Uutiset:

Onko tiedossa hyviä bileitä? Linkitä ne kalenteriimme!

Main Menu

Sähkö on sinistä ja sattuu - läheltä piti

Aloittaja Hemuli, 12 huhtikuu 09, 23:15:43

« edellinen - seuraava »

Hemuli

Aina silloin tällöin kuulee kuinka harrastetalleja palaa milloin mistäkin syystä. Onneksi kuitenkin varsin harvoin koska riskit on aina varsin suuret koska tällaisissa tiloissa on usein varsin sekalaista seurakuntaa käyttäjinä.

Lähdin omalta tallilta - joka sijaitsee kiinteistössä jossa useita muita vastaavia tiloja - siinä yhdeksän pintaan perjantai-iltana, kaikki oli kunnossa. Paikalle jäi vielä naapuritallin heppu ruuvaamaan jotain tojotaansa. Seuraavana päivänä tuli walkkaswapin jälkeen tuomaan myymättä jääneitä romuja takaisin joskus kolmen pintaan, ihmettelin kun käytävän valot eivät syttyneet. Ajoin auton sisään ja sen valojen loisteessa paljastui tällainen näky:Ja tuosta pari metriä ylöspäin sijaitsi ennen jakorasia...Soitin naapurikaverille joka oli edellisiltana jäänyt paikalle, hän kertoi että yhtäkkiä oli kuulunut hirvittävä pamaus ja saman tien oli liekit leimahtaneet seinältä ja koko käytävä oli nopeasti täynnä savua. Hän oli onneksi saanut liekit tukahdutettua ennen palokunnan tuloa mutta ainekset olisi ollut huomattavasti pahempaankin.

Kiinteistönomistajaa varmasti kiinnostaa mitä kaikkea rasvanäpit on kytkeneet samaan piiriin käytävävalaistuksen kanssa, onneksi oman tallin kytkennät on esimerkillisessä kunnossa mutta olen varma että näin ei välttämättä ole muissa tiloissa...

Vieläkin puistattaa miten OLISI voinut käydä >:( ...
Sportsters rule - blowing away big twins since 1957

arho

Sanoisin että lotto vetämään, aikasten hyvä säkä käyny kun joku vielä paikalla oli!
Do it doggystyle

Jasse

Joo hyvä säkä oli, tuli tässä mieleen yksi vika mitä voi sattua:

Noin yleisesti vanhojen rakennuksien piuhoissa, kytkimissä ja pistorasioissa piilee "pommi" joka jossain vaiheessa sytyttää sitten palon tms. Tätä yhtä vikatapausta kun ei pysty suojaamaan vikavirtakytkimillä eikä sulakkeilla koska järjestelmässä kulkee ns. normaali virta eli sähköllä toimivat laitteet eivät ole vikaantuneet. Alla omakohtainen esimerkki tapauksesta.

Kyseinen vika aiheutuu ns. mekaanisesta väsymisestä. Itsellä tapahtui sellainen tapaus jokunen vuosi sitten 70-luvulla tehdyssä talossa, missä oli alkuperäiset pistorasiat.
Pistorasia mihin oli pesukone kytkettynä alkoi palaa ja kärytä, onneksi olin paikalla, muuten olisi talo palanut alta.

Syyksi osoittautui aikansa elänyt vanha pistorasia, mihin oli pistoke laitettu yksinkertaisesti liian monta kertaa. Rasiassa olevat liuskat eivät enää jaksaneet puristaa pistokkeen toista tappia vaan syntyi ilmaväli, mikä oli tarpeeksi pieni että valokaari pääsi syntymään ja tämä sytytti palamaan ko. rasian muovit.

Ko. vikaan reagoi vain ja ainoastaan savuhälytin.

Täm vikatyyppi on harvinainen kaikkien vikojen joukossa mutta niin on tsunamitkin, sun tapauksessa ilmeisesti sulakkeet kumminkin toimivat kuten pitivätkin.

Että tsilleen,
Jarno

Juvakka

Lainaus käyttäjältä: Jasse - 13 huhtikuu 09, 10:20:32

vanhojen rakennuksien piuhoissa, kytkimissä ja pistorasioissa piilee "pommi"


Jarno
Jeps, meilläkin sattui pari vuotta sitten tuollainen vanhan kytkimen "väsyminen"... Joulun tienoilla sammuttelin illalla valoja ja pakkassäässä ihmetys oli melkoinen, kun huomasin katkaisijan olevan lämmin. Taulusta sulake nurin ja aamulla asiaa ihmettelemään. Katkaisijan jousi oli hapertunut poikki ja kytki oikarin. Eristeet oli jo sulaneet tuuman matkalta.

Meillä vaihdettiin koko rakennuksen sähköt päivitetympiin malleihin.
Don't push the river
https://youtu.be/rCii1j0G1Js

j

Moro!

Ja mulla ei väsynny reilu vuosi sitten vanha katkaisija, vaan uusi ajastinkello...uusi verstas on nyt kasassa. Onhan se toisaalta mukava kun on vielä valkoinen verstas ja puhtaat työkalut. Mopon jälleenrakennus tökkii ja miniprojekti on hakusassa.

