 17, 12:34:43
Jees, noin se meni. Niin, nimenomaan ajoon. Ei mitään besta lacca -osastoa:).
Kuvat kertokoot loput.
Täten ilmoitetaan kansan tietoon, että ensimmäinen uusien pykälien mukainen omavalmisteCHOPPER on rekisteröity. Jäykkäperä, evotekniikka käytetyistä mutta kunnostetuista osista. Kaikin puolin asiallinen laite ajoon.
Verotuksessa vertailupyörä oli halvin Dyna. Sen verosta omavalmistestatuksen ja osien käytettyisyyden perusteella pois 35 %, lopputulos 2850 euroa veroa.
Jäsen Ole W kertokoot itse lisää, jos tahtoo!
Ensinnäkin Onnittelut, hieno pyörä!
Pitikö tehdä jarru ja käsittelykokeet vai kelpasko trafille sellaisenaan?
Kiitos. Jarru- ja käsittelykokeet kuuluvat vaatimuksiin.
Lainaus käyttäjältä: 013 - 16 kesäkuu 17, 21:37:02
Ensinnäkin Onnittelut, hieno pyörä!
Pitikö tehdä jarru ja käsittelykokeet vai kelpasko trafille sellaisenaan?
Sitäpä mietin että kun on tuo omavalmiste numero myönnetty trafista,
Voiko siitä hakemuksesta poiketa esim moottorin osalta? Eli jos hakemuksessa on ollut HD moottori niin voikohan sen vaihtaa muuhun ennen rekisteröintiä?