Nykyisin auton lämmityspistokkeet ajastetaan mittaritaulusta ja neuroosi päälle jääneistä sähkövempeleistä ei helpota ennenkö ajellaan sielä missä pensa ei maksa mitään ja tiet on tasasia.

jussi

Pete67

Joo.. yleisin juttu näissä, niinkuin Hemulikin tossa vähän sivusi on et laitetaan uutta ja uutta....vanhan perään! Toi "väsyminen" on yksi syy, ja toinen kaikkein yleisin on liian iso kuorma+lisättynä hieman löystyneellä liitoksella, tulos on vastaava!! Homma kuuluu omaan ammattiin, joten näitä on nähty. Sitten on myös se, että on se vanha kytkin siellä seinässä, ja halutaan lisää valoja ym...Kuorma lisääntyy kytkimellä, ja jos ei aikoinaan ole kierrätetty kontaktorien kauta, niin aika varmasti sulaa kytkin...Myös kolikkoa, ja naulaa ym...käyttämällä saadaan hienosti johdot sulatettua, ei ehkä näy heti mutta aikaa myöten eristeet sulavat kaapelin sisältä, ja jossain vaiheessa syttyy..Myös kun lisätään pistorasioita ym.. vanhojen jo olevien jälkeen
on syytä muistaa että ns. oikosulkuvirta heikkenee joka liitoksesta, ja pituudesta johtuen...Jossain vaiheessa liika on liikaa, muistakaa tämä kun vedetään lisä sähköjä..Myöskään huvikseen ei ole kieltoa siitä, että kahta johdinta ei saa keskuksessa kytkeä saman ruuvin alle.. Eli sulakkeen ruuvi+nolla, ja maadoitus ruuvit!! Todellisuudessa tapahtuu yllättävän vähän näitä, vaikka useimmilla "pommi" kytee siellä keskuksissa, ja rasioissa ym...Niitä vaan ei oo ehkä tutkittu sillä silmällä..Mut kuten Hemulin kuvista näkyy, nää jutut kantsii ottaa suht tosissaan...

Smokie

Tulee vainoharhaiseksi kun lukee tälläisiä juttuja... No ehkä hyvä niin!

Meillä tuli yhden huoneen sähköt "laiskaksi" ihan itekseen, kun laittoi kattolampun päälle niin yövalo himmeni ja sitärataa. Kurkkasin keskuksen sisään ja yks piuha loisti punaisena 7cm matkalta, oli hiukan huono liitos. Talo tehty 1955, ei varmaan ihan alkuperäinen piuha ollut mutta vanha kuitenkin. Tuossa kun olisi ollut joku muumiohiiri päällä niin pofff

Hemuli

#7
Lainaus käyttäjältä: Smokie - 16 huhtikuu 09, 09:15:56...Talo tehty 1955, ei varmaan ihan alkuperäinen piuha ollut mutta vanha kuitenkin...

Meikän talon rakentaminen aloitettu 1948, ostaessani sen vuonna 2006 oli ainakin yläkerrassa vielä vanhat metallipäällysteiset piuhat sekä alkuperäiset bakeliittikatkaisijat. Katkaisijat jätin vielä tunnelmasyistä paikalleen perusteellisen putsauksen ja herkistelyn jälkeen mutta kaapelit meni armotta vaihtoon. Viime aikojen tapahtumien jälkeen täytyy varmaan vaihtaa noi vipstaakitkin moderneihin versioihin...
Sportsters rule - blowing away big twins since 1957

Terroristo

Viimeisen puolen vuoden aikana olen nähnyt kahdesta loisteputkilampusta kärähtäneen kuristimen.
Toinen meidän tallin takahuoneen kattolampusta ja toinen yksityis asunnon ketttiössä.

Kyllä muuten mahtuu paljon pahanhajuista savua ko.kikkareen sisälle. :o

Jos tollasissa tapauksissa vähääkään epäilyttää talon rakenteiden sisällä kulkevien johtojen Kuumeneminen,niin kannattaa soittaa palokunnalle,niillä on hyvät lämpökamerat millä ne mieluusti tarkastaa tilanteen,ennen kun repii seiniä alas.

Hemuli

Jatketaanpa tähän samaan aiheeseen - nyt oli jo vähän enemmän kuin läheltäpiti, tosin tällä kertaa ei tainnut sähköilla olla osuutta tapahtuneeseen.

Tulipahan pidettyä (ei niin vapaaehtoinen) pyöränäyttely ihmetteleville kaupunkilaisille. Onneksi palo ei levinnyt meidän puolelle ja sammutusvedetkin pysyivät poissa. Nyt enää jännätään korjaako vuokranantaja palovauriot kun mörskä on muutenkin varsin rapeassa kunnossa... >:(

Sportsters rule - blowing away big twins since 1957

Smokie

Menikö keltään kalustoa? Kuuleman mukaan tuolla oli paljon autojakin.

Harmi juttu, toivottavasti ei mee tilat.

Hemuli

Taisi vahingot tulla lähinnä kiinteistön rakenteille, vettä lorisi iloisesti vielä myöhään illalla...
Sportsters rule - blowing away big twins since 1957

Webmaster

No voi vittu, kyllä se nyt koettelee teitä !
Onko tietoa mistä palo sai alkunsa ?

Hemuli

En lähde spekuloimaan, antaa muiden pyörittää huhumyllyä. Kierrokset käy kovilla ainakin Overdrivella (johan sen nimikin jo sanoo ;D ). Kiitokset Smokielle linkistä.

http://www.overdrive.fi/forum/viewtopic.php?t=162947
Sportsters rule - blowing away big twins since 1957

mirka

Joo huomasin itsekin overdriven spekuloinnit.
Hyvä, että pyörät ei kärsinyt.
Toivotaan, että rakennus säilyy onhan sillä jo melkein historiallista merkitystä . . .